Στη τελική ευθεία για τα 7,5 δισ. ευρώ, έρχονται οι επικεφαλής των θεσμών

Πριν τις 23 Ιουνίου που γίνεται το δημοψήφισμα για το Brexit αναμένεται να μπούν στα ελληνικά ταμεία τα 7,5 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση, ενώ στην Αθήνα θα βρίσκονται το ίδιο διάστημα επικεφαλής των θεσμών για να λάβουν μέρος σε συνέδριο με την κυβέρνηση να ξεκινά αγώνα δρόμου για την εφαρμογή των 15 προαπαιτούμενων και την εκταμίευση του ποσού των 2,8 δισ.

H Eλλάδα αναμένει την τυπική έγκριση του ΔΣ του ESM στις 17 Ιουνίου για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ εντός ολίγων ημερών. Η απόφαση θα οδηγήσει στην επαναφορά της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ (waiver) για την φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Ομως, η χώρα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει για να ικανοποιήσει τα 15 προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

Εν των μεταξύ ο Declan Costello της Κομισιόν, η Delia Velculescu του ΔΝΤ και ο Nicola Giammarioli του ESM θα βρεθούν στην Αθήνα καθώς είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν στο 20ο συνέδριο που διοργανώνει το Economist Conferences με τίτλο Europe: Shaken and stirred?, Greece:A skilful Acrobat?” στις 22 και 23 Ιουνίου.

Ομως, δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε τεχνικές συζητήσεις για θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και άπτονται των 15 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ από την δόση των 10,3 δισ. σύμφωνα με άτομο των δανειστών. Από τους τρείς, ο κ. Costello ίσως έχει συνομιλίες με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της ελληνικής κυβέρνησης κατά την παραμονή του.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει εφαρμόσει τις 15 προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου καθώς διαφορετικά θα απαιτηθεί νέα έγκριση.

Η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ θα μπορεί να εκταμιευθεί σε μία ή περισσότερες υποδόσεις από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά. Κάπου 1,7 δισ. ευρώ από τα 2,8 δισ. αναμένεται να κατευθυνθούν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του κράτους προς ιδιώτες.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει προτείνει όπως η τελευταία εκταμίευση του οποιουδήποτε ποσού έχει απομείνει από την δόση των 10,3 δισ. ευρώ λάβει χώραν μέχρι την 31η Οκτωβρίου.

Ανάμεσα στα προαπαιτούμενα μέτρα ξεχωρίζουν η ολοκλήρωση της εναρμόνισης των κοινωνικών εισφορών και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης όλων των συμβουλίων των τραπεζών από το ΤΧΣ μέχρι το τέλος Ιουνίου, η μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου ταμείου σε συμφωνία με τους δανειστές και η επικύρωση της σύμβασης για το Ελληνικό.

Αλλα προαπαιτούμενα είναι η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ με απόφαση της γενικής συνέλευσης της τελευταίας και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την διάθεση κατ’ ελάχιστο ποσοστού 20% σε στρατηγικό επενδυτή και η ΡΑΕ θα πρέπει να προχωρήσει τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Εκτός από τα 15 προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, υπάρχουν επίσης 41 επιπλέον δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν ως τα τέλη Σεπτεμβρίου για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2017-2020 ξεχωρίζει μαζί με την εφαρμογή της 1ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και τα εργασιακά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος