Ψηφιακό δωμάτιο επικοινωνίας: Τι είναι και πώς λειτουργεί εξηγεί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ (video)

Array

Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΕΦΚΑ τίθενται σε εφαρμογή διάφορα εργαλεία βελτίωσης της αποδοτικότητας του ασφαλιστικού Ταμείου. Στόχος είναι η βελτίωση της επικοινωνίας με τους ασφαλισμένους και ο αισθητός περιορισμός της ταλαιπωρίας τους.

Ένα τέτοιο εργαλείο φιλοδοξεί να είναι το «Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας» που έθεσε σε λειτουργία τις προηγούμενες ημέρες η διοίκηση του Ταμείου, το οποίο θα εφαρμοστεί για τις εκκρεμείς συντάξεις και θα βελτιώσει τους όρους και τις διαδικασίες επικοινωνίας μεταξύ του ΕΦΚΑ και των «υποψήφιων» συνταξιούχων.

Η εφαρμογή του νέου «εργαλείου» ξεκινά από τους εν αναμονή συνταξιούχους, που πλέον μέσω του «Ψηφιακού Δωματίου Επικοινωνίας» θα έχουν δυνατότητα άμεσα, με τη βοήθεια εκπαιδευμένων υπαλλήλων, να βλέπουν και να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για την πορεία των αιτήσεων συνταξιοδότησης, για το αν λείπουν έγγραφα ή αν απαιτείται η προσκόμιση επιπλέον πιστοποιητικών.

Περισσότερες διευκρινίσεις για το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας και πώς αυτό θα λειτουργεί έδωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ Όμηρος Τσάπαλος.

  • Έχουν εκπαιδευτεί 600 εισηγητές για να απαντούν με ταχύτητα και με σαφήνεια στα μηνύματα που δέχεται το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας, είπε.
  • Όπως αποκάλυψε, έρχεται η ρύθμιση σε 24 δόσεις των οφειλών στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ).
  • Σχετικά με την παραγραφή χρεών πέραν της 10ετιας σε ελεύθερους επαγγελματίες, είπε πως είναι θέμα χρόνου η εναρμόνιση του υπουργείου και του ΕΦΚΑ με την δικαστική απόφαση που ορίζει ότι τα χρέη πέραν της δεκαετίας παραγράφονται.
  • Όσον αφορά στην απόδοση των συντάξεων, είπε ότι για τα έτη 2016, 2017, 2018 έχουν δοθεί όλες. Για το 2019 απομένουν μόλις 1700 που θα δοθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ για το 2020, είπε ότι έχουν δοθεί το 95%.

Για το 2021 απομένουν να δοθούν περίπου 20%, ενώ για το 2022 έχει δοθεί το 70% των συντάξεων που έχουν αιτηθεί, είπε. Όσον αφορά στα λάθη που γίνονται στην έκδοση των συντάξεων, αυτά είπε είναι πολύ λίγα, και μεμονωμένα.

  • Σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις, είπε ότι προϋπόθεση για να πάρει κάποιος επικουρική σύνταξη είναι να έχει πάρει την κύρια σύνταξη. Από τον Σεπτέμβριο ξεκινάει η έκδοση των επικουρικών συντάξεων, είπε, με στόχο έως το τέλος του χρόνου να έχει μειωθεί το ποσό των ανεπίδοτων επικουρικών κατά 30%.
  • Αναφερόμενος στα εφάπαξ και στα μερίσματα, είπε ότι παραμένουν περίπου 7.000 εκκρεμότητες που θα έχουν εκκαθαριστεί όπως είπε έως 31/12/22.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος