Πρωτογενές έλλειμμα 3,9% του ΑΕΠ εμφάνισε το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης το 2015 ενώ το συνολικό έλλειμμα ανήλθε στο 7,5% του ΑΕΠ στη δεύτερη κοινοποίηση δημοσιονομικών στοιχείων που έγινε στα πλαίσια της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Σημειωτέον ότι τα στοιχεία έχουν υπολογισθεί με βάση το ευρωπαϊκό σύστημα ESA 2010 και δείχνουν επιδείνωση σε σύγκριση με την πρώτη κοινοποίηση του περασμένου Απριλίου.
Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία εκτιμάται πλέον ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στο 0,2% του ΑΕΠ το 2015 από 0,7% που ήταν η αρχική εκτίμηση με βάση το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής. Πάντως, παραμένει πάνω από τον περσινό στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.
Πιο αναλυτικά, με βάση το ESA 2010, το συνολικό έλλειμμα του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης ανερχόταν σε 7,2% του ΑΕΠ τον περασμένο Απρίλιο έναντι 7,5% τώρα, δηλαδή διευρύνθηκε κατά 0,3 μονάδες του ΑΕΠ σύμφωνα με το ESA 2010.
Επίσης, το χρέος ανερχόταν σε 176,9% του ΑΕΠ τον Απρίλιο έναντι 177,4% στη δεύτερη κοινοποίηση.
Οι αναθεωρήσεις στο έλλειμμα και στο χρέος των ετών 2013-2015 οφείλονται κυρίως σε επικαιροποιημένα στοιχεία, την επίδραση της αναθεώρησης του ΑΕΠ και τις αλλαγές στη ταξινόμηση κάποιων ειδικών συναλλαγών.
Η ΕΛΣΤΑΤ υπογραμμίζει ότι η μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου που γίνεται με βάση το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας διαφέρει από την μέτρηση με βάση το ESA 2010.
Κι αυτό γιατί τα έσοδα απο ιδιωτικοποιήσεις, οι συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται απο την κατοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια αντιμετωπίζονται διαφορετικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων επιβάρυνε με 5,34 δισ. ευρώ το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης το 2012, 19,44 δισ. το 2013, είχε θετική επίπτωση 136 εκ. ευρώ το 2014 και κόστος 7,17 δισ. το 2015.
Η θετική επίπτωση του 2014 στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης οφείλεται στα έσοδα από τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών και τις δεδουλευμένες αμοιβές που προκύπτουν από τις εγγυήσεις του διατραπεζικού δανεισμού και των ομολογιακών δανείων που υπερέβησαν τις δεδουλευμένες δαπάνες σημειώνει η Eurostat.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος