Προκαταβολή επικουρικών συντάξεων – Μπόνους προσωπικής διαφοράς: Πότε και ποιοι θα πληρωθούν

Ξεκίνησε χθες Τετάρτη 15 Μαρτίου η προκαταβολή των 100 ευρώ στους συνταξιούχους που παίρνουν ήδη την κύρια σύνταξη

Ξεκίνησε χθες Τετάρτη 15 Μαρτίου η προκαταβολή των 100 ευρώ στους συνταξιούχους που παίρνουν ήδη την κύρια σύνταξη αλλά δεν τους έχει καταβληθεί ακόμη η επικουρική. Το ποσό είναι 50 ευρώ για τις αναπηρικές συντάξεις, ή τις συντάξεις χηρείας, είπε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος Γιάννης Μαυρωνάς.

Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 37.500. Για την ενημέρωση όσων δεν έχουν πάρει χρήματα λειτουργεί η υπηρεσία www.efka.gov.gr/ptokatavoliepik

Βασικό προαπαιτούμενο είναι να έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη. Άλλη προϋπόθεση είναι να υπάρχει τουλάχιστον 15ετία επικουρικής ασφάλισης. Επίσης η αίτηση για την επικουρική να έχει γίνει έως την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Παραδείγματα

  1. Εάν κάποιος έχει υποβάλει αίτηση για επικουρική σύνταξη τον Ιανουάριο του 2018 κι έχει λάβει την κύρια σύνταξη, έχει 5 χρόνια αναμονής και θα λάβει συνολικά 6.000 ευρώ αναδρομικά. Το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί όταν εκδοθεί η επικουρική του σύνταξη.
  • Εάν κάποιος έχει κάνει αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο του 2023 κι έχει λάβει την κύρια σύνταξη δεν θα λάβει αναδρομικά καθώς δεν τηρείται η χρονική προϋπόθεση υποβολής της αίτησης. Σε αυτή την περίπτωση η επικουρική αναμένεται να του καταβληθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2023.

Μπόνους προσωπικής διαφοράς

Σχετικά με ο μπόνους προσωπικής διαφοράς, είπε ότι αναμένεται να καταβληθεί στο τέλος Μαρτίου στους 1.112.000 δικαιούχους, χωρίς να απαιτείται κάποια αίτηση τους. Το μέγιστο ποσό προσωπικής διαφοράς που μπορεί να καταβληθεί είναι 300 ευρώ, είπε.

Συνταξιούχοι με συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ δεν θα λάβουν το μπόνους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος