Πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ για ανείσπρακτα ενοίκια: Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες για να γλυτώσουν τον φόρο

Πρόκειται για ένα πάγιο πρόβλημα, διαχρονικό που συμβαίνει και στη χώρα μας και παντού, είπε στο ΕΡΤNEWS ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς.

Σε όλες τις χώρες υπάρχει ένα ποσοστό ενοικιαστών που στη διαδρομή του χρόνου έχει μια αδυναμία να πληρώσει τα ενοίκια του. Εκεί υπάρχει κατανόηση από την πλευρά των ιδιοκτητών.

Υπάρχει όμως, δυστυχώς, και μια μειοψηφία δήθεν ενοικιαστών μέσα σε εισαγωγικά, οι οποίοι έρχονται να εγκατασταθούν στα σπίτια του κόσμου με το εξαρχής σχέδιο ότι δεν θα πληρώσουν απολύτως τίποτα.

Και αυτό, όπως έχουμε πει, συνοδεύεται και από ρευματοκλοπή, από υδατοκλοπή και από μη πληρωμή των κοινοχρήστων.

Ο ιδιοκτήτης λοιπόν που θα πέσει θύμα σε μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει να ξέρει τι να κάνει για να μη φορολογηθεί αδίκως για νοίκια τα οποία δεν εισέπραξε.

Το 2016 δυο φορές ακυρώθηκε η παλιά διαδικασία της εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα και χρειάστηκε να νομοθετηθεί μια καινούργια πρακτική για να μη φορολογούνται οι ιδιοκτήτες αδίκως.

Εισηγηθήκαμε λοιπόν εμείς τότε και έγινε δεκτό και ισχύει μέχρι σήμερα ότι, όποιος έχει ανείσπρακτα ενοίκια οφείλει να παρουσιαστεί στην εφορία, μιλάμε για τα περσινά ενοίκια του 2023, μέχρι το πέρας της προθεσμίας υποβολής της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος της περσινής χρονιάς, για να του ανοίξει τον σχετικό κωδικό.

Αρκεί να παρουσιάσει μια δικαστική απόφαση ή μια διαταγή απόδοσης ακινήτου που να λέει ποια ενοίκια δεν έχουν εισπραχθεί ή αν δεν έχει προχωρήσει τη διαδικασία αυτή, μπορεί ακόμη και την τελευταία στιγμή να πει στο δικηγόρο του να καταθέσει στο αρμόδιο δικαστήριο μια αγωγή και να την κοινοποιήσει λέγοντας μέσα στην αγωγή ποια είναι τα ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί.

Με το δικόγραφο αυτό που μπορεί και την τελευταία στιγμή κανείς να το έχει στα χέρια του, του ανοίγει η εφορία τους κωδικούς και δηλώνει στο Ε2, σε ειδικό πεδίο, τα ανείσπρακτα ενοίκια.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ότι αναβάλλεται η φορολόγηση των ενοικίων αυτών μέχρις ότου, και αν συμβεί αυτό το πράγμα, ο ιδιοκτήτης εισπράξει τα ενοίκια αυτά στο μέλλον, κάποια στιγμή αν δικαιωθεί και τα εισπράξει, οπότε τότε θα πάει να τα δηλώσει.

Σχετική εγκύκλιος με περισσότερες πληροφορίες υπάρχει στο www.pomida.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος