Πετρέλαιο θέρμανσης: Πρεμιέρα την Παρασκευή με αυξημένη τιμή – Μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά (video)

Πρωτοφανείς τιμές εξακολουθεί να καταγράφει διεθνώς το πετρέλαιο. Σήμερα σημείωσε ρεκόρ τριετίας και άγγιξε τα 84,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 η αντίστοιχη τιμή είχε φθάσει τα 82,02 δολάρια ανά βαρέλι. Με ιδιαίτερα αυξημένη τιμή αναμένεται να αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης από την Παρασκευή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η τιμή εκκίνησης θα κυμαίνεται από 1,10 έως 1,15 ευρώ ανά λίτρο. Εν τω μεταξύ, το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτουν οι τιμές της ενέργειας στο παγκόσμιο χρηματιστήριο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να λύσουν τη δύσκολη εξίσωση των μέτρων στήριξης, ώστε οι πρωτοφανείς ανατιμήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο να μην αφανίσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο παρατεταμένος καύσωνας και τα εξαιρετικά χαμηλά αποθέματά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτίναξαν τις τιμές του.

Πρεμιέρα κάνει την ερχόμενη Παρασκευή το πετρέλαιο θέρμανσης, ακριβότερο κατά 30% έως και 40%, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Η τιμή διάθεσης για την χειμερινή περίοδο, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στην Αθήνα στο 1,10 – 1,15 ευρώ το λίτρο από 0,78 ευρώ πέρυσι, στην ηπειρωτική χώρα περίπου στο 1,20 το λίτρο από 0,90 ευρώ πέρυσι και στα νησιά κοντά στο 1,30 από 1 ευρώ πέρυσι.

Διαμέρισμα 90 τ.μ. στην Αθήνα που καταναλώνει το χειμώνα περίπου 600 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης, θα πληρώσει φέτος 660 έως 690 ευρώ από 470 ευρώ πέρυσι. Μονοκατοικία στην Βόρεια Ελλάδα που καταναλώνει δύο τόνους πετρέλαιο θέρμανσης θα πληρώσει φέτος 2.200 έως 2.300 ευρώ από 1.560 ευρώ πέρυσι.

Το οικονομικό επιτελείο διπλασιάζει το κονδύλι του επιδόματος θέρμανσης και επιδιώκει να ενεργοποιήσει την πλατφόρμα myΘΕΡΜΑΝΣΗ το Νοέμβριο, ώστε να δοθεί το ποσό πριν τις γιορτές.

Παράλληλα η ΔΕΠΑ προχωρά σε έκπτωση τουλάχιστον 15% στο φυσικό αέριο, για το σύνολο των οικιακών καταναλωτών, ενώ ξεκίνησε και η έκδοση των επιδοτούμενων λογαριασμών ρεύματος.

Από τον Οκτώβριο οι λογαριασμοί έχουν την κρατική επιδότηση και την έκπτωση της ΔΕΗ. Το ίδιο και από τους άλλους παρόχους.

Η επιδότηση αυτή μεταφράζεται σε 18 ευρώ το μήνα για το απλό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος και σε 24 ευρώ το μήνα για το κοινωνικό τιμολόγιο

Στα ύψη οι τιμές ενέργειας. Νευρικότητα σε χρηματιστήρια και πολιτική σκηνή

Ρεκόρ επταετίας για το αργό πετρέλαιο, τριετίας για το μπρεντ και πανάκριβο φυσικό αέριο. Η νευρικότητα είναι εμφανής όχι μόνο στα χρηματιστήρια αλλά και στους Ευρωπαίους ηγέτες, που μπροστά στον κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας, πρέπει να συμφωνήσουν στην εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Φοροαπαλλαγές και στήριξη των μικρών επιχειρήσεων είναι μεταξύ των μέτρων που εξετάζουν.

Με την άποψη της Μόσχας ότι για τις αυξημένες τιμές ευθύνονται οι Ευρωπαίοι, που δεν έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια, συμφώνησε ο Σέρβος Πρόεδρος. Έχοντας δίπλα του τον Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι τώρα θα ήταν σε απόγνωση αν δεν είχε μακρά συμφωνία με τη Ρωσία και δεν είχε χτίσει αγωγό φυσικού αερίου.

Και το Κατάρ, ο μεγαλύτερος πωλητής υγροποιημένου φυσικού αερίου, δηλώνει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να ρίξει το κόστος και ότι η μόνη λύση για λογικές τιμές είναι τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πρεμιέρα την Παρασκευή με αυξημένη τιμή – Μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά (video)
(AP Photo/Matthew Brown)

Χειρότερα θα γίνουν τα ενεργειακά προβλήματα της Βρετανίας. Η βιομηχανία χάλυβα προειδοποιεί ότι εργοστάσια θα κλείσουν λόγω των τιμών της ενέργειας, προκαλώντας νέο χάος στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Γιατί ανέβηκαν οι τιμές φυσικού αερίου

* Κατακόρυφη αύξηση ζήτησης φυσικού αερίου μετά την άρση  του lockdown
* παρατεταμένος καύσωνας εκτόξευσε τη ζήτηση ενέργειας
* Χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου στην ΕΕ: τα χαμηλότερα της 10ετίας
2021: 72%
2021: 94%

Ο ρόλος της Ρωσίας 

Απροθυμία GAZPROM να αυξήσει τις ποσότητες στην Ευρώπη, ενώ έστειλε αυξημένες ποσότητες στην Κίνα.

Εξάρτηση ΕΕ από ρωσικό φυσικό αέριο: ΜΟ43% (Υπάρχουν χώρες που εξαρτώνται κατά 100%- η Ελλάδα εξαρτάται κατά 51%)
Επιμονή για μακροχρόνια συμβόλαια: με σταθερή τιμή αλλά δεσμευτικά ως προς τις ποσότητες και τη χρονική διάρκεια

EE : Τι μπορεί να κάνει

Eργαλειοθήκη για αντιμετώπιση της κρίσης, που θα παρουσιαστεί στις 13 Οκτωβρίου:

1. Μείωση φόρων/τελών που επιβαρύνουν μέχρι 41% τους τελικούς λογαριασμούς καταναλωτών (για ευάλωτα νοικοκυριά)

2. ‘Έλεγχος της αγοράς σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο για πάταξη φαινομένων κερδοσκοπίας

3. Αποσύνδεση τιμής φυσικού αερίου από την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα το φυσικο αεριο είναι ρυθμιστής της τιμής παρά το γεγονός ότι συμμετέχει  στην ηλεκτροπαραγωγη κατά 25% στην ΕΕ

4.Από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου για όλη την Ευρώπη

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος, Παντελής Γκόνος, Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Ανάλυση: H χρηματιστηριακή πλευρά της ενεργειακής κρίσης – Τελικά που οφείλεται η «τέλεια καταιγίδα» στις ενεργειακές τιμές;

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος