Πετρέλαιο θέρμανσης – Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε (video)

Array

Ψηφίστηκε ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και σύμφωνα με αυτόν, οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μπορούν να κατάσχουν χρήματα και είδη αξίας κατ’ ευθείαν από το σπίτι του οφειλέτη, είπε στην ΕΡΤ η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη.

Εξαιρούνται και δεν μπορούν να κατασχεθούν:

  • Πράγματα προσωπικής χρήσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του.
  • Τρόφιμα και καύσιμη ύλη προκειμένου αυτός να τα χρησιμοποιήσει για τους επόμενους τρεις μήνες.
  • Οικογενειακά έγγραφα,
  • Παράσημα, αναμνηστικά αντικείμενα,
  • Επαγγελματικά βιβλία,
  • Μουσικά όργανα,
  • Έργα τέχνης,
  • Εργαλεία και μηχανήματα απαραίτητα για την εργασία του οφειλέτη προκειμένου να ζήσει.

Έφοδοι από την εφορία δεν μπορούν να γίνουν στα σπίτια τις νυχτερινές ώρες και οι κατασχέσεις κινητών πραγμάτων δεν γίνονται Κυριακές και αργίες, εκτός βεβαίως αν υπάρχουν πληροφορίες ότι οφειλέτης ετοιμάζεται να φύγει στο εξωτερικό.

Όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, ξεκινάει από σήμερα Παρασκευή η διάθεση του με την τιμή έναρξης να είναι από 1,35 έως 1,40 ευρώ ανά λίτρο.

Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις όμως αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Νοεμβρίου και η πρώτη πληρωμή αναμένεται στα τέλη Δεκεμβρίου. Οι πληρωμές μπορούν να γίνουν μέχρι 31 Μαΐου 2023. Σημειώνεται ότι για την λήψη της επιδότησης θα πρέπει να έχει γίνει αγορά διπλάσιας ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης.

Έχουμε νέα εισοδηματικά κριτήρια 16.000 ευρώ για τον άγαμο, 24.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα παιδί 27.000 ευρώ, με δύο με δύο παιδιά έως 30.000 ευρώ.

Οι μονογονεϊκές θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 27.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί. Και βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι ακίνητη περιουσία θα πρέπει να είναι το πολύ έως 180.000 ευρώ για τον άγαμο και έως 300.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Η αίτηση για πρώτη φορά φέτος, εάν γίνεται για το πετρέλαιο θέρμανσης, θα μας έχει σαν αποτέλεσμα δικαιούχος να λάβει διπλάσιο επίδομα. Τον προηγούμενο χρόνο δεν θα πρέπει να έχετε χρησιμοποιήσει καθόλου πετρέλαιο θέρμανσης.

Το επίδομα βάσης φέτος από 300 ευρώ θα είναι στα 350 ευρώ και θα αυξομειώνεται με ειδικό συντελεστή για κάθε περιοχή. Οι συντελεστές είναι ανάμεσα στο 0,2% και στο 1,62% ανάλογα με το κρύο στην εκάστοτε περιοχή θα είναι και η επιδότηση και βεβαίως θα υπάρχει μια προσαύξηση 20% για κάθε τέκνο.

Το μάξιμουμ του ποσού που μπορείτε να λάβετε είναι 800 ευρώ και αν λαμβάνεται για πρώτη φορά, αν βάζετε για πρώτη φορά πετρέλαιο θέρμανσης, τότε μπορεί να φτάσει και τα 1.600 ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος