Αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς, ο Μιχάλης Σάλλας όπως γνωστοποίησε ο ίδιος. Στη συνέχεια, μετά από συζήτηση και πρόταση μελών το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει στον κ. Μ. Σάλλα τον τίτλο του Επιτίμου Προέδρου του Ομίλου Πειραιώς, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ομίλου, του οποίου υπήρξε ο δημιουργός και ο επί 25 έτη Πρόεδρος. Προσωρινή Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας εξελέγη η καθηγήτρια κα. Χαρίκλεια Απαλαγάκη.
Ο κ. Μ. Σάλλας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου απευθυνόμενος στα μέλη τόνισε τα ακόλουθα:
“Παρά τη θετική αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχω καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις τις οποίες επιθυμώ να σας ανακοινώσω σήμερα. Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως Πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών.
Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο. Ξεκινώντας το Δεκέμβριο του 1991 με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δημιουργήσαμε μια σημαντική σε μέγεθος Τράπεζα με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλαμε στην οικονομική πρόοδο. Η ηλεκτρονική τραπεζική, το green banking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ’ αυτά.
Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον. Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή.
Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα ήδη από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου.
Δεν μπορούσα ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το Δ.Σ. της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των international experts.
Σήμερα μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του Δ.Σ., αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το Δ.Σ. της Τράπεζας“.
Απαράλλακτη θα παραμείνει η στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς
Η στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει απαράλλακτη, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι έχει, ήδη, επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η τράπεζα βρίσκεται στη σωστή τροχιά, ώστε να περάσει στην κερδοφορία στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους.
«Ο κ. Σάλλας, με την πολυετή εμπειρία και τη γνώση του, πλοήγησε την τράπεζα τα τελευταία οκτώ χρόνια της κρίσης σε ασφαλή νερά, προστατεύοντας τα συμφέροντα των καταθετών, των πελατών και της οικονομίας», αναφέρουν πηγές της τράπεζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μιχάλης Σάλλας πιστεύει ότι η τράπεζα βρίσκεται σε καλή θέση, για να συνεχίσει ανεμπόδιστα και με απόλυτη ασφάλεια την πορεία της.
Τι λένε κύκλοι της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην τράπεζα Πειραιώς κύκλοι της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης επισημαίνουν “πως ο Μιχάλης Σάλλας είχε από καιρό ενημερώσει για την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο, σε χρόνο που οι συνθήκες θα ήταν ώριμες και ο ίδιος θα έκρινε ως ενδεδειγμένο”.
“Για την κυβέρνηση, πρωτεύον ήταν και είναι”, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, “η τράπεζα Πειραιώς να έχει μια ισχυρή διοίκηση που να λειτουργεί με βασικό κριτήριο τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας”.
Ποια είναι η νέα προσωρινή πρόεδρος
Η Χαρίκλεια Απαλαγάκη, πριν από τη σημερινή εκλογή της στη θέση της προσωρινής προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς (έως την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΔΣ), διετέλεσε εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, επικεφαλής των Νομικών Υπηρεσιών (Διευθύνσεων) του Ομίλου Πειραιώς, και πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου της Τράπεζας από το 2007.
Ξεκίνησε τη συνεργασία της με την Τράπεζα Πειραιώς το 2001. Παρείχε τις υπηρεσίες της ως σύμβουλος Διοίκησης της ETBA BANK μεταξύ 2002 και 2003, και υπήρξε μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας από το 2006 έως και τον Νοέμβριο του 2013, οπότε έγινε εκτελεστικό μέλος (εντεταλμένη νομική σύμβουλος με αρμοδιότητα τη διοικητική και νομική εποπτεία των Νομικών Υπηρεσιών του Ομίλου).
Η κ. Απαλαγάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1959. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Ανόβερου της Γερμανίας και αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου το 1989. Από το 2005 είναι καθηγήτρια στον τομέα Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου, του ΑΠΘ, μέλος της Νομικής Επιτροπής αυτού, μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Δικονομολόγων, και μέλος του Νομικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, γνωρίζει γερμανικά και αγγλικά και μετέχει σε επιστημονικές ενώσεις και νομοπαρασκευαστικές επιτροπές εσωτερικού και εξωτερικού.
Είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης από το 1984. Η επιστημονική συμβολή της στη θεωρία του Αστικού Δικονομικού Δικαίου συνίσταται σε τέσσερις μονογραφίες, δύο διδακτικά συγγράμματα και πολυάριθμες μελέτες, ελληνικές και ξενόγλωσσες, συμμετοχές και παρεμβάσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.
αίθουσα σύνταξης ert.gr, ΑΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος