Πάνω από 18% οι ανατιμήσεις στην ενέργεια τον Σεπτέμβριο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (video)

Ανησυχητικά είναι τα σενάρια που καταγράφουν διεθνείς αναλυτές, για την πορεία των τιμών των καυσίμων εν όψει του χειμώνα. Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, προϊδεάζουν για μεγάλη αύξηση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης. Με στόχο την ανάσχεση της επικείμενης ακρίβειας, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, στο Eurogroup της Δευτέρας, θα αναζητήσουν κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως αποτυπώθηκε στα στοιχεία της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού τον μήνα Σεπτέμβριο, υπήρξε εκτίναξη του σχετικού δείκτη ενέργειας σε ποσοστό το οποίο ξεπερνάει ακόμη και το 18%.

Η κυβέρνηση όπως επανέλαβε και σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη λάβει κάποια μέτρα στήριξης, όπως η επιδότηση για την τιμή της κιλοβατώρας του ηλεκτρικού ρεύματος, ήδη ψηφισμένη από χθες την τροπολογία που ανοίγει τον δρόμο για την αντίστοιχη επιδότηση – έστω και με κριτήρια – για το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου έχει εκτιναχθεί και επιπλέον υπάρχει το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας και το επίδομα θέρμανσης που φέτος αναμένεται να ενεργοποιηθεί νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Χ. Σταϊκούρας: Στην ατζέντα του Eurogroup η κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια

Ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και πρόσθετα μέτρα στήριξης τόσο ως προς το ύψος τους όσο και τη διάρκειά τους, καλύπτοντας ακόμη και τις αρχές του 2022. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι κινούνται οι διαδικασίες ώστε να υπάρξει ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο.

Μάλιστα σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, που μίλησε το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό “Open”, το θέμα θα συζητηθεί στο Eurogroup το οποίο είναι προγραμματισμένο για τη Δευτέρα και εκεί ο στόχος θα είναι να χαραχτεί μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος