Τι σημαίνει η πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τον κολοσσό Euronext, τον μεγαλύτερο πανευρωπαϊκό φορέα χρηματιστηριακών υποδομών, εξήγησε ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Πετράκης, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, τονίζοντας ότι αναμφισβήτητα πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
«Όλα τα χρηματιστήρια είναι ανώνυμες εταιρείες, αλλά επειδή έχουν έναν θεσμικό κοινωνικό χαρακτήρα, δηλαδή έχουν μια πολύ μεγάλη αποδοχή στην κοινωνία και στον τρόπο που λειτουργούν και επειδή η λειτουργία τους ουσιαστικά προσδιορίζεται απολύτως από τις εθνικές αρχές, γι’ αυτό έχουμε την αίσθηση ότι είναι ένας θεσμός ο οποίος δεν είναι υποκείμενο ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Στην πραγματικότητα όμως αυτό ισχύει. Ήδη υπάρχει στην Ευρώπη μια πολύ μεγάλη τέτοια ιδιωτικού χαρακτήρα εταιρεία, που είναι η Euronext. Θα σας πω το εξής για να καταλάβετε τη σημασία του με μια κουβέντα, αυτή τη στιγμή ο κύκλος εργασιών του ελληνικού χρηματιστηρίου στις κακές μέρες είναι 60 εκατομμύρια ευρώ, μπορεί να πάει και στα 150 στις καλές μέρες μπορεί να πάει και παραπάνω. Το Euronext έχει 12,5 δισεκατομμύρια κύκλο εργασιών περίπου την ημέρα. Τι σημαίνει αυτό; Βάθος, πολύ μεγάλο βάθος αγοράς. Το βάθος σημαίνει ασφάλεια. Όταν υπάρχει σε κάποια αγορά μεγάλο βάθος κινήσεων δηλαδή, είναι πλούσια αγορά, συμμετέχουν πολλοί παίκτες, υπάρχουν πολύ μεγάλες συναλλαγές, υπάρχει μικρότερος κίνδυνος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πετράκης.
«Αναμφισβήτητα είναι ψήφος εμπιστοσύνης και να σημειώσουμε και κάτι άλλο. Όπου να ναι έρχεται μάλλον, απ’ ό,τι καταλαβαίνω και η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές. Και αυτό επίκειται και δεν νομίζω ότι η Euronext ήρθε εδώ χωρίς να ξέρει αυτή τη λεπτομέρεια, που δεν είναι καθόλου λεπτομέρεια. Άρα πλέον, δεδομένου ότι σκοπός της Ευρώπης είναι να δημιουργήσει μία ενιαία αγορά αποταμιεύσεων και επενδύσεων, δηλαδή μετά την τραπεζική αγορά που έχει σε ένα βαθμό ολοκληρωθεί, αλλά βεβαίως με βάση τις συστημικές τράπεζες που είναι 150, που έχουν το μεγαλύτερο μέρος βεβαίως των τραπεζικών εργασιών, επόμενος στόχος για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής διαδικασίας είναι η δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς αποταμίευσης και επενδύσεων, όπου υπάρχει ασφάλεια, μία κρίση σε μία χώρα εξασφαλίζεται από τις δυνατότητες μίας άλλης χώρας. Στην προκειμένη περίπτωση οι χώρες, η έννοια των συνόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως βλέπετε, σιγά σιγά πηγαίνει πίσω και δημιουργούνται ενιαίοι θεσμοί που αφορούν όλο το χώρο. Άρα, από όλες τις απόψεις ανήκουμε πλέον πολύ πιο κοντά στον σκληρό πυρήνα αυτού που λέγεται ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και είναι μόνο θετικό. Θα προκύψουν δυσκολίες, δυσκολίες με την έννοια των συναλλαγών, αλλά θα προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Η Euronext έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στο πως να ενοποιεί αγορές και δεν νομίζω ότι θα έχει το παραμικρό θέμα. Ίσα ίσα που διαμορφώνονται καλές συνθήκες. Κοιτάξτε, αυτό που κόβεται λίγο είναι ο δρόμος στους διάφορους κερδοσκόπους και στα διάφορα παιχνίδια. Διότι σε τέτοιου είδους αγορές αυτά τα παιχνίδια δεν πιάνουν, με λίγα λόγια» προσέθεσε ο Καθηγητής.
«Βάθος, αυτή είναι η κρίσιμη λέξη. Σημαίνει ότι όταν μια οικονομία, μια επιχείρηση πηγαίνει καλά, δεν την αναγνωρίζει μόνο ο γείτονάς της την αναγνωρίζουν και πολλοί άλλοι σε όλη την Ευρώπη. (…) Και στη Γουόλ Στριτ γίνονται παιχνίδια και παντού, πάντοτε υπάρχουν αυτού του είδους οι παρεκκλίσεις από την κανονική λειτουργία, αλλά όταν υπάρχει μεγάλο βάθος και αυτές οι κινήσεις και ελέγχονται και αντικρίζονται εύκολα από πάρα πολλούς παίκτες σε όλη την Ευρώπη, τότε ο κίνδυνος είναι μικρότερος και αν θες να πουλήσεις τις μετοχές σου αύριο πας και πουλάς. Αν αυτή τη στιγμή έχεις μετοχές μιας μικρής επιχείρησης και δεν υπάρχουν αρκετοί αγοραστές το καταλαβαίνει κανείς, γιατί δεν την ξέρουν, μπορεί να είναι η καλύτερη επιχείρηση του κόσμου αλλά δεν την γνωρίζουν και θέλεις να πουλήσει την άλλη μέρα δεν αποκλείεται, γιατί μπορεί να έχεις ένα θέμα ρευστότητας, μπορεί να έχεις ένα θέμα κινδύνου δικού σου, δηλαδή θες να αποκτήσεις λεφτά, αυτό δεν είναι απαραίτητο ότι σίγουρα μπορείς να το κάνεις. Και οι μεγάλες κρίσεις οι χρηματιστηριακές στηρίχτηκαν σε αυτό το σημείο. Δεν υπήρχαν αρκετοί αγοραστές να απορροφήσουν τις πιέσεις. Τώρα αυτά σιγά σιγά εξαλείφονται» εξήγησε καταλήγοντας ο κ. Πετράκης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος