Ο ΓΓ Ανάπτυξης καταδικάζει τις ανατιμήσεις και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας

Οι ζημιές που έγιναν στον θεσσαλικό κάμπο δεν δικαιολογούν ανατιμήσεις προϊόντων σε αυτό το επίπεδο για δύο λόγους είπε στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Πρώτον διότι οι παραγωγοί των οπωροκηπευτικών στη συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι το βασικό προϊόν του όγκου παραγωγής στον θεσσαλικό κάμπο, κι αυτό σημαίνει ότι τελικώς δεν έχει μια σημαντική επίδραση στις τιμές των προϊόντων. Τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να έχει.

Δεύτερον οι τιμές των προϊόντων δεν εξαρτώνται κυρίως από την τοπική παραγωγή, αλλά από τις τιμές του διεθνούς εμπορίου και οτιδήποτε έλλειμμα υπάρχει στην ελληνική αγορά, σίγουρα μπορεί να καλυφθεί μέσω των εισαγωγών, οπότε δεν περιμένουμε να δούμε μια πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών εξαιτίας αυτής της κρίσης.

Πολλοί σε επίπεδο φημολογίας αξιοποιούν αυτού του είδους τα γεγονότα προκειμένου να αυξήσουν τις τιμές τους, πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά τα οπωροκηπευτικά, έχουν έναν εποχικό χαρακτήρα και οι τιμές τους είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι, διότι έχουν ακολουθήσει τις πληθωριστικές πιέσεις που ισχύουν σε όλη την υπόλοιπη ελληνική οικονομία, όπως επίσης και στην παγκόσμια οικονομία.

Αυτό που αλλάζει όμως και θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή είναι να μη δίνουμε πάτημα στους σε όσους θέλουν να κερδίσουν, να εκμεταλλευτούν μια φημολογία η οποία δεν δικαιολογείται, δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους αυξήσεις.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα των οπωροκηπευτικών προϊόντων μια από τις ενέργειες που θα λάβει χώρα από εδώ και μπρος και περιμένουμε να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, είναι η δυνατότητα στους καταναλωτές να γνωρίζουν τις λιανικές τιμές των οπωροκηπευτικών προϊόντων που επικρατούν στο σύνολο της αγοράς, προκειμένου να μπορούν να κρίνουν αν αυτές οι τιμές οι οποίες προσφέρονται σε μια λαϊκή αγορά ή οπουδήποτε αλλού πάνε να ψωνίσουν, είναι τιμές δίκαιες.

Στο παρελθόν, επειδή οι τιμές ήταν λίγο πολύ ίδιες εποχικά, κι επειδή οι πληθωρισμός δεν ήταν πάρα πολύ υψηλός, οι καταναλωτές είχαν κάποιες βάσεις στις οποίες συνέκριναν ουσιαστικά τις τιμές. Αυτό έχει αλλάξει λόγω της αύξησης των τιμών, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην έχουν βάση σύγκρισης.

Αυτό που έρχεται να προσφέρει η πολιτεία είναι, πέρα από το να παρακολουθεί τους αισχροκερδούντες και να τους τιμωρεί δια των ελέγχων, είναι να δώσει την δυνατότητα στους καταναλωτές να γνωρίζουν ποιες είναι οι τιμές που επικρατούν στην αγορά με ανακοίνωση των λιανικών τιμών από το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου όλοι να γνωρίζουν ποιες είναι οι τιμές τις οποίες θα μπορούσαν να ανοιχθούν στην αγορά και ποιες από αυτές τις τιμές είναι υπερβολικές.

Εξάλλου, δεν αισχροκερδεί το σύνολο των εμπόρων, κάποιοι λίγοι είναι αυτοί που αισχροκερδούν, εκτίμησε.

Όλοι ελέγχονται, και κυρίως τα σούπερ και οι μεγάλες αλυσίδες, είπε, κι υπενθύμισε ότι έχουν καταλογιστεί πάνω από πεντέμισι εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα, τα οποία εισπράττονται μέχρι του τελευταίου ευρώ, είπε.

Αναφερόμενος στην παραγωγή ελαιόλαδου είπε ότι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά θα αντιμετωπίσουμε και τα επόμενα χρόνια είναι οι αυξημένες τιμές στο λάδι. Όπως γνωρίζουμε το λάδι έχει διακυμάνσεις με τα χρόνια στην παραγωγή του και αυτό συνεπάγεται και διακυμάνσεις τιμών.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής και επειδή το λάδι παράγεται στις μεσογειακές χώρες, δηλαδή στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Τουρκία και στο Μαρόκο, βλέπουμε ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει δημιουργήσει φαινόμενα ανομβρίας, ειδικά σε ηπειρωτικές περιοχές που δεν είναι πολύ κοντά σε θάλασσα, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ μεγάλη μειωμένη παραγωγή ελαιόλαδου, αλλά η ζήτηση να παραμένει στα ίδια επίπεδα. Αυτό έχει αυξήσει κατακόρυφα τις τιμές και αυτό το ζούμε περισσότερο στην Ελλάδα επειδή έχουμε τοπική παραγωγή λαδιού και πολλοί καταναλωτές κάνουν αυτοκατανάλωση.

Αυτού του είδους τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά. Δεν έχουν εύκολες λύσεις. Δηλαδή το να βάλει κανείς ένα πλαφόν, να κάνει μια παρέμβαση στην τιμή του λαδιού, καταλαβαίνετε ότι θα σημαίνει το εξής, ότι το λάδι αυτό θα γίνει αντικείμενο εξαγωγών, δηλαδή θα λείψει από τα ελληνικά ράφια και θα αγοράζεται από τις άλλες χώρες οι οποίες δεν έχουν πλαφόν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος