Ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ απαντάει σε ερωτήσεις τηλεθεατών για όλα τα θέματα που αφορούν τις συντάξεις (video)

Array

Σε σειρά ερωτήσεων τηλεθεατών σχετικά με όλα τα θέματα που αφορούν τις αυξήσεις και τον χρόνο απονομής των συντάξεων απάντησε ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ Όμηρος Τσάκαλος.

Αναφερόμενος στο θέμα των αυξήσεων στις συντάξεις διευκρίνισε πως πρόκειται για τεσσάρων διαφορετικών ειδών αυξήσεις.
Στην ουσία η πρώτη έχει να κάνει με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ, η οποία κατά πάσα πιθανότητα καταβάλλεται στις 20 Δεκεμβρίου. Αυτή θα τη δουν 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχοι, όσοι έχουν δηλαδή συντάξιμες αποδοχές τον μήνα κάτω από 800 ευρώ.

Η δεύτερη αύξηση είναι μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αφορά περίπου 900.000 συνταξιούχους και θα τη δουν το τριήμερο καταβολής των συντάξεων οι 21, 22 και 23 Δεκεμβρίου.

Η τρίτη αύξηση έχει να κάνει με την αύξηση του νόμου Βρούτση, την 4η ετήσια αύξηση, η οποία αφορά παλιούς συνταξιούχους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Περίπου 235.000 είναι αυτοί οι συνταξιούχοι, οι οποίοι θα δουν και αυτοί την αύξηση 21, 22 και 23 Δεκεμβρίου.

Η τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση του 7,75%, την οποία θα τη δουν περίπου 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι, η οποία θα καταβληθεί στα τέλη Ιανουαρίου με τις συντάξεις Φεβρουαρίου Φεβρουαρίου.

Αν προσθέσουμε αυτές τις τέσσερις αυξήσεις, προκύπτει ότι το 95% των συνταξιούχων θα δει μία ή και δύο ή και ακόμα και τρεις αυξήσεις συνδυαστικά στις αποδοχές τους.

Υπάρχουν πάνω από ενάμισι εκατομμύριο συνταξιούχοι, οι οποίοι θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους ήδη από τις 20 Δεκεμβρίου.

Πάμε τώρα να δούμε και τις κάρτες με τις δικές σας ερωτήσεις:

  • Πόσα χρόνια πρέπει να περιμένω για να εκδοθεί η σύνταξή μου από το Γενικό Λογιστήριο. Περιμένω ήδη τρία χρόνια.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχαν συσσωρευτεί πάνω από 18.000 συντάξεις, δόθηκαν περίπου οι 10.000 μέσα στον προηγούμενο μήνα και αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περί τις 2.000, κυρίως προ του 2021. Κάποιες παλιές υποθέσεις, οι οποίες και αυτές πρόκειται να έχουν εκκαθαριστεί μέσα στον επόμενο ένα με ενάμιση μήνα συνολικά. Να ξέρει ο κόσμος ότι οι εκκρεμότητες στις κύριες συντάξεις υπολογίζονται περίπου σε 9.500, εκεί δηλαδή που είχαμε 140.000 εκκρεμείς πριν από ενάμιση χρόνο έχουμε πέσει κάτω από τις εννιάμισι τώρα και αυτές πρόκειται να τις καθαρίσουμε μέσα στους επόμενους μήνες. Είναι δύσκολες περιπτώσεις και για αυτό τον λόγο δεν μπόρεσαν να βγουν.

  • Σε πόσο καιρό θα πληρωθώ αφού βγει απόφαση από τα ΚΕΠΑ ως συνταξιούχος κάτοικος εξωτερικού.

Ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας αναπηρικής σύνταξης έχει μειωθεί δραστικά κατά μέσο όρο στους τέσσερις μήνες. Στην ουσία τώρα έχουμε ψηφιοποιήσει τη διαδικασία των ΚΕΠΑ. Δηλαδή με απλά λόγια, κάποιος που θέλει να περάσει πιστοποίηση αναπηρίας κάνει ηλεκτρονικά πλέον την αίτησή του. Αυτόματα κερδίζει τουλάχιστον 6 μήνες και για αυτό το λόγο ο μέσος χρόνος έχει μειωθεί στους τρεις με τέσσερις μήνες πλέον.

  • Τι θα γίνει με τις επικουρικές συντάξεις;

Υπάρχουν 96.000 ληξιπρόθεσμες επικουρικές. Δεν μπόρεσαν να βγουν εγκαίρως γιατί έπρεπε πρώτα να βγουν οι κύριες που αποτελούν προϋπόθεση. Έχει τεθεί σε λειτουργία ένα σχέδιο συνολικό για την εκκαθάριση τους. Έχουμε μεταφέρει υπαλλήλους, έχουμε ψηφιοποιήσει τη νέα αίτηση συνταξιοδότησης για επικουρική, δημιουργούμε τον πύργο ελέγχου για την παρακολούθηση των εκκρεμοτήτων σε όλη την Ελλάδα και στόχος είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 23 να έχει εκκαθαριστεί το μεγαλύτερο μέρος αυτών των συντάξεων.

  • Είμαι γιατρός. Περιμένω την παράλληλη σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το πιθανότερο ο συγκεκριμένος συνταξιούχος να περιμένει αρκετό καιρό, γιατί εδώ και πολλά χρόνια δεν υπήρχε το πολυπόθητο λογισμικό. Το λογισμικό αυτό το θέσαμε σε λειτουργία πριν από τέσσερις περίπου μήνες και ήδη έχουν αρχίσει και υπολογίζονται παράλληλες συντάξεις και έχω φέρει εδώ μαζί μου γιατί ξέρετε, η καχυποψία είναι κάτι το διαχρονικό όσον αφορά τη σχέση του πολίτη με τον ΕΦΚΑ. Και είναι και λογικό εδώ που τα λέμε τόσα που έχει ταλαιπωρηθεί ο πολίτης.

Αυτές είναι κάποιες 15 στον αριθμό τροποποιητικές αποφάσεις παράλληλης σύνταξης. Είναι δηλαδή περιπτώσεις συνταξιούχων οι οποίες έχουν παράλληλη ασφάλιση τόσα χρόνια. Δεν έχει υπολογιστεί αυτή η προσαύξηση που περίμεναν. Είναι γιατροί, μηχανικοί. Είναι άνθρωποι που έχουν χρόνο ασφάλισης στο Δημόσιο και τους τελευταίους μήνες ήδη έχουμε αρχίσει και εκδίδουμε αποφάσεις.

Οπότε αυτό το οποίο λέμε ως ΕΦΚΑ είναι λίγο ακόμα υπομονή σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι ήδη λαμβάνουν σύνταξη, απλά περιμένουν την προσαύξηση τους ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η λειτουργία του λογισμικού ή εκκαθάριση μέσα από το λογισμικό και να δουν όλοι την προσαύξηση που δικαιούνται την επόμενη λίγο γρήγορα για να τα προλάβουμε όλα.

  • Έχει βγει λάθος η σύνταξή μου μειωμένη κατά 60%. Πότε θα διορθωθεί;

Αυτό δεν είναι λάθος, είναι μεγάλο λάθος. Ενδεχομένως τώρα υπάρχουν δύο τινά σε αυτή την περίπτωση ή μιλάμε για μια φαστ τρακ σύνταξη που δεν έχει υπολογιστεί όλος ο χρόνος ασφάλισης, το οποίο τη στιγμή που είναι 60% η απόκλιση θα εξεταστεί κατά προτεραιότητα από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και ήδη εκδίδονται οι τροποποιητικές αποφάσεις συνταξιοδότησης για τις fast track.

Είτε μιλάμε όντως για κάποιο λάθος του εισηγητή, το οποίο πάντοτε ισχύει σαν ενδεχόμενο, δεν είναι τώρα. Δεν δημιουργήθηκε τώρα αυτή η πιθανότητα. Πάντοτε υπήρχε ένα ενδεχόμενο η εισηγητής να κάνει λάθος στην έκδοση μιας σύνταξης, οπότε εφόσον έχει υποβάλει ένσταση, υπάρχει υποχρέωση του ΕΦΚΑ εντός τριμήνου να την εξετάσει και να μπορέσει να προχωρήσει την τροποποίηση.

  • Τι θα γίνει με τα αναδρομικά;

Όσον αφορά τα αναδρομικά, η απάντηση είναι συγκεκριμένη. Εκκρεμεί μόνο η επιστροφή αναδρομικών για περίπου 25.000 συνταξιούχους. Και ποιοι είναι αυτοί οι συνταξιούχοι; Είναι κάποιες παλιές περιπτώσεις με προ του 2016 αίτημα συνταξιοδότησης με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης που δεν έχουμε επιστρέψει ακόμα τα αναδρομικά τους, γιατί πρόκειται για εξαιρετικά σύνθετες περιπτώσεις. Είναι χειρόγραφες.

Στην ουσία οι περιπτώσεις αυτές δεν έχουμε στα πληροφοριακά μας συστήματα τα στοιχεία αυτών των συνταξιούχων, οπότε ανοίγουμε τους φακέλους έναν έναν και σταδιακά τα δίνουμε. Έχουμε ήδη δώσει σε 75.000 τέτοιους συνταξιούχους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και σκοπεύουμε μέσα σε επόμενους μήνες να έχει κλείσει εκκρεμότητα και για αυτούς.

  • Είμαι συνταξιούχος εκπαιδευτικός από τον Σεπτέμβριο του 2020 και η σύνταξη ακόμα εκκρεμεί χωρίς να εντάσσεται στις δύσκολες περιπτώσεις.

Η περίπτωση αυτή εντάσσεται στο πρόβλημα που υπήρχε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τρέξαμε μια αυτοματοποίηση όπως λέγεται, της διαδικασίας μαζί με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και πλέον η πλειονότητα των συντάξεων αυτών βγαίνουν αυτόματα, δηλαδή μπαίνουν στο σύστημα, υπολογίζονται και αν δεν προκύπτει κάποια έλλειψη στο ΔΑΥΚ όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι τι σημαίνει, είναι το υπηρεσιακό έγγραφο, το συνταξιοδοτικό που έχει ο κάθε υπάλληλος μαζί του λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί, τότε εκδίδεται αυτόματα η σύνταξη.

Στην περίπτωση αυτή το πιθανότερο να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο ΔΑΥΚ, δηλαδή η υπηρεσία του να έχει κάνει λάθος στην συμπλήρωση του εν αναμονή συνταξιούχου, οπότε εμείς θα έρθουμε σε επικοινωνία μαζί του, όπως ερχόμαστε με κάθε περίπτωση που μας δίνεται ως εκπομπή και θα μπορέσουμε να το τρέξουμε όσο γίνεται γρηγορότερα.

  • Έχω υποβάλει αίτηση σύνταξης από τον Απρίλιο του 2021 και ακόμη δεν έχει βγει. Είμαι εκπαιδευτικός. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στα δικαιολογητικά μου.

Από το 2021 υπάρχουν περίπου τρεισήμισι χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις, οι οποίες πρόκειται να δοθούν, όπως είπαμε στην αρχή, σε περίπου δύο με τρεις μήνες και αυτές και αυτό το οποίο αξίζει να πούμε για να δούμε λίγο και τους ρυθμούς απόδοσης.
Όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί εντός του 2022 έχουν εκδοθεί σε ποσοστό άνω του 85%, με μέσο χρόνο έκδοσης περίπου τους δύο μήνες. Θέλω να πω δηλαδή ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα νέο στοκ συντάξεων στο μέλλον από τον ΕΦΚΑ.

Εκδίδει πολύ γρηγορότερα τις συντάξεις, τις καινούργιες και υπάρχει ένα στοκ περίπου εννιάμισι χιλιάδων, όπως προείπα, που αφορούν παλαιότερα έτη, τα οποία τρέχουμε τώρα να τα καθαρίσουμε και αυτά. Πρόκειται για εξαιρετικά σύνθετων περιπτώσεων.

  • Πότε θα βγουν οι διαδοχικές συντάξεις δημοσίου;

Το λογισμικό τέθηκε ήδη σε λειτουργία και εκδίδονται μαζικά οι πρώτες περιπτώσεις διαδοχικών συντάξεων Δημοσίου με χρόνο ασφάλισης και σε άλλα ταμεία όπως ΤΣΜΕΔΕ κτλ. Θεωρώ ότι από τη στιγμή που έχουμε τελειώσει με το θέμα των κύριων συντάξεων, ανοίγει ο δρόμος για αυτά τα δύο πεδία για το θέμα των επικουρικών και για το θέμα των διαδοχικών συντάξεων. Επομένως, μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 θα δούμε και σε αυτό το πεδίο μια πάρα πολύ σημαντική αποκλιμάκωση.

  • Πότε θα μπουν τα αναδρομικά των παράλληλων συντάξεων;

Είναι ουσιαστικά ό, τι αναδρομικά έχουν μείνει ως υπολείμματα. Αυτά θα δοθούν παράλληλα με την έκδοση των προσαυξήσεων των παράλληλων συντάξεων. Μιλάμε για αναδρομικά τα οποία μπορούν να προέρχονται ακόμα και από το 2016. Δηλαδή υπάρχουν συνταξιούχοι τους οποίους τους έχω και εδώ. Κάποιες περιπτώσεις τους έχουμε υπολογίσει και δικαιώθηκαν και πήραν πίσω 30 ή 40 χιλιάδες ευρώ αναδρομικά. Γιατί; Γιατί είχαν κάνει αυτή την αίτηση από το 2016. Εμείς όπως καταλαβαίνετε δίνουμε προτεραιότητα σε αυτούς που περιμένουν περισσότερα χρόνια. Έχουμε ξεκινήσει από το 16, το ολοκληρώνουμε, μπαίνουμε στο 17 και μέσα στο επόμενο τρίμηνο στην ουσία θα έχουμε φτάσει έως το 2021 2022.

  • Είμαι νοσηλεύτρια στο δημόσιο, περιμένω τη σύνταξή μου 2 χρόνια. Δεν έχω οφειλές πουθενά.

Ναι, είναι το πρόβλημα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο το επιλύουμε. Παρόλα αυτά μου κάνει εντύπωση γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν μία προσωρινή σύνταξη που πολλές φορές είναι στα όρια του 90%, 95% της κύριας σύνταξης της οριστικής σύνταξης που θα λάβουν. Οπότε αν δεν έχει κάνει κάποιο αίτημα η συγκεκριμένη εν αναμονή συνταξιούχος μπορεί να το κάνει να πάρει μία μειωμένη σύνταξη ωσότου βγει η κύρια ή να κάνει ένα αίτημα να πάρει μια προκαταβολή σύνταξης που είναι μικρότερη μεν, αλλά μπορεί να το κάνει.

Όπως και να έχει όμως, είναι θέμα λίγων μηνών και αυτή η περίπτωση, μιας και εντάσσεται στα προβλήματα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, να επιλυθεί και να λάβει και αυτή τη σύνταξή της.

Πρέπει να κλείνοντας να πούμε ότι οι εν αναμονή συνταξιούχοι δεν πρέπει να φοβούνται ούτε αν ο φάκελός τους έχει χαθεί, ούτε εάν θα πρέπει να περιμένουν 2 και 3 και 4 χρόνια για να δουν τη σύνταξή τους. Αυτά τα προβλήματα έχουν παρέλθει. Στην περίπτωση του ΕΦΚΑ εδώ και αρκετούς μήνες, χάρη στην προσπάθεια των υπαλλήλων και της διοίκησης. Αυτό το οποίο θέλω να τους πω όμως, είναι για περιπτώσεις γενικού λογιστηρίου του κράτους, παράλληλης ασφάλισης και επικουρικών συντάξεων, όλες οι δυνάμεις του ΕΦΚΑ πέφτουν σε αυτές τις περιπτώσεις.
Πλέον δεν έχουμε με κάτι άλλο να ασχοληθούμε. Όσον αφορά τα συνταξιοδοτικά είναι αυτές οι τρεις κατηγορίες και πράγματι θα δείτε τους επόμενους μήνες μια εντυπωσιακή πρόοδο σε αυτά τα τρία πεδία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος