Μεγάλες αυξήσεις τον Ιούνιο στα ενεργειακά προϊόντα – Νέες πληθωριστικές πιέσεις

Νέες πληθωριστικές πιέσεις προοιωνίζονται οι τιμές των εισαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων, καθώς σημείωσαν περαιτέρω αύξηση τον Ιούνιο κατά 32,8%, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021. Κατά τη σύγκριση του σχετικού δείκτη του Ιουνίου 2021 με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 η αύξηση που είχε καταγραφεί ήταν 20,5%.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η νέα αύξηση στον αποκαλούμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται:
α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 45,1%, και
β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 10,2%.
Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 1,1% τον Ιούνιο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαΐου 2022, έναντι αύξησης 2,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021.
Οι υψηλότερες αυξήσεις τιμών στα εισαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα καταγράφηκαν: στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού 142,4%, παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 109%, άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου 54%, παραγωγή βασικών μετάλλων 27,8%, βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής 17,5%, βιομηχανία τροφίμων 14,9%, χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων 14%, παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 10,1%, κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων 9,8%, κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων 4,5%, κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες 4,4%, κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού 4,3%.
Από μήνα σε μήνα (από τον Μάιο στον Ιούνιο) καταγράφηκαν οι εξής μεταβολές: παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού -8,8%, άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου -6%, κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων -0,9%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον προηγούμενο μήνα υποχώρησε στο 11,6%, από 12,1% που ήταν τον Ιούνιο εφέτος.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος