«Κουρεμένα ενοίκια»: Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ επιτήδειοι ιδιοκτήτες που εισέπραξαν μεγαλύτερες αποζημιώσεις

Array

Σε σαρωτικούς ελέγχους ιδιοκτητών ακινήτων προχωρούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, καθώς το τελευταίο διάστημα μέσα από διασταυρώσεις στοιχείων, εντόπισαν ιδιοκτήτες μισθωμένων ακινήτων που επιχείρησαν να εισπράξουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις δηλώνοντας «παραφουσκωμένα» ενοίκια.

Από τις διασταυρώσεις των στοιχείων που κάνει η ΑΑΔΕ σε όσους το προηγούμενο διάστημα είχαν εισπράξει αποζημίωση για το υποχρεωτικό «κούρεμα» των ενοικίων τους κατά το διάστημα των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, προέκυψαν αρκετές περιπτώσεις ιδιοκτητών οι οποίοι επιχείρησαν με εικονικές αυξήσεις στο μηνιαίο μίσθωμα να εισπράξουν μεγαλύτερη αποζημίωση.

Το κόλπο το οποίο, σύμφωνα με τους ελέγχους της ΑΑΔΕ επιχείρησαν να κάνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες, ήταν κατά την περίοδο του lockdown να τροποποιήσουν μέσα σε μια μέρα το αρχικό μίσθωμα προκειμένου να εισπράξουν μεγαλύτερη κρατική αποζημίωση.

Η αλλαγή του ενοικίου αρκετές φορές έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των ενοικιαστών οι οποίοι δεν επιβαρύνονταν καθώς το ενοίκιο καλύπτονταν από την κρατική επιδότηση.

Η διαδικασία ήταν σχετικά απλή καθώς ο ιδιόκτητης υπέβαλε τροποποιητική δήλωση με την εικονική αύξηση του ενοικίου, με αποτέλεσμα να εισπράττει αυξημένη αποζημίωση.

  • Τα ενοίκια στις περισσότερες περιπτώσεις αμέσως μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης επέστρεψαν στα προ πανδημίας επίπεδα.

Οι σαρωτικές διασταυρώσεις των ελεγκτών της ΑΑΔΕ «έπιασαν στη φάκα» αρκετές περιπτώσεις που οι έλεγχοι έδειξαν περίεργες αυξήσεις ενοικίων την περίοδο κατά την οποία ίσχυαν τα μέτρα στήριξης και ξαφνικής μείωσης τους μόλις έληξε η περίοδος της επιδότησης.

Τα στελέχη της ΑΑΔΕ το τελευταίο διάστημα σαρώνουν τις τροποποιητικές δηλώσεις των ενοικίων, κυρίως για την περίοδο του Μαρτίου 2020 που ξεκίνησε το πρόγραμμα για τα «κουρεμένα» ενοίκια, έως και τον Ιούλιο του 2021, όταν και ολοκληρώθηκε.

  • Στην πρώτη θέση της λίστας όσων θα ελεγχθούν είναι όσοι παρουσιάζονται να έκαναν ξαφνική αλλαγή στο ύψος του μισθώματος μόλις ξεκίνησε και μόλις τελείωσε το πρόγραμμα ενοικίων.

Οι έλεγχοι αποκάλυψαν και άλλες περιπτώσεις οι οποίοι θα περάσουν από το «μικροσκόπιο» των ελεγκτών. Σε αυτές εντοπίστηκαν:

  • Πολλαπλές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας ή πολλαπλές δηλώσεις Covid (για την ίδια περίοδο ή/και από πολλαπλούς μισθωτές), στις οποίες δεν ταυτοποιούνται τα ακίνητα.
  • Εκμισθούμενα ακίνητα, τα οποία δεν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα εμπράγματα δικαιώματα, με αποτέλεσμα να διενεργείται έλεγχος των αντίστοιχων νομιμοποιητικών εγγράφων που αποδεικνύουν την έννομη σχέση του εκμισθωτή με το ακίνητο.
  • Αναπροσαρμογές του μισθώματος που δεν αποτυπώνονται με τροποποίηση της μίσθωσης, αλλά με αναγραφή στις «Σημειώσεις» της αρχικής μίσθωσης.
  • Αλυσίδες «εικονικών» υπεκμισθώσεων ή/και πολλαπλών ακινήτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τα μειωμένα μισθώματα της περιόδου Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021 έχουν πραγματοποιηθεί συμψηφισμοί με φόρους και καταβολές χρημάτων συνολικού ύψους 845,6 εκατ. ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος