Κέρδη Ομολόγων: «Πράσινο φως» από την Κομισιόν για την τελευταία δόση των 644 εκατ. ευρώ

Array

Ένα ακόμα κεφάλαιο της μνημονιακής περιόδου, κλείνει για την Ελλάδα εντός του επόμενου διμήνου, καθώς η Κομισιόν ανάβει ουσιαστικά το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των τελευταίων 644 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούσαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης.

  • Πρόκειται για την αποκαλούμενη «ορφανή» δόση η οποία δεν εκταμιεύθηκε λόγω των εκλογών του 2019, καθώς δεν έγινε και η αντίστοιχη αξιολόγηση, όπως προβλεπόταν.

Η έκθεση της Κομισιόν, με την οποία πιστοποιείται η θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης στο πλαίσιο της απλής μεταμνημονιακής εποπτείας που ισχύει για όλες τις χώρες του ευρώ, ανοίγει παράλληλα το δρόμο και για την κατάργηση της επιτοκιακής προσαύξησης στα δάνεια του δεύτερου μνημονίου, γεγονός που συνεπάγεται κέρδος, σε επίπεδο τόκων, ύψους 5,2 δισ. ευρώ από το 2023 έως το 2049.

  • Συνεπώς στην τελευταία δόση των 644 εκατ. ευρώ θα προστεθούν επιπλέον 123 εκατ. ευρώ από την κατάργηση της προσαύξησης επιτοκίου.

Στη θετική για τη χώρα έκθεσή της η Κομισιόν αναφέρει ότι: η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση συγκεκριμένων δεσμεύσεων, παρά τις δύσκολες συνθήκες  εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

«Οι αρχές τήρησαν τις δεσμεύσεις τους σε διάφορους τομείς όπως η δημοσιονομική πολιτική, η φορολογική διοίκηση, η δικαιοσύνη, οι μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, το κτηματολόγιο και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Σε ορισμένους τομείς, έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά απαιτούνται περαιτέρω βήματα για να ολοκληρωθεί επίτευξη των στόχων. Αυτό ισχύει κυρίως για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας στην κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου τομέα …», σημειώνει.

Ωστόσο από την έκθεση δεν απουσιάζει η κριτική αναφορικά με τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης. Τονίζεται πως τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης συγκαταλέγονται μεταξύ των υψηλότερων (ως ποσοστό του ΑΕΠ) μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε για το 2022.

Υπολογίζονται σε 5,5% του ΑΕΠ για το 2022 και 5,8% του ΑΕΠ για το 2023, με το καθαρό δημοσιονομικό κόστος να περιορίζεται σε 0,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος από 2,3% του ΑΕΠ το 2022.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και της αβεβαιότητας που γεννά η ενεργειακή κρίση, τα δημοσιονομικά ρίσκα για την ελληνική οικονομία είναι υπαρκτά.
«Μια μεγαλύτερη επιβράδυνση ή ακόμα και ύφεση θα μπορούσε να υποσκάψει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2023» εκτιμά η Κομισιόν διαπιστώνοντας κινδύνους σε σχέση με την πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος