Η ακρίβεια υπονομεύει την ανάπτυξη

του Κώστα Τσάβαλου

«Νάρκη» στη δρομολογημένη ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας αποτελούν η ακρίβεια και κατά συνέπεια ο πληθωρισμός, εξέλιξη η οποία ανατρέπει παράλληλα και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για νέες φοροελαφρύνσεις.

Οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης είναι ήδη ορατές στην αγορά.

Οι τιμές της πλειονότητας των προϊόντων κινούνται ανοδικά, με αποτέλεσμα τον σταδιακό περιορισμό της κατανάλωσης, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος για… πισωγυρίσματα και στην οικοδομή, έναν κλάδο που παραδοσιακά αποτελούσε έναν από τους βασικούς τροφοδότες της ανάπτυξης στη χώρα μας.

Στην παρούσα συγκυρία, η αναζήτηση δημοσιονομικού χώρου για να αναπληρωθούν οι απώλειες στα εισοδήματα των νοικοκυριών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, καθώς εκτιμάται ότι τα 500 εκατ. ευρώ από το πρώτο «πακέτο» αντισταθμιστικών μέτρων δεν επαρκεί.

Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν οι προβλέψεις για ισχυρή ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας φέτος, όσο η ενεργειακή κρίση γιγαντώνεται, με τεράστιες συνέπειες στην αγορά και κατ’ επέκταση στην κατανάλωση.

Η αναβίωση του «φαντάσματος» του πληθωρισμού, ο οποίος τα τελευταία χρόνια κινούταν σταθερά σε αρνητικό πεδίο, θα αρχίσει να «ροκανίζει» το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και να καθιστά ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης (ύψους 500 εκατ. ευρώ) που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, για να περιοριστούν οι συνέπειες του ενεργειακού εφιάλτη.

Ο προβληματισμός είναι μεγάλος, καθώς το αρχικό πλάνο για αναπτυξιακό άλμα το 2021 (6,1%), που θα έφερνε και μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια για την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής, οδηγείται σε ανατροπή, ελέω πληθωρισμού.

Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού καταρτίστηκε με πρόβλεψη για μηδενικό πληθωρισμό το 2021 και 0,8% το 2022. Ήδη, ο τιμάριθμος ανέβασε «στροφές» σκαρφαλώνοντας στο 2,2% τον Σεπτέμβριο από 1,9% τον Αύγουστο, τη στιγμή που το ράλι των τιμών στην ενέργεια και των αυξήσεων σε προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες συνεχίζεται. Το ενδεχόμενο να «παγώσει» η κατανάλωση (η φετινή εκτίμηση είναι για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 2,9%), δημιουργεί νέα δεδομένα για έναν από τους βασικούς τροφοδότες της ανάπτυξης.

Το μεγάλο ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από τη διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου, τίθεται πλέον εν αμφιβόλω, μεταθέτοντας για αργότερα τις προαναγγελθείσες φοροελαφρύνσεις.

Τα όποια περιθώρια προκύψουν θα αξιοποιηθούν για «πυροσβεστικά» μέτρα κατά της ακρίβειας.

Τα 500 εκατ. ευρώ για τις αυξήσεις τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης, φαίνεται να μην επαρκούν.

Στο πλαίσιο αυτό μπαίνουν στο συρτάρι μέχρι νεωτέρας τα σχέδια για αναστολή το 2022 της εισφοράς αλληλεγγύης και στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους, για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για μεσοσταθμικό κατά 8% «κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Το θέμα του δημοσιονομικού χώρου μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς για τη 12η αξιολόγηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο μια κατ’ αρχήν συμφωνία για το είδος, το ύψος και τις πηγές χρηματοδότησης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος