Γκόγκας: Γιατί έγραψα το βιβλίο “Σύγχρονοι Ελληνικοί Μύθοι”

Με στόχο την αποδόμηση πολλών από τους μύθους που αναπαράγονται καθημερινώς, ο αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Περικλής Γκόγκας αποφάσισε να γράψει το βιβλίο “Σύγχρονοι Ελληνικοί Μύθοι” που απευθύνεται σε μη ειδικούς όπως αναφέρει σε συνέντευξή του.

Συνέντευξη στον Δημ. Κοντογιάννη:

Η πρόσφατη κρίση χρέους στην Ελλάδα δημιούργησε ένα ιδανικό οικοσύστημα γέννησης, αναπαραγωγής και διάδοσης αβάσιμων, ψευδών ειδήσεων και πάσης λογής μυθευμάτων στα οποία ο μέσος πολίτης είναι εκτεθειμένος ενώ δεν έχει ούτε τον απαραίτητο χρόνο, ούτε έχει διδαχτεί να στέκεται κριτικά απέναντι σε ό,τι ακούει και να τα διερευνά για να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει τις πληροφορίες που δέχεται, αναφέρει ο συγγραφέας. Γκόγκας: Γιατί έγραψα το βιβλίο “Σύγχρονοι Ελληνικοί Μύθοι”

Ο κύριος λόγος που έγραψα το βιβλίο είναι γιατί με ενοχλούσε που παίρνουμε ως αληθινό ότι ακούμε. Αποφάσισα λοιπόν να καταρρίψω 21 τέτοιους μύθους με αριθμούς και επιχειρήματα,“τονίζει ο κ. Γκόγκας στο ert.gr. “Είναι πιο δύσκολο να καταρρίψεις ένα μύθο-ψέμα από να το δημιουργήσεις.

Επιπλέον, ήθελα να δώσω στον αναγνώστη να καταλάβει ότι θα πρέπει να κρατά μια κριτική στάση και να είναι επιφυλακτικός σε ότι ο ίδιος δεν έχει επιβεβαιώσει μέσα απο την δική του έρευνα.,” προσθέτει.

Ερωτηθείς αν έχει δεί ανταπόκριση, ο ίδιος τονίζει πως διαπιστώνει ενδιαφέρον από το ακροατήριο στις παρουσιάσεις που έχει κάνει ενώ το βιβλίο, που κυκλοφόρησε πριν από ένα δίμηνο περίπου, είναι ανάμεσα στα 10 best sellers του Public και της Πολιτείας.

Νομίζω ότι πολλοί θα αναθεωρήσουν πολλά από αυτά που πιστεύουν, διαβάζοντας εφημερίδες, περιοδικά, το διαδίκτυο, ακούγοντας ραδιόφωνο ή κοιτάζοντας τηλεόραση, προσθέτει.

Ο αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών δεν παραλείπει να τονίσει ότι κι άλλοι λαοί έχουν τους δικούς τους μύθους. Ομως, είναι συνήθως θετικοί. Ομως, οι σύγχρονοι ελληνικοί μύθοι εστιάζουν στα αρνητικά.

Πιστεύουμε ότι είμαστε μία μικρή, φτωχή, αγροτική χώρα, με τεμπέληδες εργαζόμενους, με κακά πανεπιστήμια και απαράδεκτο σύστημα υγείας κλπ. Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Υποτιμούμε τα επιτεύγματα των τελευταίων γενεών Ελλήνων που δούλεψαν σκληρά μετά τον πόλεμο, με πολλές στερήσεις και πέτυχαν να δημιουργήσουν μία σύγχρονη, βιομηχανική χώρα που εξασφαλίζει στους πολίτες της ένα από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα στον κόσμο. Αυτό φαίνεται στις υψηλές κατατάξεις της χώρας μας, ως προς τον πλούτο, την παιδεία, την υγεία και γενικότερα την ποιότητα ζωής που απολαμβάνουμε στην Ελλάδα,” τονίζει.

Το βιβλίο «Σύγχρονοι Ελληνικοί Μύθοι» περιλαμβάνει 21 μύθους σε αντίστοιχα αυτοτελή κεφάλαια των 5-10 σελίδων το καθένα κατά μέσο όρο. Τα κεφάλαια περιλαμβάνουν πίνακες και διαγράμματα.

Οι Μύθοι

1. Η Ελλάδα είναι μια φτωχή χώρα
2. Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα
3. Η Ελλάδα είναι μια αγροτική χώρα
4. Η αυτάρκεια
5. Η Ελλάδα δεν εξάγει τίποτα
6. Ο τεμπέλης Έλληνας
7. Ο μεγάλος αριθμός αργιών στην Ελλάδα
8. Τα κακά ελληνικά πανεπιστήμια
9. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
10. Οι αιώνιοι φοιτητές
11. Ο μεγάλος δημόσιος τομέας
12. Οι υπεράριθμοι δημόσιοι υπάλληλοι
13. Το απαράδεκτο σύστημα υγείας
14. Η παγκοσμιοποίηση ως κάτι αρνητικό
15. Μύθοι για το χρέος
16. Μείωση των μισθών για αύξηση της ανταγωνιστικότητας
17. Το 19,2% των πολιτών πληρώνει το 83,2% των φόρων
18. Το χρήμα έχει αντίκρισμα
19. Το ελληνικό οικονομικό θαύμα λόγω της δραχμής
20. Οι κακές τράπεζες
21. Οι τραπεζίτες κερδίζουν από την κρίση

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Περικλής Γκόγκας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και Διεθνών Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Αναπληρωτής Διευθυντής του Εργαστηρίου Θεωρίας Αποφάσεων και Οικονομικής Ανάλυσης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα Μακροοικονομικά, Χρηματοοικονομικά, Πολυπλοκότητα και Μηχανική Μάθηση. Έχει Διδακτορικό με ειδίκευση στα Νομισματικά και Χρηματοοικονομικά από το University of Calgary και Μεταπτυχιακό τίτλο στα Διεθνή Χρηματοοικονομικά με «High Distinction» από το University of Saskatchewan.

Διετέλεσε επισκέπτης ερευνητής χρηματοοικονομικών (Visiting Scholar Finance) στο Ross School of Business του University of Michigan και είναι Αναπληρωτής Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Τραπεζική στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Διδάσκει στα μεταπτυχιακά προγράμματα ΜΒΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στο πρόγραμμα της Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο και στο πρόγραμμα Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι ιδρυτικό μέλος του The Society for Economic Measurement του Carnegie-Mellon University, ερευνητής (fellow) στο Institute for Nonlinear Dynamical Inference της Μόσχας, στο Euro Area Business Cycle Network και στο The Rimini Centre for Economic Analysis. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο University of Saskatchewan, στο University of Calgary, στο Plovdiv University, στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών κ.ά.

Είναι Associate Editor του επιστημονικού περιοδικού Journal of Economic Asymmetries, υπήρξε αρχισυντάκτης (editor-in-chief) του επιστημονικού περιοδικού Economics and Finance Notes, ενώ συμμετέχει στο Editorial Board των επιστημονικών περιοδικών: International Journal of Financial Studies, International Journal of Economics and Finance, International Journal of Computational Economics and Econometrics και International Journal of Economics and Management Engineering. Επιστημονικές του εργασίες έχουν δημοσιευτεί σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως: Journal of Banking and Finance, Journal of Money Credit and Banking, Journal of Forecasting, International Journal of Forecasting, Economic Modeling, International Finance, Open Economies Review κ.ά., ενώ είναι συγγραφέας των βιβλίων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος