Μετάβαση σε περιεχόμενο
ertnews.gr
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
    • ΒΟΛΟΣ
    • ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
    • ΖΑΚΥΝΘΟΣ
    • ΗΡΑΚΛΕΙΟ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    • ΚΑΒΑΛΑ
    • ΚΑΛΑΜΑΤΑ
    • ΚΕΡΚΥΡΑ
    • ΚΟΖΑΝΗ
    • ΚΟΜΟΤΗΝΗ
    • ΛΑΡΙΣΑ
    • ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
    • ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
    • ΠΑΤΡΑ
    • ΠΥΡΓΟΣ
    • ΣΕΡΡΕΣ
    • ΤΡΙΠΟΛΗ
    • ΦΛΩΡΙΝΑ
    • ΧΑΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • VIDEO
  • ERTSPORTS.GR
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ
    • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
    • ERT.GR
Live TV

Ευκλ. Τσακαλώτος: Την κατάλληλη στιγμή η έξοδος στις αγορές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ελλάδα Οικονομία
29/10/18 17:30
Ενημέρωση 30/10 00:07
Σύνταξη Μπέττυ Σαβούρδου
Ευκλ. Τσακαλώτος: Την κατάλληλη στιγμή η έξοδος στις αγορές
Φωτό αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η Ελλάδα έχει την άνεση να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για έξοδο στις αγορές, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι υπό έλεγχο.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα δοκιμάσει μία πώληση κοινοπρακτικού ομολόγου φέτος, είπε ότι θα αφήσει τον χρόνο της έκδοσης στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και σημείωσε: «Έχει οδηγίες από την κυβέρνηση ότι θέλουμε να βγούμε όταν οι συνθήκες στις αγορές θα είναι κατάλληλες. Είναι η δουλειά του να κάνει την έρευνα και να μας πει πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος». Πρόσθεσε, δε, ότι «έχουμε την άνεση να περιμένουμε καθώς έχουμε το “μαξιλάρι”, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βγούμε όταν ο χρόνος είναι κατάλληλος, και νομίζω ότι ο χρόνος θα είναι κατάλληλος μεσοπρόθεσμα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα συμφώνησε με τους εταίρους της τον Ιούνιο την ελάφρυνση του χρέους της με στόχο τη βελτίωση της βιωσιμότητάς του μεσοπρόθεσμα. Αυτή προβλέπει την επέκταση των λήξεων κάποιων ομολόγων και την ελάφρυνση των επιτοκίων για κάποια άλλα, καθώς επίσης και τη δημιουργία αποθέματος ασφαλείας ύψους 24 δισ. ευρώ, το οποίο θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα.

Για την έξοδο στις αγορές, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε επίσης ότι «(η κατάσταση στην Ιταλία) το έκανε λίγο πιο δύσκολο, αλλά από την άλλη πλευρά νομίζω ότι οι αγορές έγιναν πιο ικανές στο να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμά (προσαρμογής), έχει κάνει ένα τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων, και έχει πλέον ένα απόθεμα ασφαλείας ώστε οι χρηματοδοτικές της ανάγκες να είναι υπό έλεγχο για τουλάχιστον 2,5 χρόνια». Δήλωσε παράλληλα, πως η Ελλάδα «έχει πετύχει μία συμφωνία για το χρέος της που σημαίνει ότι η χρηματοδότησή του είναι ευκολότερη από ότι είναι στην Πορτογαλία και την Ιταλία».

Για το θέμα της Ιταλίας, ο υπουργός είπε ότι η Κομισιόν πρέπει να δείξει κατανόηση στη διαπραγμάτευση με την Ρώμη για τον προϋπολογισμό της. «Η Ιταλία είναι μια χώρα που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει αυξηθεί ελάχιστα τα τελευταία 20 χρόνια και είναι επίσης μια χώρα με μεγάλες περιφερειακές ανισότητες», είπε. «Έτσι είναι σημαντικό για την Κομισιόν και τις χώρες μέλη να λάβουν υπόψη τους την ιταλική πραγματικότητα και να προσπαθήσουν να φθάσουν σε συμβιβασμό που θα είναι καλός για τους ανθρώπους στην Ιταλία, αλλά και για την Ευρώπη την ίδια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας για το εάν η Ιταλία θα έπρεπε να αναζητήσει εναλλακτική λύση, είπε ότι είναι σημαντικό η Ιταλία να μείνει στην ΕΕ. «Είμαι υπέρ της Ευρώπης για πολλούς λόγους, αλλά ο βασικότερος είναι ότι πάντα φοβόμουν ότι εάν διασπαστεί η Ευρώπη, θα έχει ως αποτέλεσμα μία δυσάρεστη δεξιά λαϊκίστικη πολιτική της δεκαετίας του ’30, με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και εθνικισμούς», δήλωσε.

Πρόσθεσε, δε, πως «νομίζω ότι είναι σημαντικό για τους Ευρωπαίους και για την προοδευτική ατζέντα όχι μόνο να το αποφύγουμε, αλλά και να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη με έναν τρόπο που θα αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σε όρους κοινωνικής ανισότητας, το ύψος των θέσεων εργασίας που είναι διαθέσιμες και την ποιότητα των θέσεων αυτών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
TAGS αγορέςΕλλάδαΕυκλείδης Τσακαλώτοςομόλογο
Share Facebook Twitter Linkedin Viber WhatsApp Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ευκλ. Τσακαλώτος: Την κατάλληλη στιγμή η έξοδος στις αγορές
Μαρκόπουλος στο ΕΡΤnews Radio 105,8 για εγκλωβισμένα πακέτα Κίνας στα τελωνεία: Γίνονται προσπάθειες και θα υπάρξουν αποτελέσματα άμεσα
Ευκλ. Τσακαλώτος: Την κατάλληλη στιγμή η έξοδος στις αγορές
Ρύθμιση χρεών σε 72 δόσεις: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Η απαραίτητη προϋπόθεση
Ευκλ. Τσακαλώτος: Την κατάλληλη στιγμή η έξοδος στις αγορές
Διευκρινίσεις ΑΑΔΕ για την επιβολή δασμών στα πακέτα εκτός Ε.Ε.
Ευκλ. Τσακαλώτος: Την κατάλληλη στιγμή η έξοδος στις αγορές
Τσάπαλος στο ΕΡΤnews Radio 105,8: Ποιοι προστατεύονται από τη ρύθμιση για τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη – Ποιοι εξαιρούνται και γιατί
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Ευκλ. Τσακαλώτος: Την κατάλληλη στιγμή η έξοδος στις αγορές
Κλείσιμο με άνοδο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Ευκλ. Τσακαλώτος: Την κατάλληλη στιγμή η έξοδος στις αγορές
Στο Ομάν για συνομιλίες ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί
Ευκλ. Τσακαλώτος: Την κατάλληλη στιγμή η έξοδος στις αγορές
Αστυνομικός σε κύκλωμα διακίνησης αναβολικών, που εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων – Πώς δρούσαν
Ευκλ. Τσακαλώτος: Την κατάλληλη στιγμή η έξοδος στις αγορές
Λευκός Οίκος: Προς νέες κυρώσεις στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες
Ευκλ. Τσακαλώτος: Την κατάλληλη στιγμή η έξοδος στις αγορές
Οι ΗΠΑ απαιτούν από το Ιράν σαφή διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν νέες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στο Ορμούζ
Ευκλ. Τσακαλώτος: Την κατάλληλη στιγμή η έξοδος στις αγορές
Έκρηξη από την πυρκαγιά σε επιχείρηση ανακύκλωσης στο Ομορφοχώρι Λάρισας – Πυκνοί καπνοί, ήχησε το 112
Ευκλ. Τσακαλώτος: Την κατάλληλη στιγμή η έξοδος στις αγορές
Το Ιράν διαψεύδει τον Τραμπ και αρνείται ότι ζήτησε συνομιλίες με τις ΗΠΑ
Ευκλ. Τσακαλώτος: Την κατάλληλη στιγμή η έξοδος στις αγορές
Ουκρανία: Συγκροτεί ειδικό τομέα για πλήγματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος
Ευκλ. Τσακαλώτος: Την κατάλληλη στιγμή η έξοδος στις αγορές
mediatek@ert.gr
Ευκλ. Τσακαλώτος: Την κατάλληλη στιγμή η έξοδος στις αγορές
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
  • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
  • ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ
  • ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
  • ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ COOKIES
www.ert.gr
© Copyright 2026 - ΕΡΤ Α.Ε.