Επίδομα μητρότητας σε επιπλέον ταμεία και κατάργηση παρακρατήσεων των εργαζόμενων -συνταξιούχων στο νέο μίνι ασφαλιστικό

Νέες αλλαγές προωθούνται στο ασφαλιστικό, στο πλαίσιο των αλλαγών που έχουν γίνει γνωστές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Μεταξύ άλλων στην αναδρομική εφαρμογή του επιδόματος μητρότητας, αλλά και στο γεγονός ότι δεν θα υπάρξει παρακράτηση στη σύνταξη αναπηρίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαίρεσης των εργαζόμενων συνταξιούχων από το τεκμαρτό εισόδημα.

Επίδομα μητρότητας

Ξεκινώντας από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση εκείνο το οποίο σημείωσε και έδωσε έμφαση ήταν στην ουσιαστική εφαρμογή του επιδόματος μητρότητας, καθώς ισχύει από τις 24/9/2023 και επεκτείνεται σε όλες τις ασφαλισμένες. Δηλαδή στις αυτοαπασχολούμενες, στις ελεύθερες επαγγελματίες, στις εργαζόμενες μισθωτές σε ταμεία που μέχρι τώρα δεν το δικαιούνταν όπως το πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, το ΕΤΑΠ -ΜΜΕ και ο ΕΔΟΕΑΠ.

Επίδομα μητρότητας σε επιπλέον ταμεία και κατάργηση   παρακρατήσεων των εργαζόμενων -συνταξιούχων στο νέο μίνι ασφαλιστικό

Το ποσό ανέρχεται στα 780€ τον μήνα ή λίγο πάνω από τις 7.000 € συνολικά τους εννέα μήνες.

Αλλάζουν οι κρατήσεις στους εργαζόμενους – συνταξιούχους

Επιπλέον καταργείται η παρακράτηση 30% για τους συνταξιούχους οι οποίοι εργάζονται και εφαρμόζεται μια παρακράτηση 10% στο ποσό το οποίο εισπράττουν ως εργαζόμενοι.

Σημειώνεται πως το μέσο όφελος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας ανέρχεται σε 2.200€ το έτος.

Επίδομα μητρότητας σε επιπλέον ταμεία και κατάργηση   παρακρατήσεων των εργαζόμενων -συνταξιούχων στο νέο μίνι ασφαλιστικό

Μία ακόμη σημαντική διαφοροποίηση είναι και η δυνατότητα που δίνεται στους συνταξιούχους με αναπηρία να εργαστούν, αν μπορούν, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι τώρα, και σε αυτή την περίπτωση δεν εφαρμόζεται η παρακράτηση του 10%.

Επίδομα μητρότητας σε επιπλέον ταμεία και κατάργηση   παρακρατήσεων των εργαζόμενων -συνταξιούχων στο νέο μίνι ασφαλιστικό

Τέλος, το βράδυ της Δευτέρας, στις 22:00, λήγει η δημόσια διαβούλευση για το φορολογικό νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων αφορά τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι είναι σε συζήτηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι να εξαιρεθούν από το τεκμαρτό ποσό το οποίο ορίζεται στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής που προωθείται για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος