Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας – Ρυθμίσεις για τις επιταγές

Στο θέμα των επιταγών εν μέσω πανδημίας, που απασχολεί ιδιαίτερα τον εμπορικό κόσμο,  αναφέρεται ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Συγκεκριμένα ο Ε.Σ.Α. κάνει γνωστό πως: “Για το θέμα των επιταγών που ταλαιπωρεί το τελευταίο χρονικό διάστημα χιλιάδες συναδέλφους μας, σας ενημερώνουμε ότι λόγω συγκεκριμένων διαδικασιών που απαιτούνται για τη διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων και την πλήρωση των προϋποθέσεων υπαγωγής, χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την εφαρμογή του μέτρου.

Επισημαίνουμε ότι καλύπτονται με αναδρομική ισχύ όλα τα αξιόγραφα που έχουν εμφανιστεί από την 2η-1-2021 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου και δεν καταχωρίζονται στον «Τειρεσία», εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

Ειδικότερα, με το νόμο 4772/5-2-2021 ορίστηκε το πάγωμα για 75 μέρες της πληρωμής των επιταγών που λήγουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2021 και με την υπουργική απόφαση Α.1022/9-2-2021, καθορίζονται οι ΚΑΔ των κλειστών και των πληττόμενων επιχειρήσεων που εντάσσονται στη ρύθμιση, είτε:
– έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους κατ’ εφαρμογή κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης, με δραστηριότητα που εμπίπτει στους ΚΑΔ που αναφέρονται στην απόφαση.
– έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορονοϊού COVID-19, με δραστηριότητα που εμπίπτει στους ΚΑΔ που αναφέρονται στην απόφαση και εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του 40% για την περίοδο Οκτωβρίου έως Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο έτους 2019.
– ιδρύθηκαν μετά την 1η.1.2020, με δραστηριότητα που εμπίπτει στους ΚΑΔ, μη συνυπολογιζόμενου του κύκλου εργασιών τους.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώσουν τα ακαθάριστα έσοδα τους για τους μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο 2020 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “My Business support” από τις 12 Φεβρουαρίου  μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου.

Η διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων και ο έλεγχος για την πλήρωση των προϋποθέσεων υπαγωγής, πραγματοποιείται με ηλεκτρονικό τρόπο από την ΑΑΔΕ. Ακολούθως, διαβιβάζονται προς τα πιστωτικά και εν γένει χρηματοδοτικά ιδρύματα ή φορείς που λειτουργούν νόμιμα χάριν αυτών και τηρούν αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, συγκεντρωτικοί κατάλογοι με τα στοιχεία και πληροφορίες των δικαιούχων.

Η διαβίβαση των στοιχείων της αμέσως προηγούμενης παραγράφου γίνεται απευθείας από την ΑΑΔΕ μέσω ασφαλούς συστήματος μεταφοράς αρχείου. Ειδικά για πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα γίνεται μέσω της «Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ)”.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση Α.1022/9-2-2021 και τους ΚΑΔ   

Δείτε το νόμο 4772/5-2-2021    

Σχετικές ειδήσεις

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Ανησυχία για το θέμα των επιταγών – Eπικοινωνία με το Υπ. Οικονομικών

Προς ψήφιση ν/σ για το θέμα των επιταγών – Επικοινωνία Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών με Θ. Σκυλακάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ