ΕΛΣΤΑΤ: Σήμερα τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου – Την Πέμπτη ο πληθωρισμός

Σήμερα αναμένεται η ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου και την Πέμπτη τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Στοιχεία-βαρόμετρο για την πορεία της οικονομίας το 2022 αλλά και για νέα αναχώματα απέναντι στα κύματα της ακρίβειας αναμένεται ότι θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ σήμερα και την Πέμπτη, καθώς συνδέονται με την ταχύτητα της ανάκαμψης και την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων.

Κρίσιμα θεωρούνται τα στοιχεία  για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου δεδομένου ότι, εάν τα στοιχεία για την ανάπτυξη είναι ενθαρρυντικά, θα ελευθερώσουν δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα, απορροφώντας μέρος των πιέσεων από την αύξηση του λογαριασμού με τις δαπάνες.

Παρά τις επιπτώσεις του πολέμου και την πληθωριστική κρίση, οι αναλυτές τοποθετούν τον πήχη της ανάκαμψης στο 4% με 5% έναντι βουτιάς 2,3% που είχε σημειώσει το ΑΕΠ το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

Το τοπίο για το ΑΕΠ όμως θα ξεκαθαρίσει το δεύτερο τρίμηνο του 2022 καθώς οι κλυδωνισμοί από τον ενεργειακό τυφώνα ήταν ισχυρότεροι και δεν είναι λίγοι οι Οίκοι που κάνουν λόγο ακόμα και για επιβράδυνση λόγω του περιορισμού στην κατανάλωση από την διασπορά της ακρίβειας.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν προχωρήσει σε αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κατεβάζοντας στο 3,1% τον ρυθμό για φέτος από 4,5%, ενώ σε ανάλογη κίνηση προέβη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαμηλώνοντας τον ρυθμό στο 3,5% για το 2022 έναντι αρχικής εκτίμησης για 4,9%.

Η ΕΛΣΤΑΤ την Πέμπτη θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Μάιο, που, σύμφωνα με πληροφορίες, κινήθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό, σπάζοντας το φράγμα του 11% από 10,2% τον Απρίλιο, λόγω των ραγδαίων ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα αλλά και σε βασικά είδη διατροφής.

Η κατάσταση με τις τιμές, ειδικά στα καύσιμα, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να βομβαρδίζονται και από διψήφιες αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ και να εκτροχιάζονται.

Οι πληθωριστικές πιέσεις θα πάρουν μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξεφουσκώσουν όπως επιβεβαιώνεται και από τις νεότερες επί το δυσμενέστερο προβλέψεις στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για μέσο ετήσιο πληθωρισμό 5,6% για το 2022.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος