Εκπρόσωπος ΕΦΚΑ στην ΕΡΤ: Ποιες είναι οι τρεις αυξήσεις που θα γίνουν στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου 2023 (video)

Array

Ο Ιούλιος ήταν μήνας-ρεκόρ έκδοσης συντάξεων για τον ΕΦΚΑ, καθώς έγιναν συνολικά 30.200 απονομές, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ Όμηρος Τσάπαλος. Το ίδιο αναμένεται και τον Αύγουστο, είπε. Από την 1η/1/2023, πάνω από τα 2/3 των συνταξιούχων πρόκειται να δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους, ισχυρίστηκε.

Το ποσοστό της αύξησης θα έχει σχέση με την τελική διαμόρφωση του πληθωρισμού και την αύξηση του ΑΕΠ, είπε.

Αύξηση από 50 έως και 300 ευρώ το χρόνο θα προκύψει και σε κάποιους συνταξιούχους από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης (για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ).

Αύξηση θα δουν στις συντάξεις τους και οι παλαιοί συνταξιούχοι, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, με την πληρωμή της 4ης ετήσιας δόσης, είπε.

Αναφερόμενος στις εκκρεμείς συντάξεις, είπε ότι το 95% των αιτήσεων συνταξιοδότησης από το 2016 μέχρι και σήμερα έχει εκκαθαριστεί. Εκκρεμούν, είπε, ακόμη 36.000 κύριες συντάξεις, οι οποίες μέσα στον Αύγουστο και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου θα εκκαθαριστούν. Στον ΕΦΚΑ απασχολούνται 7.500 υπάλληλοι, σημείωσε.

Όσον αφορά στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων, τόνισε ότι προϋπόθεση είναι η έκδοση της κύριας σύνταξης. Από τις 95.000 ληξιπρόθεσμες, στόχος είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 να έχουν δοθεί όλες.

Για τα εφάπαξ που εκκρεμούν διαβεβαίωσε ότι δεν υπερβαίνουν τις 10.000, και ότι θα έχουν αποδοθεί όλα έως 31/12/22.

Αναφερόμενος στα τυχόν λάθη κατά την έκδοση των συντάξεων, είπε πως πρόκειται για κάποιες αποκλίσεις στα ποσά που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι, κι αφορούν περίπου το 20% των συντάξεων που εκδίδονται.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος