Eispraxis: Πώς θα λειτουργεί το νέο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής

Το νέο πληροφοριακό σύστημα Eispraxis που θα θέσει σε λειτουργία μέσα στο 2022 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έχει την δυνατότητα να συλλέγει πληροφορίες από άλλες πηγές και να  «σκανάρει» το οικονομικό προφίλ κάθε οφειλέτη.

Η ΑΑΔΕ σκοπεύει το 2022 να προχωρά άμεσα σε εξονυχιστικούς ελέγχους, αξιοποιώντας νέες «έξυπνες» ελεγκτικές μεθόδους, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

  • Με το Eispraxis ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί στοιχεία για κάθε οφειλέτη από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ).

Επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για όλες τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ενώ ταυτόχρονα θα «παρακολουθούνται» όλοι όσοι εμπλέκονται σε κάθε υπόθεση οφειλής, όπως οφειλέτες, συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι (με αποτύπωση της περιόδου εκπροσώπησης), συσχετιζόμενες επιχειρήσεις (όμιλοι, απορροφήσεις, συγχωνεύσεις).

Βασικός στόχος είναι ο περιορισμός στη διακίνηση «μαύρου» χρήματος και η αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής, ειδικά από την «πηγή» του ΦΠΑ από την οποία η Ελλάδα χάνει κάθε χρόνο περίπου 5,3 δισ. ευρώ.

Νέα Ελεγκτικά Κέντρα

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προχωράει γοργά και σε τεχνικό επίπεδο και σε υποδομές. Περιλαμβάνει τη στελέχωση έξι νέων Ελεγκτικών Κέντρων που συστήνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με χρονοδιάγραμμα να λειτουργήσουν εντός του πρώτου τριμήνου του έτους. Παράλληλα, «οπλίζει» και 800 ελεγκτές ώστε να είναι έτοιμοι να ριχτούν στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής.

Στο «στόχαστρο» των ελεγκτών θα μπουν φορολογικές υποθέσεις εισοδήματος, μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών και ΕΝΦΙΑ, καθώς και ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας, με έμφαση στις δηλώσεις των τριών προηγούμενων ετών για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής τους.

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν εξοπλιστεί με νέα εργαλεία, με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ενώ μόνο για φέτος έχουν προγραμματιστεί περισσότεροι από 27.500 έλεγχοι.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται από τους ελεγκτές στην αξιοποίηση της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της οποίας θα εντοπίζουν υποθέσεις φοροδιαφυγής, θα διασταυρώνουν τις κινήσεις των φορολογουμένων, θα έχουν πλήρη εικόνα για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση και θα μπορούν να διαπιστώνουν ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι ανακριβείς.

Με τα νέα «όπλα» και τις νέες τεχνικές που θα έχουν στη διάθεσή τους οι ελεγκτές θα μπορούν να προχωρούν άμεσα όχι μόνο σε διασταυρώσεις, ακόμη και κατά τους επιτόπιους ελέγχους, αλλά και σε αυτόματες κατασχέσεις για χρέη στις εφορίες.

Οι ελεγκτές με τα τάμπλετ ανά χείρας θα μπορούν, μέσω του Eispraxis, να αντλούν αναλυτικά στοιχεία για το προφίλ των ελεγχομένων και θα μπορούν να εκδώσουν άμεσα σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Ψηφιακές υπηρεσίες

Επισημαίνεται πάντως ότι η ΑΑΔΕ δεν θα χρησιμοποιήσει την νέα τεχνολογία μόνο για τη διενέργεια ουσιαστικότερων ελέγχων, αλλά θα την αξιοποίηση και προς όφελος των φορολογουμένων, αφού με βάση το φετινό σχέδιο δράσης της θα τεθούν σε λειτουργία νέες ψηφιακές υπηρεσίες, όπως για τις γονικές παροχές και κληρονομιές, καθώς και την ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας με αυτόματη παρακράτηση των οφειλών.

Ταυτόχρονα, οι πολίτες θα μπορούν να πληρώνουν φόρους και τέλη με κάρτες εξωτερικού.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, το 2022 προγραμματίζεται, μεταξύ άλλων:

  • Ανάπτυξη εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων φόρου κληρονομιάς.
  • Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας με παρακράτηση και βεβαίωσης οφειλής.
  • Διαδικασίες και ενέργειες για την αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων.
  • Ανάπτυξη εφαρμογής (application) κινητών συσκευών για πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
  • Υλοποίηση αυτοματοποιημένου συστήματος ενημέρωσης οφειλετών για τήρηση ρυθμίσεων.
  • Επέκταση του εύρους των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και περαιτέρω αυτοματοποίησής τους (περιλαμβανομένης της ηλεκτρονικής άρσης και του περιορισμού κατασχέσεων).
  • Ανάπτυξη συστήματος αξιοποίησης καταγγελιών και πληροφοριών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος