Εφοριακοί έλεγχοι: Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2022

Με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης εισοδημάτων ξεκινάνε από το υπουργείο Οικονομικών οι διασταυρώσεις των στοιχείων που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι.

Στη λίστα των ελέγχων που θα ξεκινήσει η ΑΑΔΕ περιλαμβάνονται επιστροφές φόρου, ΦΠΑ, εμβάσματα εξωτερικού αλλά και βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Οι διασταυρώσεις θα ξεκινήσουν εντός του έτους από τυχαία δείγματα και ανάλογα με τα ευρήματα θα επεκταθούν.

Βασικός στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι να εντοπίσει τυχόν ποσά επιστροφών ΦΠΑ που δόθηκαν ενώ δεν «έπρεπε», περιπτώσεις φορολογούμενων που δήλωσαν μηδενικό ΦΠΑ ενώ είχανε τζίρο αλλά κι άλλους που πλήρωσαν ΦΠΑ χαμηλότερο σε σχέση με το ποσό που έπρεπε με βάση τις εισπράξεις τους.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb) όπως και περιπτώσεις φορολογουμένων οι οποίοι φαίνεται ότι οι δαπάνες τους είναι υψηλότερες σε σχέση με τα εισοδήματα που δηλώνουν.

Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2022 θα πραγματοποιηθούν:

  • Πάνω από 700 έλεγχοι σε τυχαίο δείγμα άμεσων επιστροφών φόρων.
  • Διασταυρώσεις σε διαφορές μεταξύ συνολικών ετήσιων εκροών δηλώσεων ΦΠΑ με τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2019.
    Θα αξιοποιηθούν και τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι 31 Ιανουαρίου 2021.
  • Διενέργεια τουλάχιστον 7.200 τελωνειακών ελέγχων με τη χρήση αυτοκινούμενων συστημάτων ελέγχου X-RAY.
  • Διασταυρώσεις σε ποσοστό που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 10% του συνόλου των εισερχόμενων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές για τυχόν μη δηλωθέντα εισοδήματα στις φετινές δηλώσεις εισοδήματος.
  • Έλεγχοι σε περιπτώσεις μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ, παρόλο που έχει σημειωθεί σημαντική δραστηριότητα.
  • Έλεγχοι αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που παρέχουν οι συναλλαγές με κάρτα.

Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι που έχουν εντάξει τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, έχουν περιθώριο έως τις 28 Φεβρουαρίου για να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, για το 2021.

Μέχρι την ίδια ημερομηνία, οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων θα πρέπει να προχωρήσουν σε διόρθωση τυχόν λαθών που έχουν γίνει στις προσωρινές δηλώσεις.

Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρωθούν με αυτά που θα αποσταλούν στην ΑΑΔΕ από πλατφόρμες όπως Airbnb, Booking.com και VRBO, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις ελληνικές φορολογικές αρχές και τις εν λόγω πλατφόρμες.

Το 2022 έχει σχεδιαστεί επίσης η διενέργεια 2.500 ελέγχων για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος