Αποκλιμάκωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας την Πέμπτη 1/9

Array

Σε υψηλά επίπεδα, αλλά σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τη σημερινή ημέρα, διαμορφώνεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για αύριο Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και συγκεκριμένα στα 582,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 697,41 ευρώ σήμερα.

Η ζήτηση στο ελληνικό σύστημα καλύπτεται αύριο κατά 44,2% από μονάδες φυσικού αερίου, 19,7% από λιγνίτη, 18,3% από ανανεώσιμες πηγές, 6,7 % από εισαγωγές.

Έντονες διακυμάνσεις σημειώνει εξάλλου η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό Χρηματιστήριο, η οποία διαμορφώνεται τώρα στα 247 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα είχε ξεπεράσει τα 283 ευρώ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας αποκάλυψε ότι οι ελληνικές προτάσεις περιλαμβάνονται σε επιστολή ομάδας της Κομισιόν αρμόδιας για θέματα ενέργειας.

Στην Ελλάδα το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή 9/9 ενώ πιθανότατα στις αρχές της εβδομάδας που έρχεται, η κυβέρνηση θα έχει καταλήξει και στο πακέτο των μέτρων στήριξης που αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, στις 10 Σεπτεμβρίου.

Σημιεώνεται ότι σήμερα Τετάρτη 31/8 η Gazprom διέκοψε πλήρως τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού «Nord Stream 1». Είναι η δεύτερη φορά μετά τον Ιούνιο που διακόπτεται η τροφοδοσία φυσικού αερίου μέσω του αγωγού.

H επίσημη αιτιολόγηση από την Gazprom είναι ότι γίνονται προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης. Η γερμανική πλευρά θεωρεί ότι η επίκληση εργασιών συντήρησης είναι πρόφαση, ωστόσο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τη Γερμανία λέγοντας ότι εκείνη είναι που κάνει ό,τι μπορεί για να καταστρέψει τις ενεργειακές της σχέσεις με τη Ρωσία.

Σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχει σημάνει συναγερμός, παρότι η αποθήκευση αερίου είναι εντός στόχου. Όπως προειδοποιούν αναλυτές, αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς ακόμα και με γεμάτες αποθήκες θα υπάρξει πρόβλημα εάν δεν υπάρξει αρκετή εξοικονόμηση ενέργειας για τον χειμώνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στη Γαλλία, όπου η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο δεν είναι τόσο μεγάλη, ο πρόεδρος Μακρόν έχει συγκαλέσει ενεργειακό συμβούλιο ασφαλείας για την Παρασκευή.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος