Ενεργειακός πόλεμος Ρωσίας – Ευρώπης: Οι άμυνες της Ε.Ε. που «τρέχει» να πάρει μέτρα

Array

Σε ισχύ βρίσκεται από τα ξημερώματα η προγραμματισμένη διακοπή της ροής ρωσικού αερίου, μέσω του αγωγού Nord Stream. Η ανησυχία είναι διάχυτη, σε ολόκληρη την Ευρώπη, για το ενδεχόμενο η Ρωσία να κλείσει οριστικά τη στρόφιγγα. H Γερμανία ετοιμάζεται να βάλει το χέρι στην τσέπη και να δώσει ζεστό χρήμα σε όσους έχουν ανάγκη, με τρίτο πακέτο ελαφρύνσεων.

Η Gazprom διακόπτει πάλι τη ροή φυσικού αερίου στον Nord Stream 1

Η Gazprom διέκοψε σήμερα (Τετάρτη 31/8) πλήρως τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ρωσο-γερμανικού αγωγού Nord Stream 1. Είναι η δεύτερη φορά μετά τον Ιούνιο που διακόπτεται η τροφοδοσία φυσικού αερίου μέσω του αγωγού αυτού.

H επίσημη αιτιολόγηση από την Gazprom είναι ότι γίνονται προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης.

Η γερμανική πλευρά θεωρεί ότι η επίκληση εργασιών συντήρησης είναι πρόφαση, όπως και τον Ιούνιο με την τουρμπίνα, η οποία επισκευάστηκε στον Καναδά, αλλά παραμένει στη Γερμανία καθώς η Μόσχα δεν την παραλαμβάνει.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σημείωσε σήμερα ότι η γερμανική κυβέρνηση περίμενε αυτήν την κίνηση της Μόσχας, για αυτό κινήθηκε έγκαιρα αναζητώντας άλλες λύσεις και δημιουργώντας αποθέματα. Η πληρότητα των δεξαμενών αερίου είναι σήμερα στο 82%, κοντά στο στόχο να φτάσει το 85 συν τον Οκτώβριο και το 95% συν τον Νοέμβριο.

Ο Σολτς προεξόφλησε ότι θα προχωρήσει πολύ σύντομα μία ευρωπαϊκή λύση για την ενεργειακή κρίση. Οι επιφυλάξεις έχουν ξεπεραστεί και η πίεση για λήψη αποφάσεων είναι μεγάλη.

«Η Γερμανία δεν θα αγοράζει πλέον αέριο σε οποιαδήποτε τιμή», δήλωσε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Αυτό αναμένεται να ρίξει τις τιμές στην αγορά αερίου, κατά συνέπεια και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται τα αποτελέσματα ενός «στρες – τεστ» για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας το χειμώνα. Από αυτό θα κριθεί αν θα παραταθεί και η λειτουργία των τριών πυρηνικών αντιδραστήρων που προγραμματίζεται να κλείσουν στο τέλος του χρόνου.

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει ένα τρίτο πακέτο μέτρων στήριξης πολιτών και οικονομίας που συζήτησαν τα κυβερνητικά κόμματα σε διήμερη διαβούλευση χθες και σήμερα. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είπε για ένα στιβαρό πακέτο. Οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις θα γίνουν τις εντός των επόμενων ημερών.

Θωρακίζεται η Ευρώπη – Γεμίζουν οι αποθήκες αερίου, στο 80% η πληρότητα

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Ευρώπη τις εξελίξεις μετά τη νέα διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς παρόλο που η αποθήκευση αερίου βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, αναλυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο η Gazprom να κλείσει οριστικά τη στρόφιγγα.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κατηγορεί τη Γερμανία για καταστροφή των ενεργειακών σχέσεων των δύο χωρών.

Την ίδια στιγμή, ξανά σε υψηλά επίπεδα, γύρω από τα 280 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα κινείται σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, μετά από πτώση για δύο συνεχόμενες ημέρες. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας αποκάλυψε ότι οι ελληνικές προτάσεις περιλαμβάνονται σε επιστολή ομάδας της Κομισιόν αρμόδιας για θέματα ενέργειας.

Στην Ελλάδα το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή 9/9 ενώ πιθανότατα στις αρχές της εβδομάδας που έρχεται, η κυβέρνηση θα έχει καταλήξει και στο πακέτο των μέτρων στήριξης που αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργο στη ΔΕΘ, στις 10 Σεπτεμβρίου.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Μαρία Αλεξάκη, Ραλλού Αλεξοπούλου

Ανταπόκριση Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος