Γιατί η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα χονδρικής στην Ευρώπη – Τι υποστηρίζουν ΕΣΠΕΝ και ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ (video)

Array

Όπως έχει διαμορφωθεί ο μηχανισμός της αγοράς οι προμηθευτές υποχρεούνται να αγοράζουν την ενέργειά τους από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) Μίλτος Ασλάνογλου.

Το 40% που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι φυσικό αέριο, κι αυτό εξηγεί σε ένα βαθμό γιατί η Ελλάδα έχει το πιο ακριβό ρεύμα στην χονδρική αγορά στην Ευρώπη, είπε.

Είναι επιλογή της κυβέρνησης να χρησιμοποιεί τόσο πολύ φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, η τιμή της χονδρικής πρέπει να αποσυνδεθεί από την τιμή του πανάκριβου φυσικού αερίου, όπως έχουν κάνει οι χώρες της Ιβηρικής, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.

  • Επίσης, ναι μεν οι προμηθευτές αγοράζουν από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, όμως τον Σεπτέμβριο π.χ. αγόρασαν με 430 ευρώ και πούλησαν με 790 ευρώ. Αυτό είναι αισχροκέρδεια, είπε.

Ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα είδος δελτίου στην κατανάλωση ρεύματος θέτοντας περιορισμούς στα δημόσια κτίρια και στα σχολεία, είπε.

  • Η πρόταση του υπουργείου στα νοικοκυριά για μείωση κατά 15% της κατανάλωσης ώστε να έχουν μπόνους, είναι κατά την γνώμη μου ανεδαφική, είπε, γιατί υπάρχουν ανελαστικές υποχρεώσεις.
  • Αναφερόμενος στο θέμα που θέτει έντονα η αντιπολίτευση για άμεση κρατικοποίηση της ΔΕΗ, είπε ότι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ συμφωνεί. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η λύση, ώστε το κράτος με τον δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ, να συγκρατεί τις τιμές χαμηλά, είπε.
  • Στην ερώτηση, αν υπό δημόσιο έλεγχο η ΔΕΗ θα έχει ζημίες, τόνισε ότι η ΔΕΗ δεν ήταν ποτέ ζημιογόνα.

Η ΔΕΗ καλύπτει σήμερα περίπου το 50% της ζήτησης. Τα πράγματα τον χειμώνα θα δυσκολέψουν κι άλλο, εκτίμησε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος