Απλήρωτοι φόροι 3,5 δισ. ευρώ το Α’ τετράμηνο του 2022 – Στα 112,5 δισ. τα συνολικά «φέσια»

Απλήρωτους φόρους ύψους 3,5 δισ. ευρώ, άφησαν το τετράμηνο Ιανουαρίου- Απριλίου οι φορολογούμενοι, ενώ συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο- στο ίδιο διάστημα- έφθασαν τα 3,7 δισ. ευρώ.

Παλιά και νέα χρέη έφθασαν στο τέλος Απριλίου τα 112,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας σταθεροποιητικές τάσεις, καθώς μειώθηκαν οριακά (-0,3%).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

  • Κατά το πρώτο τετράμηνο εφέτος, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 3,724 δισ. ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχε φτάσει τα 2,561 δισ. (αυξημένο κατά 45%). Η μεγάλη διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι στο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο περιλαμβάνεται και η οφειλή ενός μόνο επιχειρηματία ύψους 800 εκατ. ευρώ.
  • Επιμέρους τον Απρίλιο, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 178 εκατ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 168 εκατ. (αύξηση κατά 5%).
  • Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών προ του 2021 και νέων) έχει φθάσει τα 112,5 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 25,4 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το εισπράξιμο ποσό να περιορίζεται στα 87,1 δισ. ευρώ.
  • Οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη στην εφορία ανέρχονται σε 3.944.665. Από αυτούς περίπου το 50% (1,978 εκατομμύρια) ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Ήδη, σε 1.356.500 έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Από το σύνολο των χρημάτων που οφείλουν πολίτες και επιχειρήσεις στην εφορία το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς εισπράχθηκαν 1,29 δισ. ευρώ, ποσό ελαφρά υψηλότερο από το 1,16 δισ. ευρώ του αντίστοιχου τετραμήνου του 2021.

Ρεπορτάζ Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος