Αίγυπτος: Παρέμβαση Σταϊκούρα για τις οικονομικές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έκανε ειδική αναφορά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής από την ελληνική κυβέρνηση

Στις σημαντικές προκλήσεις, που μπορούν να επιφέρουν στους κρατικούς προϋπολογισμούς και τον δημοσιονομικό σχεδιασμό- ιδίως στο σημερινό περιβάλλον εντεινόμενης διεθνούς αβεβαιότητας και διαδοχικών κρίσεων- οι οικονομικές ζημίες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, κατά την παρέμβασή στη χθεσινή συνάντηση υπουργών Οικονομικών από όλο τον κόσμο, στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, στο πλαίσιο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών COP27 για το Χρηματοπιστωτικό σύστημα και την κλιματική αλλαγή.

Όπως τόνισε ο κ. Σταικούρας, γι’ αυτό και οι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση πολιτικών προς την αποτελεσματική και έγκαιρη ανακατεύθυνση της κατάλληλης χρηματοδότησης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έκανε επίσης ειδική αναφορά στην αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως είπε: «Η Ελλάδα υιοθέτησε πρόσφατα τον πρώτο Εθνικό Κλιματικό Νόμο της, ο οποίος θέτει ένα συνεκτικό πλαίσιο για την ενσωμάτωση της κλιματικής προσαρμογής σε τομεακές πολιτικές. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά για την ενσωμάτωση της κλιματικής διάστασης στις μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των παραμέτρων που σχετίζονται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».

Στην κλειστή συνάντηση της Συμμαχίας των υπουργών Οικονομικών για την Κλιματική Δράση, με τη συμμετοχή των επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας David Malpass και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva, επισημάνθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη να τονωθούν οι επενδύσεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε, επίσης, χθες διμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Dr. Mohamed Maait.
Αφού τον συνεχάρη για την Αιγυπτιακή Προεδρία της COP27, ο κ. Σταϊκούρας συζήτησε μαζί του για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και τις δυνατότητες περαιτέρω ενδυνάμωσης της διμερούς συνεργασίας, ενώ ανέδειξε τη σημασία των εξαιρετικών σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου:
«Οι ιστορικοί δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε παραγωγικές διμερείς σχέσεις, με πολλαπλά οφέλη για τις οικονομίες της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές περιβάλλον και τις πολυδιάστατες προκλήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, η περαιτέρω ενδυνάμωση της διμερούς μας συνεργασίας σε κλάδους κρίσιμους, όπως είναι η ενέργεια, προωθεί την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων, ενισχύει παράλληλα την κλιματική και οικονομική βιωσιμότητα των δύο χωρών και δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες σταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής».

Σε συνέχεια της συνάντησης, δρομολογείται η υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ των  υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει δυναμική παρουσία στις διεθνείς συζητήσεις για την Κλιματική Αλλαγή, στηρίζει τη Συμφωνία των Παρισίων, προωθεί τις συνεργασίες και λαμβάνει πρωτοβουλίες με στόχο την ενσωμάτωση της αειφορίας στην οικονομική πολιτική και την προώθηση επενδύσεων για την Πράσινη και Ενεργειακή Μετάβαση της χώρας, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος