ΑΑΔΕ: Πως θα συμψηφίσετε το 25% του ΦΠΑ με άλλες οφειλές

Με αίτηση που θα υποβάλλουν μέσω email στην αρμόδια ΔΟΥ, οι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν το 25% του ποσού του ΦΠΑ που θα εξοφλήσουν έως τις 30 Απριλίου με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν από την 1η Μαίου και μετά. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί ηλεκτρονικά αίτηση ο συμψηφισμός θα γίνει αυτεπάγγελτα από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.. Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, το 25% του ΦΠΑ δεν συμψηφίζεται με οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής πριν την 1η Μαΐου 2020.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

  •  Η δυνατότητα συμψηφισμού του 25% του ΦΠΑ με άλλες οφειλές αφορά επιχειρήσεις (κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων) που έχουν ως κύριο Κ.Α.Δ. στις 20.03.2020 ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού Κ.Α.Δ., κατά τις 20.03.2020, δευτερεύουσας δραστηριότητας, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ, από τους αναφερόμενους στους πίνακες των ΚΑΔ.
  •  Επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν ποσό ίσο του 25% επί της καταβληθείσας οφειλής, από χρεωστικές δηλώσεις ΦΠΑ, α’ τριμήνου 2020, για υπόχρεους που τηρούν απλογραφικά βιβλία, και περιόδου Μαρτίου 2020, για υπόχρεους που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά την 1η Μαΐου 2020.
  • Για τη χορήγηση του ευεργετήματος απαιτείται η ολοσχερής εξόφληση έως και 30.4.2020 του χρεωστικού ποσού που προκύπτει από τη δήλωση ΦΠΑ α’ τριμήνου 2020, για τους τηρούντες απλογραφικά βιβλία ή της φορολογικής περιόδου Μαρτίου 2020, για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία. Οι δικαιούχοι τυγχάνουν του ευεργετήματος και εφόσον η οφειλή τους από ΦΠΑ εξοφληθεί ολοσχερώς διά συμψηφισμού εντός της ανωτέρω προθεσμίας.
  • Στην περίπτωση που κατά την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ ο υποκείμενος στο φόρο επέλεξε την καταβολή του οφειλόμενου ποσού σε δύο ισόποσες δόσεις, το παραπάνω ευεργέτημα χορηγείται, εφόσον το συνολικό ποσό και όχι μόνο η πρώτη δόση, εξοφληθεί ολοσχερώς μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020.
  • Για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία, προϋπόθεση χορήγησης του ευεργετήματος είναι η εξόφληση με εκούσια καταβολή ή διά συμψηφισμού, μέχρι και τις 30.4.2020, του χρεωστικού
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος