ΑΑΔΕ: Εντείνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι – Προχωράει σε νέες προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Array

Ανεβάζει «στροφές» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής, καθώς, πέρα από την αύξηση των στοχευμένων επιτοπίων ελέγχων και τις έρευνες με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, επεκτείνει το φάσμα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων στο ΦΠΑ και στη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων.

Θα ακολουθήσει η προσυμπλήρωση του εντύπου Ε3 και του εντύπου Ν για τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων.
Επόμενο βήμα το ψηφιακό δελτίο αποστολής. Η ανάπτυξη δηλαδή ενός συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης και παρακολούθησης αγαθών περιλαμβάνοντας τις διαδικασίες διαχείρισης εγγράφων μεταφοράς.

Στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ θα μπορούν να παρεμβαίνουν οι λογιστές των επιχειρήσεων εφόσον δεν συμφωνούν με τα στοιχεία που έχουν αποτυπωθεί, αν και η χρήση των δεδομένων από τα ηλεκτρονικά βιβλία και το MyData αφήνει μικρά περιθώρια σφαλμάτων.

Αυξημένοι έλεγχοι

Στο μέτωπο των ελέγχων, για το 2023 έχουν προγραμματισθεί περισσότεροι από 15.500 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι και 900 έρευνες μεγάλης φοροδιαφυγής. Στην κατεύθυνση αυτή δρομολογούνται:

  • 170 υποθέσεις έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών
  • 100 υποθέσεις ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων
  • 50 υποθέσεις ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου
  • 580 υποθέσεις ερευνών φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων .

Στο πλαίσιο των στοχευμένων ελέγχων θα διερευνώνται και όλες οι καταγγελίες καταναλωτών που κατέβασαν την εφαρμογή «Appodixi» και ελέγχουν τη γνησιότητα αλλά και τη διαβίβαση των στοιχείων λιανικών πωλήσεων στην εφορία.

  • Η εφαρμογή βρίσκεται ήδη σε περισσότερες από 135.000 κινητές συσκευές, ενώ μέσα στον Οκτώβριο έχουν γίνει ήδη 48.500 ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες, οι οποίες ελέγχονται από την ΑΑΔΕ.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος