Εκπρόσωπος ΕΦΚΑ: Τι αλλάζει για τους συνταξιούχους που εργάζονται – Τι ισχύει πλέον για συνταξιοδότηση οφειλετών, επικουρικές συντάξεις, επίδομα μητρότητας

Κατ’ αρχάς να ξεκινήσω λέγοντας ότι έχουμε αυξήσεις στις συντάξεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, 3% φέτος σε σχέση με το 7,75% πέρσι όπου ήταν τον Ιανουάριο του 2023, άρα στην ίδια χρονιά, έχουμε περίπου 10,75% αυξήσεις, είπε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Ηλίας Τσούνης.

  • Άρα 2.667.000 συντάξεις θα λάβουν αύξηση 3%, είναι περίπου 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχοι και οι ημερομηνίες πληρωμής ξεκινούν από σήμερα Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου που θα λάβουν το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο είναι ύψους 150 ευρώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι, κι επίσης θα λάβουν το επίδομα όσοι δικαιούνται αναπηρικής αύξησης.

Σήμερα 975.000 δικαιούχοι θα λάβουν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, τα 150 ευρώ. Θα τα λάβουν χαμηλοσυνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων έως 700 ευρώ, καθώς επίσης και 200 ευρώ θα λάβουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχουν αναπηρική σύνταξη, δηλαδή οι δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας.

  • Αύριο 19 Δεκεμβρίου είναι η πρώτη ημέρα πληρωμής των συντάξεων και θα πληρωθούν οι συντάξεις μη μισθωτών, δηλαδή τέως ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.
  • Στις 20 Δεκεμβρίου θα μπει το επίδομα προσωπικής διαφοράς ύψους από 100 έως 200 ευρώ. Δικαιούχοι είναι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ και άθροισμα συντάξεων έως 1.600 ευρώ.
  • Στις 21 Δεκεμβρίου πληρώνονται οι συντάξεις και το επικουρικό του Δημοσίου.

Άρα μεταξύ των δύο ημερομηνιών 19ης και 21ης Δεκεμβρίου που θα καταβληθούν οι συντάξεις, θα μπει και το επίδομα προσωπικής διαφοράς που είναι 100 έως 200 ευρώ, όπου οι συνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ θα το λάβουν.

Αναφερόμενος στους εργαζόμενους συνταξιούχους, είπε ότι με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής, καταργείται η περικοπή του 30% της σύνταξης για εργαζόμενους συνταξιούχους.

Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι πλέον θα παίρνουν τη σύνταξή τους ακέραιη στο 100% και θα υπάρχει αντ’ αυτού ένας πόρος 10% επί της μισθωτής εργασίας ή μία καταβολή το ήμισυ της ασφαλιστικής εισφοράς για μη μισθωτούς. Αν δηλαδή κάποιος συνταξιούχος εργάζεται ως μισθωτός, θα καταβάλει τη μισή ασφαλιστική εισφορά.

  • Υπάρχει επίσης μια ευνοϊκή διάταξη και για όσους είναι άτομα με αναπηρία. ​Πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται χωρίς να περικόπτεται η αναπηρική τους σύνταξη και δεν θα καταβάλλουν ούτε το 10%.

Σχετικά με τους εν δυνάμει συνταξιούχους με οφειλές είπε ότι πολλοί είναι αυτή τη στιγμή που έχουν ασφαλιστικές οφειλές στον ΕΦΚΑ, και το όριο του χρέους από τις 20.000 που ήταν πηγαίνει από το νέο έτος στις 30.000. Για τους αγρότες από τις 6.000 πηγαίνει στις 10.000 ευρώ.

Οι άνθρωποι αυτοί μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να αιτηθούν για σύνταξη, αυτό πλέον αλλάζει, θα μπορούν να αιτηθούν για σύνταξη. Θα παρακρατείται το 60% από τη σύνταξη που θα αιτηθούν και θα λάβουν υπέρ της οφειλής. Και όταν το χρέος φτάσει στα σημερινά όρια, δηλαδή από τις 30.000 στις 20.000, θα γίνεται ένας διακανονισμός για 5 χρόνια. Είναι μια ευνοϊκή διάταξη για τους ανθρώπους αυτούς, καθώς ξεμπλοκάρουν οι συνταξιοδοτικές τους αιτήσεις και θα μπορούν να πάρουν εντέλει σύνταξη.

  • Αναφερόμενος στις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ είπε ότι ανέρχονται σε περίπου 47 δισεκ.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και παλαιές οφειλές, πέραν της εικοσαετίας. Η στρατηγική είναι κάθε χρόνο να λαμβάνει ο ΕΦΚΑ κάποια από αυτά τα χρήματα. Συνήθως οι πιο παλιές οφειλές είναι δύσκολα εισπράξιμες, άρα υπάρχει ένας σχεδιασμός ούτως ώστε κάπως να εισπράττονται αυτά τα λεφτά.

Και εδώ να πούμε και το εξής: Ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα για να είναι υγιές και να καταβάλλονται οι συντάξεις, θα πρέπει ο ΕΦΚΑ να εξασφαλίζει ότι κάποιες από αυτές τις οφειλές θα καταβληθούν. Εφέτος ο στόχος ήταν να εισπραχθούν 1,6 δισεκ. κι έχει εκπληρωθεί αυτός ο στόχος, έχουν εισπραχθεί τα χρήματα αυτά και κάθε χρονιά υπάρχει ένας αντίστοιχος στόχος ούτως ώστε να μειώνεται αυτή η οφειλή.

Αναφερόμενος στις επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου είπε ότι, υπάρχει μια ευνοϊκή διάταξη.

Πολλοί συνταξιούχοι του Δημοσίου, είχαν πάρει τη κύρια σύνταξη αλλά δεν έπαιρναν επικουρική σύνταξη γιατί δεν συμπλήρωναν τα απαιτούμενα 25 ή 35 χρόνια.

Πλέον με το νέο ασφαλιστικό αλλάζει αυτή η προϋπόθεση. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν αιτηθεί για επικουρικό αλλά δεν συμπλήρωναν τα χρόνια επικούρησης, θα πάρουν επικουρική εφόσον έχουν πάνω από 15 χρόνια,  γιατί ενοποιείται η προϋπόθεση με τους μισθωτούς του τέως ΙΚΑ.

  • Άρα λοιπόν περίπου 16.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου θα πάρουν και επικουρική σύνταξη.
  • Οι επικουρικές ξεμπλοκάρουν με φαστ τρακ διαδικασίες και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν πάρει την επικουρική τους αυτοί οι 16.000 άνθρωποι.

Αναφερόμενος στο επίδομα μητρότητας για τις μη μισθωτές γυναίκες (αγρότισσες και ελεύθερες επαγγελματίες) είπε ότι, για παράδειγμα, μια δικηγόρος η οποία ήταν έγκυος έπαιρνε μόνο το επίδομα κυοφορίας και λοχείας, δηλαδή έπαιρνε συνολικά 600 ευρώ από τον ΕΦΚΑ.

Πλέον θα παίρνει από την ΔΥΠΑ 780 ευρώ τον κατώτατο μισθό επί 9 μήνες. Άρα εδώ αίρεται μια κοινωνική αδικία προς αυτές τις μητέρες, καθώς είναι και αγρότισσες και μη μισθωτές και ελεύθεροι επαγγελματίες.

  • Είναι και μια δημόσια πολιτική προς την καταπολέμηση του δημογραφικού, που είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται και με το ασφαλιστικό μας σύστημα και με την ευημερία του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος