Έκπτωση φόρου με τις ηλεκτρονικές πληρωμές σε κλάδους «συνήθεις υπόπτους» για φοροδιαφυγή

Σημαντική έκπτωση στο φορολογητέο εισόδημα θα έχουν όσοι φορολογούμενοι πληρώνουν ηλεκτρονικά κλάδους με υψηλές επιδόσεις στην φοροδιαφυγή.

Πρόκειται για μια προσπάθεια να εντοπιστεί το εισόδημα ελεύθερων επαγγελματιών που δεν δηλώνουν τα αληθινά εισοδήματα και να παταχθεί η παραοικονομία.

Μπορεί οι φορολογούμενοι να θέλουν να πληρώσουν με κάρτα αλλά κάποιοι ελευθεροι επαγγελματίες εξακολουθούν να γυρίζουν την πλάτη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις αναμένεται να γίνει και το crash test σχετικά με την απόδοση των κινήτρων προς τους φορολογούμενους για ηλεκτρονικές πληρωμές σε κλάδους με υψηλές επιδόσεις στην φοροδιαφυγή.

Η Αρλέτα Βελισσαράκου φοροτεχνικός, αναφέρει: « Αν πληρώσουν ηλεκτρονικά δαπάνες που αφορούν ιατρικές πράξεις θα έχουν έκπτωση το 30% του φορολογητέου εισοδήματος και θα μετρούν διπλά».

Η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών το 22 άγγιξε τα 94 δις καταγράφοντας άλμα 11,3 δις συγκριτικά με το 21.

Ο αριθμός των συναλλαγών στις χρεωστικές κάρτες αυξήθηκε πέρυσι κατά 17% φτάνοντας στα 1,7 δις ( 1,5 δις το 2021). Στα 4.898 ευρώ διαμορφώθηκε η μέση αξία συναλλαγών ανά χρεωστική (4.546 ευρώ το 2021)

Η πληρωμή με κάρτα προβληματίζει πάντως τους επαγγελματίες και καθώς ο πονοκέφαλος με τις υψηλές προμήθειες παραμένει δεν λείπουν οι εκπτώσεις στην τιμή για πληρωμή με μετρητά.

Ένα ακόμη παράθυρο φοροδιαφυγής αναμένεται να κλείσει εντός του καλοκαιριού με την υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την διαβίβαση των στοιχείων σε πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ.

Ρεπορτάζ της Κατερίνας Γράβου, Αλέξανδρος Μένος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος