Έγγραφο της Κομισιόν στην EURACTIV: Το LNG λύση για την μερική απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Υψηλές τιμές έως και το 2023

Προς αναθεώρηση της ενεργειακής πολιτικής της ειδικά όσον αφορά τους προμηθευτές ενέργειας φαίνεται να οδεύει η Κομισιόν στη σκιά της ρωσο-ουκρανικής κρίσης καθώς σε διάστημα 13 ετών έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τρεις σοβαρές κρίσεις που αφορούν τη συγκεκριμένη περιοχή και επηρεάζουν τη σχέση της με τον μεγαλύτερο ενεργειακό προμηθευτή της ευρωπαϊκής αγοράς.

Σύμφωνα με το έγγραφό της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση που διέρρευσε πρόσφατα και δημοσίευσε η EURACTIV για την καλύτερη αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση των προμηθευτών φυσικού αερίου αλλά και καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών και των αποθηκών LNG.

Σύμφωνα με την Ε.Ε. από την κρίση του 2009 και μετά αυξήθηκαν οι υποδομές LNG και οι διασυνδέσεις με αποτέλεσμα σήμερα όλες οι χώρες της Ευρώπης να διαθέτουν άμεση ή έμμεση πρόσβαση σε τερματικούς σταθμούς LNG. Μάλιστα αυτή ακριβώς η διασυνδεσιμότητα έχει αποδειχθεί πολύτιμη τους τελευταίους μήνες της κρίσης καθώς έφερε ρευστότητα στην αγορά και αξιόπιστη προμήθεια αερίου στους ευρωπαίους καταναλωτές.

Υπό αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες η Κομισιόν προτείνει πολύ συγκεκριμένα βήματα για τη βελτίωση ή ακόμα καλύτερα τη διασφάλιση της ενεργειακής της επάρκειας σε περιόδους κρίσεων. Το προσχέδιο περιέχει 12 ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί η ΕΕ για την ανακούφιση της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης. Οι δράσεις είναι προσανατολισμένες στη βελτίωση της ανθεκτικότητας του εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Μεταξύ των δράσεων αυτών είναι:

  • Αύξηση των εισαγωγών LNG.  Η Κομισιόν σχεδιάζει να δημιουργήσει μια πλατφόρμα για την άμεση συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και των διαχειριστών των υποδομών του LNG. Όπως αναφέρει το έγγραφο, η Κομισιόν θα συνεχίσει επαφές με κύριους προμηθευτές LNG. Μόνο τον Ιανουάριο τα φορτία που έφτασαν στην Ευρώπη ανέρχονται σχεδόν σε 10 δις. κυβικά μέτρα, που αποτελεί ιστορικό υψηλό για τις εισαγωγές LNG στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη χρήση της δυναμικότητας των τερματικών σταθμών LNG, με την εφαρμογή διαφόρων μέτρων όπως η ευρωπαϊκή πλατφόρμα διαφάνειας, η δημιουργία πλατφόρμας κρατήσεων, που περιλαμβάνεται στο πακέτο της απανθρακοποίησης που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο.
  • Διάλογος με βασικές χώρες παραγωγούς καταναλωτές αλλά και χώρες διαμετακόμισης φυσικού αερίου  (ΗΠΑ, Κατάρ, Ιαπωνία, Αίγυπτος, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία).
  • Η ενδυνάμωση του projectυδρογόνου και η ανάπτυξη συμφωνιών για πράσινο υδρογόνο με χώρες που είναι έτοιμες να παράγουν υδρογόνο σε μεγάλη κλίμακα για την ευρωπαϊκή αγορά όπως Αυστραλία, Χιλή, Μαρόκο, Ναμίμπια, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουκρανία.

Οι ενέργειες αυτές φαίνεται ότι θεωρούνται επιβεβλημένες καθώς σύμφωνα πάντα με το έγγραφο της Κομισιόν οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θα «παραμείνουν υψηλές και ασταθείς τουλάχιστον μέχρι το 2023». «Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλη ανησυχία σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι υψηλές και ασταθείς τιμές του φυσικού αερίου, που επηρεάζονται έντονα από την υψηλή παγκόσμια ζήτηση και τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, οδηγούν σε υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας», σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να τροποποιηθεί πριν δημοσιευτεί στις αρχές Μαρτίου.

Η Κομισιόν προειδοποιεί ακόμα ότι η ενεργειακή κρίση έχει χειροτερέψει από το φθινόπωρο και θα διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο, έως το 2023. «Με τις αποθήκες αερίου της ΕΕ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τις ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού που συνδέονται με τη χαμηλή χρέωση στους αγωγούς φυσικού αερίου από την Ανατολή, γινόμαστε μάρτυρες μιας αυξανόμενης κρίσης φυσικού αερίου σε σύγκριση με την κατάσταση την εποχή της ανακοίνωσης της Επιτροπής από τον περασμένο Οκτώβριο» σημειώνει στο έγγραφο της.

Οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου είναι περίπου 400% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας ακολούθησαν το ίδιο μοτίβο, αυξάνοντας κατά 260%. Αυτό έχει οδηγήσει σε άνοδο των λιανικών τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 51% και 30% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι, αναφέρει το έγγραφο.

Ρεπορταζ Ανάλυση Δρ. Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος