Αναδρομικά: Συνεδριάζει σήμερα το Ελεγκτικό Συνέδριο για τις αποζημιώσεις 300.000 συνταξιούχων

Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για τα αναδρομικά περίπου 300.000 συνταξιούχων. Η Μείζονα Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καλείται να απαντήσει σε προδικαστικά ερωτήματα σχετικά με τις αποζημιωτικές αξιώσεις των συνταξιούχων.

Οι αποφάσεις που θα εκδοθούν σχετικά σύντομα, όπως εκτιμούν οι νομικοί, αφορούν περίπου 300.000 συνταξιούχους και το κόστος μπορεί να ανέλθει έως και στα 2 δισ. ευρώ.

Τα προδικαστικά ερωτήματα

Τα προδικαστικά ερωτήματα που επικεντρώνονται στη συνταγματικότητα των μνημονιακών ρυθμίσεων αφορούν:

  • Τη συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των επιδομάτων των δώρων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.
  • Τη συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του ν. 4093/2012 μετά τη δημοσίευση του ν.4387/2016.
  • Τις παραγραφές, δηλαδή εάν οι αποζημιωτικές αγωγές που έχουν ασκηθεί για τα ανωτέρω ζητήματα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή.
  • Εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου 33 του ν. 4734/2020 αντίκειται στο σύνταγμα και την ΕΣΔΑ ή όχι.

Υπενθυμίζεται ότι με την 1277/2018 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχαν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές του ν. 4093/2012, χωρίς το δικαστήριο να προβεί σε περιορισμό της διαγνωσθείσας αντισυνταγματικότητας, όπως είχαν πράξει οι αποφάσεις 2287-2288/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Ο δικηγόρος των συνταξιούχων

Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, που χειρίζεται την υπόθεση από την πλευρά των συνταξιούχων, επισημαίνει: «Πρόκειται για μια σημαντικότατη δίκη, από την έκβαση της οποίας θα κριθεί το εύρος των αναδρομικών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι του Δημοσίου εκ των περικοπών που είχαν υποστεί με τον ν. 4093/2012 καθώς και την κατάργηση των επιδομάτων των δώρων των εορτών και αδείας.

Το Δημόσιο, λογαριάζοντας το κόστος, θα αντιπαλέψει τις αξιώσεις των δικαιούχων σκληρά. Ελπίζω βάσιμα η αίτηση των συνταξιούχων, που καταθέσαμε προς κρίση στο αρμόδιο δικαστήριο, να ευδοκιμήσει για όλες τις αποζημιωτικές αξιώσεις. Με τις αποφάσεις που θα εκδοθούν από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ίσως κλείσει ο ένας ιστορικός κύκλος, του δικαίου της ανάγκης με τον δικαστικό έλεγχο των μνημονιακών ρυθμίσεων για τις περικοπές των συνταξιούχων.

Η Πολιτεία οφείλει να σεβαστεί και να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις στο σύνολο και όχι εν μέρει».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος