Ο Τραμπ παίρνει πίσω τους δασμούς για τη Γροιλανδία

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε την απειλή επιβολής δασμών σε ευρωπαϊκές χώρες για την στάση τους στο ζήτημα της Γροιλανδίας, καθώς ανακοίνωσε πως συμφώνησε στο περίγραμμα μιας συμφωνίας με το ΝΑΤΟ σχετικά με το μέλλον του τεράστιου νησιού της Αρκτικής.

«Ύστερα από μια πολύ παραγωγική συνάντηση που είχα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, διαμορφώσαμε το πλαίσιο μιας μελλοντικής συμφωνίας σε ό,τι αφορά τη Γροιλανδία και, ουσιαστικά, ολόκληρη την περιοχή της Αρκτικής», αναφέρει ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social. Ο αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε πως εφόσον επιτευχθεί η συμφωνία, θα πρόκειται για μια λύση «εξαιρετική για τις ΗΠΑ και για όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ».

Ως εκ τούτου, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει την απειλή επιβολής δασμών, οι οποίοι είχαν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε διαβεβαίωνε τον τον Ντόναλντ Τραμπ, ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι «θα είναι στο πλευρό» των Ηνωμένων Πολιτειών σε περίπτωση επίθεσης, μετά τις αμφιβολίες που εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Μπορείτε να είστε απόλυτα σίγουρος ότι εάν ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεχτούν επίθεση, οι σύμμαχοί σας θα είναι στο πλευρό σας. Αυτό είναι απόλυτη εγγύηση», δήλωσε ο Ρούτε πριν από τη συνάντησή τους.

«Θέλω πραγματικά να σας το πω, γιατί είναι σημαντικό. Με στενοχωρεί αν νομίζετε ότι δεν είναι έτσι», συνέχισε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, δίνοντας ως παράδειγμα την επέμβαση στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα πως «αμφιβάλλει» ότι οι συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ «θα είναι εκεί για εμάς αν τις έχουμε πραγματικά ανάγκη». «Εμείς θα είμαστε πάντα εκεί για το ΝΑΤΟ, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι εκεί για εμάς», είχε προσθέσει.

Ρούτε: Δεν συζητήθηκε με τον Τραμπ το ζήτημα της Γροιλανδίας

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟΜαρκ Ρούτε, ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της παραμονής της Γροιλανδίας στη Δανία δεν τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας σε συνέντευξή του στο Fox News και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Special Report with Bret Baier», ο Ρούτε υπογράμμισε ότι το θέμα της κυριαρχίας της Γροιλανδίας δεν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος