Πολυεθνικές: Θα τους επιβληθεί για πρώτη φορά ελάχιστος φόρος παγκοσμίως;

Με τις αποφάσεις που έχουν λάβει το G7, το G20 και συνολικά 130 χώρες υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ για την επιβολή για πρώτη φορά διεθνώς ενός ελάχιστου φόρου 15% στις πολυεθνικές εταιρείες ασχολήθηκε η εκπομπή «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο».

Οι εταιρίες αυτές, εκμεταλλευόμενες τις διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης και την ολοένα και μεγαλύτερη ψηφιοποίηση της οικονομίας, έχουν καταφέρει να πληρώνουν ελάχιστους ή και μηδενικούς φόρους για τα τεράστια κέρδη τους, τη στιγμή που τα κράτη έχουν ολοένα και μεγαλύτερες δημοσιονομικές ανάγκες, τώρα λόγω και των συνεπειών της Covid 19.

Το αν πρόκειται για ιστορική απόφαση, όπως κρίνουν ορισμένοι αναλυτές, πόσο θα γίνει εφαρμόσιμη, τι έσοδα μπορεί να αποφέρει στα κράτη και αν θα ολοκληρωθούν οι πολιτικές αποφάσεις που απαιτούνται ήταν τα ερωτήματα που τέθηκαν από τον Πολυδεύκη Παπαδόπουλο στον προσκεκλημένο γι’ αυτό το θέμα Κώστα Μελά, οικονομολόγο/αναλυτή ζητημάτων διεθνούς οικονομίας.

Πολυεθνικές: Θα τους επιβληθεί για πρώτη φορά ελάχιστος φόρος παγκοσμίως;
Κώστας Μελάς

Οι εν λόγω αποφάσεις έχουν οπωσδήποτε βαρύτητα, μια και μόνον το G20 συγκεντρώνει το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 75% του παγκόσμιου εμπορίου και το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι πολιτικοί παράγοντες που συμμετείχαν στις σχετικές διαπραγματεύσεις χαρακτήρισαν τις αποφάσεις άκρως σημαντικές και απαραίτητες, ειδικά για τη σημερινή εποχή. Υπάρχουν, ωστόσο και οι επικριτικές που θεωρούν πως το ελάχιστο ποσοστό 15% που αποφασίστηκε είναι πολύ μικρό σε σχέση με τα κέρδη πολλών πολυεθνικών ομίλων, αλλά και αμφίβολο σε τι ύψος θα εισπράττεται, δεδομένης της μορφής της ψηφιακής οικονομίας και των λεγόμενων «ενδο-ομιλικών» συναλλαγών τους.

Πάντως, οι υποστηρικτές των συμφωνιών απαντούν πως ένα υψηλότερο ποσοστό φορολόγησης δεν θα ήταν ρεαλιστικό να πετύχει την ευρεία συναίνεση χωρών. Ήδη θεωρείται επιτυχία πως στο επίπεδο του G20, εκτός των ΗΠΑ και των περισσότερων κρατών της ΕΕ, υπήρξε τελικά συναίνεση χωρών όπως η Ινδία, η Κίνα, η Τουρκία και η Αργεντινή.

Ο κ. Μελάς ρωτήθηκε για τους μηχανισμούς υπολογισμού και επιβολής του φόρου, βάση ενός συστήματος 2 πυλώνων, το πόσο ευσταθεί πως ένας τέτοιος φόρος μπορεί να αποφέρει κάθε χρόνο περί τα 150 δισ. δολ. έσοδα διεθνώς, με τι τρόπο αυτά είναι θα κατανεμηθούν και τι θα αναλογούσε στην Ελλάδα.

Εξηγήθηκε επίσης, πως η συμφωνία, παρότι αποτελεί σε μεγάλο βαθμό πρωτοβουλία των ΗΠΑ, πρέπει να πετύχει την έγκριση του αμερικανικού κογκρέσου, στο δε εσωτερικό της ΕΕ να κάμψει τις αντιρρήσεις ορισμένων χωρών μελών (κυρίως Ιρλανδίας, Ουγγαρίας, Εσθονίας, Κύπρου, Λουξεμβούργου).

Έτσι, στην καλύτερη των περιπτώσεων οι διαδικασίες για την επιβολή του ελάχιστου φόρου μπορούν να ολοκληρωθούν περί τα τέλη του 2023, εφόσον διατηρηθεί μέχρι τέλους η ενότητα μιας ιδιαίτερα ετερόκλητης συμμαχίας χωρών.

Τελικά ο κυριότερος λόγος που αυτό μπορεί να συμβεί είναι ότι οι πολυεθνικές και ιδιαίτερα εκείνες στον χώρο της ψηφιακής οικονομίας που αποκαλούνται GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft) έχουν γιγαντιαία κέρδη, που εκτοξεύτηκαν ακόμη περισσότερο λόγω των νέων αναγκών και καταστάσεων που δημιούργησε η πανδημία, ενώ αντιστρόφως πολλές χώρες έχουν μεγάλη ανάγκη δημοσίων εσόδων, που έγινε πιο επιτακτική λόγω των έκτακτων δαπανών εξ αιτίας των συνεπειών της Covid 19.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος