Πέντε λόγοι που τα μυστικά χαλάνε τις σχέσεις – Πώς να σπάσετε τον κύκλο της μυστικοπάθειας

Σύμφωνα με μελέτη του 2018, που δημοσιεύθηκε στο Personality and Social Psychology Bulletin, οι άνθρωποι κατά μέσο όρο κρατούν ανά πάσα στιγμή περίπου 13 μυστικά, πέντε από τα οποία δεν έχουν αποκαλυφθεί ποτέ σε κανέναν.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα άτομα θα πρέπει να διατηρούν το δικαίωμά τους στην ιδιωτικότητα, ακόμη και μέσα στις σχέσεις – αρκεί το θέμα που κρατούν μυστικό να μην επηρεάζει αρνητικά τον σύντροφό τους. Διαφορετικά, τα μυστικά (ακόμη και τα πιο μικρά) μπορούν να βλάψουν τις σχέσεις με την πάροδο του χρόνου. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ μυστικών και ιδιωτικότητας. Σκεφτείτε το ως εξής: Το απόρρητο είναι ένα όριο γύρω από τις δικές σας σκέψεις, ιδέες και παρελθοντικές εμπειρίες που δεν αφορούν άμεσα τον σύντροφό σας. Το μυστικό είναι κάτι που είναι παραπλανητικό με κάποιο τρόπο και σκόπιμα κρατείται κρυφό, από φόβο για επίκρίση ή αντίποινα.

Οι ερευνητές της προαναφερθείσας μελέτης, οι ψυχολόγοι Michael Slepian, Nir Halevy και Adam Galinsky, διαπίστωσαν συσχέτιση μεταξύ του να έχει κανείς μυστικά και της αρνητικής αίσθησης ευεξίας, η οποία μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι σύντροφοι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Γιατί οι άνθρωποι κρατούν μυστικά;

Οι άνθρωποι κρατούν μυστικά για μυριάδες λόγους. Τα πιο σημαντικά μυστικά που επηρεάζουν τα ζευγάρια είναι η απιστία, τα οικονομικά προβλήματα και η κατάχρηση ουσιών – και οι έρευνες δείχνουν ότι αυτό το είδος μυστικοπάθειας είναι συχνό και καταστροφικό.

Η διατήρηση μυστικών μέσα σε μια σχέση μπορεί να είναι ελκυστική όταν είναι προδιαγεγραμμένο ότι η αποκάλυψη των πληροφοριών θα δημιουργήσει σύγκρουση ή αμηχανία. Οι άνθρωποι κρατούν μυστικά επειδή φοβούνται ότι οι σύντροφοί τους δεν θα μπορέσουν να τους αγαπήσουν μέσα από την αλήθεια. Πιστεύουν ότι ο θυμός, η ντροπή, ο εξευτελισμός ή η μομφή που θα ένιωθε ο σύντροφός τους θα τον αποξένωνε και θα τον έσπρωχνε μακριά από τη σχέση.

Ωστόσο, αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι η προσωπική ντροπή, ο εξευτελισμός και η ενοχοποίηση έχουν ήδη συμβεί και αυτό είναι που προκάλεσε την επιθυμία να κρατήσουν το μυστικό. Η σχέση έχει ήδη υποστεί ζημιά με τη μορφή της περιορισμένης συναισθηματικής επικοινωνίας και της συνεχιζόμενης εξαπάτησης.

Πέντε λόγοι που τα μυστικά χαλάνε τις σχέσεις – Πώς να σπάσετε τον κύκλο της μυστικοπάθειας
(Maria Cappelli on Unsplash)

Πώς το να κρατάτε μυστικά μπορεί να καταστρέψει τη σχέση σας

Ο εντοπισμός και η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το να κρατάτε μυστικά μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στα ζευγάρια είναι το πρώτο βήμα για τη διακοπή αυτού του μοτίβου συμπεριφοράς. Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους τα μυστικά μπορούν να υπονομεύσουν τη σχέση σας:

1. Τα μυστικά δημιουργούν ένα εμπόδιο στη σύνδεση

Είναι δύσκολο να συνδεθείς πραγματικά με κάποιον όταν δεν είσαι 100% αυθεντικός. Στη μελέτη, οι ψυχολόγοι παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι που κρατούσαν μυστικά ένιωθαν γενικά λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή και ήταν πιο πιθανό να είναι κουρασμένοι, μοναχικοί, λυπημένοι και εχθρικοί.

2. Τροφοδοτούν μια ατμόσφαιρα δυσπιστίας σε μια σχέση

Όταν η εμπιστοσύνη έχει διακοπεί, η διαδικασία της ανοικοδόμησής της είναι δύσκολη, επειδή τα συναισθήματα δυσαρέσκειας και καχυποψίας είναι δύσκολο να ξεπεραστούν. Ο εξαπατημένος σύντροφος πιθανόν να χρειάζεται συνεχή διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν άλλα μυστικά ή ότι η συμπεριφορά της μυστικοπάθειας δεν θα συνεχιστεί.

3. Εμποδίζουν την ικανότητα φυσικής επικοινωνίας

Όταν οι άνθρωποι κρύβουν κάτι, εμποδίζουν την επικοινωνία με τα πιο κοντινά τους πρόσωπα. Γίνεται υπερπροσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι το μυστικό δεν θα αποκαλυφθεί, και αυτός ο φόβος μπορεί να είναι συντριπτικός. Αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε απογοήτευση και σύγχυση από την πλευρά του εξαπατημένου συντρόφου ως προς το γιατί οι συζητήσεις μοιάζουν επιτηδευμένες.

4. Η απάτη γεννά απάτη

Η απάτη έχει έναν περίεργο τρόπο να διαβρώνει τα θεμέλια μιας σχέσης. Αν αυτή η διάβρωση δεν αντιμετωπιστεί, τότε η αρχική εξαπάτηση απλώς βαθαίνει, ειδικά αν ο μυστικοπαθής αισθάνεται ενθαρρυμένος από την επιτυχία του να κρατάει μυστικά εξ αρχής, κάτι που τον ενθαρρύνει να συνεχίσει τη συμπεριφορά του.

5. Ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία

Η εσωτερίκευση των εξαπατήσεων μπορεί να οδηγήσει σε έντονα συναισθήματα ενοχής, ντροπής και άγχους, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, πεπτικά προβλήματα και προβλήματα ύπνου.

Πέντε λόγοι που τα μυστικά χαλάνε τις σχέσεις – Πώς να σπάσετε τον κύκλο της μυστικοπάθειας
(Cdd20 from Pixabay)

Σπάζοντας το μοτίβο της μυστικοπάθειας

Για να σπάσετε το μοτίβο του να κρατάτε μυστικά, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην ενεργείτε παρορμητικά, ειδικά αν μοιράζεστε ένα σημαντικό μυστικό. Η αποκάλυψη του μυστικού μπορεί να είναι συνταρακτική για τον σύντροφό σας (και για εσάς), γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να αξιολογήσετε προσεκτικά διάφορους παράγοντες, όπως ο χρόνος, η τοποθεσία, η διάθεση και η νοητική και συναισθηματική κατάσταση του συντρόφου σας.

Εάν το μυστικό είναι εγγενώς οδυνηρό για τη σχέση σας (όπως η απιστία ή η πτώχευση), τότε ίσως να θέλετε να παρευρίσκεται ένα μη-μεροληπτικό τρίτο άτομο, όπως ένας σύμβουλος ζεύγους ή ένας θεραπευτής. Στη συνέχεια, θυμηθείτε να είστε ευθύς, ευγενικός και συμπονετικός.

Η έρευνα των Slepian, Halevy και Galinsky έδειξε ότι όσοι επέλεξαν να ξαλαφρώσουν από τα μυστικά τους, κατέληξαν να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και πιο αυθεντικοί, ενώ αύξησαν την οικειότητα των σχέσεών τους.

Πέντε λόγοι που τα μυστικά χαλάνε τις σχέσεις – Πώς να σπάσετε τον κύκλο της μυστικοπάθειας
(Silviu on the street from Pixabay)

Η διαφάνεια, η ειλικρίνεια και η συγχώρεση, δεν κάνουν καλό μόνο στη σχέση σας, αλλά και στην προσωπική σας ευημερία. Ακόμη και αν ο σύντροφός σας δεν ανταποκριθεί καλά, το γεγονός ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη για την αλήθεια σας θα έχει εξαιρετικά θετική επίδραση στη σωματική και ψυχική σας υγεία και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ενθαρρύνει περισσότερη ειλικρίνεια στις μελλοντικές σχέσεις με τον σύντροφό σας, τους φίλους, την οικογένεια και τους αγαπημένους σας.

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος