Π. Μπεχράκης στο Πρώτο: Η πανδημία “πεθαίνει από γεράματα”- Δεν την νικήσαμε, μας νίκησε (audio)

«Η πανδημία αυτή γέρασε και πεθαίνει από γεράματα. Δεν τη νικήσαμε, μας νίκησε. Νίκησε την παγκόσμια κοινότητα. Θα περάσει στην ιστορία ως ένα πρότυπο προς αποφυγήν, ο τρόπος με τον οποίο τόσο ανεπιτυχώς αντιμετωπίστηκε παγκοσμίως». Ο Παναγιώτης Μπεχράκης, πνευμονολόγος-εντατικολόγος, επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο του καπνίσματος, καλεσμένος στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8, στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, μίλησε για την πανδημία, για τον αντικαπνιστικό αγώνα, το παθητικό κάπνισμα που συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιφρόνηση της δημόσιας υγείας και ποια η σύνδεσή τους με τα νυχτερινά κέντρα.

Αναφορικά με την πανδημία και τον χειρισμό της από τη Δύση στο σύνολό της, ο κ. Μπεχράκης κατήγγειλε την «παντελή έλλειψη συντονισμού» και εντός Ε.Ε. αλλά και μεταξύ  Ευρώπης-Αμερικής στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Ο ΠΟΥ, λυπάμαι που θα το πω, πρακτικά δεν υπήρξε στο όλο ζήτημα και έτσι βρεθήκαμε να έχουμε τριάμισι χρόνια πανδημίας. Μέχρι που έτσι σβήνουν οι πανδημίες, καμία δεν επικρατεί για πάντα. Θα μείνει ως ενδημικό φαινόμενο ο ιός, αλλά ουσιαστικά μόνος του αποχώρησε, μόνος του έχασε το παιχνίδι γιατί γέρασε και πέθανε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεχράκης.

Το μεγάλο λάθος που έγινε με τον covid, σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη ήταν ότι «αντιμετωπίστηκε με μια μεγάλη ποσότητα φόβου, έντονη, σε μεγάλη διάρκεια και σε μεγάλη έκταση και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά».

Σχετικά με την μείωση του καπνίσματος, η χώρα μας πορεύεται θετικά, τόνισε ο κ. Μπεχράκης. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε επιστροφή σε παλιές καταστάσεις. Η αναμέτρηση δηλαδή του ευρωπαϊκού προφίλ της χώρας με κάποιες δήθεν καπνιστικές ιδιαίτερες ιδιότητες των Ελλήνων έχουν μπει στο παρελθόν» ανέφερε. «Τη δεκαετία 2009-2019 έχουμε μια μείωση του καπνίσματος κατά 52% στα παιδιά ηλικίας 16 έως 24 ετών, που εκεί αρχίζει το κάπνισμα» επισήμανε ο κ. Μπεχράκης, μια εξέλιξη που σχετίζεται με το γεγονός ότι οι έφηβοι «κατάλαβαν ότι χάνουν την ελευθερία τους καπνίζοντας, ότι πρόκειται για μια εξάρτηση, ότι δεν είναι μια συνήθεια, ότι δεν είναι αυτό που νόμιζαν μαγκιά, αλλά ουσιαστικά μειώνουν την προσωπικότητά τους, χάνουν τον ηγετικό ρόλο που θέλουν να έχουν, χάνουν την ελκυστικότητα που θέλει να έχει το ένα φύλο προς το άλλο καπνίζοντας. Και όλα αυτά δεν τα θέλουν. Με απλά λόγια τονίσαμε την εφηβική ψυχολογία και τη συνδέσαμε με την επιλογή του καπνίσματος» εξήγησε ο κ, Μπεχράκης.

«Με τα νυχτερινά κέντρα, εκεί πράγματι υπάρχει ένα πρόβλημα. Είναι ένα πρόβλημα αναμέτρησης, όχι των καπνιστών με τους μη καπνιστές. Είναι ένα πρόβλημα αναμέτρησης της προστασίας της δημόσιας υγείας με την περιφρόνηση της δημόσιας υγείας. Είναι ένα μέτρο αναμέτρησης της προόδου με τον αναχρονισμό. Είναι ένα μέτρο αναμέτρησης του ευρωπαϊκού προσώπου της χώρας με το προσωπείο που ίσχυε κάποτε, ότι εμείς εδώ καπνίζουμε όλοι» υπογράμμισε ο κ. Μπεχράκης αναφορικά με πρόσφατα φωτογραφικά στιγμιότυπα καπνιζόντων καλλιτεχνών, σε κέντρα διασκέδασης.

Ένα από τα δικαιώματα του ανθρώπου που παραβιάζονται από το παθητικό κάπνισμα είναι το μεγάλο δικαίωμα της εργασίας, τόνισε ο κ. Μπεχράκης.

«Τριάντα λεπτά έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα ισοδυναμεί με ένα τσιγάρο. Ένας εργαζόμενος και η Ελλάδα έχει 120.000 εργαζόμενους σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, εκτίθεται ολόκληρη βάρδια, οκτάωρο στο παθητικό κάπνισμα και δεν τελειώνει εκεί το πρόβλημα, στο τι παθαίνει. Αφού νοσήσει, τι κάνει. Ένας άνθρωπος ηλικίας 50 ετών, ο οποίος εργάζεται ως σερβιτόρος και παθαίνει έμφραγμα, τι κάνει μετά από αυτό. Επιστρέφει σε έναν χώρο δουλειάς όπου θα πεθάνει ή παραμένει άνεργος εάν το κάπνισμα είναι ελεύθερο στους χώρους που θα ζητήσει δουλειά. Ουδεμία μέριμνα έχει ληφθεί ποτέ για αυτούς τους ανθρώπους. Παρά το ότι οι συνδικαλιστικοί φορείς όλων των αποχρώσεων και όλων των κομμάτων, διαμαρτύρονται και απεργούν για όλα, γι’ αυτό δεν ακούστηκε μια φωνή, για την προστασία των εργαζομένων από το παθητικό κάπνισμα. Για την προστασία της γραμματέως που ο διευθυντής της καπνίζει το πούρο μέσα στο πρόσωπό της και δεν έχει σε ποιον να διαμαρτυρηθεί και τι να κάνει και τι να πει για τη βίαιη συμπεριφορά, την οποία πρώτοι οι Έλληνες παρουσιάσαμε στην Ευρώπη προ δεκαετίας, τότε που οργίαζε το παθητικό κάπνισμα στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεχράκης.

«Θέσαμε θέμα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων για πρώτη φορά στην Ευρώπη, εμείς οι Έλληνες από το παθητικό κάπνισμα, το ονοματίσαμε για πρώτη φορά ως μια μορφή βίας που στρέφεται εναντίον αδύναμων ομάδων πληθυσμιακών όπως είναι τα μικρά παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι που πάσχουν από κάποια νοσήματα. Πώς μπορεί να πάει να διασκεδάσει μια έγκυος γυναίκα με τον σύζυγό της σε ένα εστιατόριο εάν δεν ισχύουν μέτρα προστασίας της από το παθητικό κάπνισμα;» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς για τα εναλλακτικά του τσιγάρου, προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο τα τελευταία χρόνια, ο κ. Μπεχράκης ήταν σαφής.

«Το αναπνευστικό μας σύστημα είναι φτιαγμένο για να αναπνέει καθαρό αέρα, ό,τι άλλο του βάζουμε μέσα, του κάνει κακό. Δεν υπάρχει θέμα. Αποφεύγω να μπω στη διαδικασία του ποιο προϊόν είναι όχι καλύτερο αλλά περισσότερο ή λιγότερο κακό. Δεν νομίζω ότι είναι ρόλος της επιστήμης να υποτάσσεται στο μάρκετινγκ των διαφόρων καπνικών προϊόντων, τα οποία ιστορικά, διαφημίζονται πάντοτε ως το ένα καλύτερο ή λιγότερο βλαπτικό από το άλλο. Είναι το ιστορικό μοτίβο με το οποίο η καπνοβιομηχανία προωθεί κάθε καινούργιο προϊόν» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ο κ. Μπεχράκης, αναφέρθηκε άρθρο που είχε δημοσιεύσει ο ίδιος, στο Chest, έγκριτο περιοδικό της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας από το 2013, όπου περιέγραφε λεπτομερώς με πειραματικές μετρήσεις τι προκαλεί στην αναπνοή νέων ανθρώπων, το κάπνισμα ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου.

«Το paper έχει γίνει δεκτό από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, έχει μαζέψει πάνω από 700 αναφορές μέχρι σήμερα και αποδείξαμε ότι υπάρχει φλεγμονώδης επίδραση, υπάρχει άμεση αύξηση των αντιστάσεων της ροής του αέρα μέσα και έξω από την αναπνοή. Άρα, δεν έχω καμία αμφιβολία για το ότι όλα αυτά ενοχλούν την αναπνοή. Η βιβλιογραφία είναι άφθονη σήμερα επί του θέματος και αποδεικνύει ότι όλα τα καπνικά προϊόντα έχουν άμεσες και βλαπτικές επιδράσεις στην αναπνοή» είπε καταλήγοντας ο καθηγητής κ. Μπεχράκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος