11η Σεπτεμβρίου: Οι θεωρίες συνωμοσίας που αναδύθηκαν από τις στάχτες του Σημείου Μηδέν

Τα 20 χρόνια από την ημέρα που άλλαξε τον κόσμο, ταυτίζονται με τη συμπλήρωση 20 ετών θεωριών συνωμοσίας. Η καχυποψία και οι αμφιβολίες για την επίσημη εκδοχή γεννήθηκαν την ίδια στιγμή που έπεφταν οι δίδυμοι πύργοι. Και ήταν τόσο έντονες, ώστε γέννησαν ένα ολόκληρο κίνημα, γνωστό ως «9/11 Truth» (Το κίνημα της Αλήθειας για την 11η Σεπτεμβρίου): μια κοινωνία σκεπτικιστών αλλά και επιστημόνων που πιστεύουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση ήταν συνένοχη στις τρομοκρατικές επιθέσεις.

11η Σεπτεμβρίου: Οι θεωρίες συνωμοσίας που αναδύθηκαν από τις στάχτες του Σημείου Μηδέν
@AP Photo/Beth A. Keiser, File

Ο ισχυρισμός ότι ένα κράτος θα σχεδίαζε και στη συνέχεια θα εκτελούσε ένα σχέδιο δολοφονίας χιλιάδων πολιτών του, απέκτησε πολλούς οπαδούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιούνιο του 2006, σχεδόν μία πενταετία μετά από την πτώση των Δίδυμων Πύργων, περισσότεροι από 500 άνθρωποι, που ταξίδεψαν διάφορες χώρες του κόσμου, συγκεντρώθηκαν στο Σικάγο για ένα διήμερο «Διεθνές Συνέδριο Εκπαίδευσης και Στρατηγικής για την Αλήθεια της 11ης Σεπτεμβρίου».

«Αισθανόμαστε ότι μέχρι σήμερα έχουμε κάνει πολύ καλή έρευνα, αλλά το αμερικανικό κοινό δεν είναι ακόμη ενημερωμένο», δήλωνε τότε στους New York Times ο Μάικλ Μπέργκερ, διευθυντής Τύπου για το 911Truth.org, το οποίο χρηματοδότησε την εκδήλωση. «Έπρεπε να βρούμε μια πειθαρχημένη προσέγγιση για να βγάλουμε προς τα έξω την αλήθεια».

11η Σεπτεμβρίου: Οι θεωρίες συνωμοσίας που αναδύθηκαν από τις στάχτες του Σημείου Μηδέν
@AP Illustration

Οι 5 βασικές θεωρίες συνωμοσίας για την 11η Σεπτεμβρίου

Ενώ ορισμένες θεωρίες είναι δύσκολο να γίνουν πιστευτές, όπως αυτή που φτάνει στο σημείο να επιρρίψει ευθύνες σε εξωγήινους που αλλάζουν σχήμα ή αυτή που μας ζητά να εξετάσουμε το ενδεχόμενο τα αεροπλάνα να ήταν στην πραγματικότητα «πύραυλοι περιτριγυρισμένοι από ολογράμματα που μοιάζουν με αεροπλάνα», άλλες θεωρίες πράγματι δημιουργούν δεύτερες σκέψεις, ειδικά από τη στιγμή που έχουν επιστημονικοφανή χροιά.

Ας δούμε τις πιο βασικές:

1. Οι Δίδυμοι Πύργοι κατεδαφίστηκαν από εκρηκτικά και όχι από αεροπλάνα

Η θεωρία της ελεγχόμενης κατεδάφισης είναι το sine qua non του κινήματος της 11ης Σεπτεμβρίου- ο βασικός ισχυρισμός του και ο πυλώνας στον οποίο στηρίζονται όλοι οι άλλοι. Φυσικά, έρχεται σε άμεση αντίθεση με την έρευνα των 10.000 σελίδων του Εθνικού Ινστιτούτου Τυποποίησης και Τεχνολογίας, η οποία έκρινε ότι οι πυρκαγιές με καύσιμα αεροσκάφους ταλαιπωρούσαν τη δομή των πύργων, η οποία τελικά κατέρρευσε.

Η θεωρία της κατάρρευσης του Βόρειου και του Νότιου Πύργου ως πράξης ελεγχόμενης κατεδάφισης κέρδισε έδαφος λόγω του τρόπου με τον οποίο τα κτίρια έπεσαν τόσο γρήγορα και με απόλυτη ακρίβεια στα όρια της κάτοψής τους.

11η Σεπτεμβρίου: Οι θεωρίες συνωμοσίας που αναδύθηκαν από τις στάχτες του Σημείου Μηδέν
@AP Photo/Richard Drew

Αφού κατακάθισε η σκόνη, οι θιασώτες αυτής της θεωρίας παρουσίασαν περαιτέρω στοιχεία με τη μορφή μαρτυριών, επικαλούμενοι αναφορές για εκρήξεις που ακούστηκαν πριν από την κατάρρευση των Πύργων και για συντρίμμια που εκτοξεύονταν εμφανώς από τα χαμηλότερα επίπεδα των κτιρίων.

Όταν η επίσημη έκθεση ανέφερε ότι οι Πύργοι έπεσαν λόγω σοβαρών δομικών ζημιών που προκλήθηκαν από τα αεροπλάνα και τις επακόλουθες πυρκαγιές, οι άνθρωποι που πίστευαν στη συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας, υποστήριξαν ότι οι φωτιές δεν έκαιγαν για αρκετή ώρα (56 λεπτά στην περίπτωση του Νότιου Πύργου) ώστε να δικαιολογούν την πρόκληση των καταστροφικών καταρρεύσεων.

2. Ένας πύραυλος έπληξε το Πεντάγωνο (και όχι η πτήση 77 των American Airlines)

Στα πρώτα βίντεο και φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το σημείο, δεν φαίνονταν να δείχνουν πολλά στοιχεία από συντρίμμια αεροπλάνου. Αυτό έδωσε πάτημα στους υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας, που το χρησιμοποίησαν ως απόδειξη ότι το Πεντάγωνο δεν χτυπήθηκε από την πτήση 77, αλλά από πύραυλο ή μη επανδρωμένο drone. Υποστηρίζουν επίσης ότι η δομική ζημιά στο κτίριο ήταν πολύ μικρή για να έχει προκληθεί από εμπορικό αεροσκάφος και αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να επετράπη το αεροπλάνο (με ερασιτέχνη πιλότο) να επετράπη να προσκρούσει στην έδρα του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.

11η Σεπτεμβρίου: Οι θεωρίες συνωμοσίας που αναδύθηκαν από τις στάχτες του Σημείου Μηδέν
@AP Photo/Heesoon Yim, File

3. Η πτήση 93 της United Airlines καταρρίφθηκε

Σύμφωνα με επίσημες αναφορές, οι επιβάτες της πτήσης 93 προσπάθησαν να πάρουν πίσω το αεροπλάνο από τους αεροπειρατές και ο επακόλουθος αγώνας προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους σε χωράφι στην Πενσυλβάνια. Όπως και με την επίθεση στο Πεντάγωνο, οι θιασώτες αυτής της θεωρίας αναφέρουν ότι ελάχιστα συντρίμμια αεροπλάνου ανακαλύφθηκαν πραγματικά στο πεδίο, ενώ και ο ίδιος ο τόπος της συντριβής ήταν πολύ μικρός για ένα αεροπλάνο αυτού του μεγέθους. Σύμφωνα με τη θεωρία τους, το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από τον στρατό και έτσι αποσυντέθηκε πάνω από μία ευρύτερη περιοχή.

11η Σεπτεμβρίου: Οι θεωρίες συνωμοσίας που αναδύθηκαν από τις στάχτες του Σημείου Μηδέν
@AP Photo/Gene J. Puskar, File

4. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών γνώριζε για τις επιθέσεις και δεν είχε σε ετοιμότητα τον στρατό

Μια κοινή πεποίθηση μεταξύ των «κατόχων της αλήθειας» (Truthers) – όπως είναι αλλιώς γνωστοί οι άνθρωποι που πιστεύουν θεωρίες συνομωσίας – είναι ότι η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (NORAD) κράτησε σκόπιμα τα μαχητικά αεροσκάφη στο έδαφος, ώστε να επιτρέψει στα αεροπλάνα υπό αεροπειρατεία να φτάσουν στους στόχους τους. Η Αμερική, που θεωρητικά έχει την πιο ισχυρή αεροπορία στον κόσμο, δεν κατάφερε να αναχαιτίσει κανένα από τα αεροπλάνα εκείνη την ημέρα, κάτι που «το κίνημα της Αλήθειας» εκλαμβάνει ως ένδειξη μιας κυβερνητικής συνωμοσίας, προκειμένου να δικαιολογηθεί μια εισβολή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν με κίνητρο το πετρέλαιο των χωρών αυτών.

11η Σεπτεμβρίου: Οι θεωρίες συνωμοσίας που αναδύθηκαν από τις στάχτες του Σημείου Μηδέν
@AP Photo/Doug Mills

5. Χρηματιστές γνώριζαν εκ των προτέρων για τις επιθέσεις

Τις ημέρες πριν από τις επιθέσεις, σημαντικά ποσά επενδύθηκαν σε δικαιώματα προαίρεσης (επενδύσεις που αποδίδουν μόνο όταν η τιμή μιας μετοχής πέσει) στις μετοχές δύο αεροπορικών εταιρειών – της American και της United, στις οποίες έτυχε να ανήκουν τα αεροσκάφη που έπεσαν στα χέρια των αεροπειρατών την 11η Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου, ορισμένοι πιστεύουν ότι οι επενδυτές είχαν προειδοποιηθεί εκ των προτέρων για τις επιθέσεις και έβγαζαν χρήματα από την τραγωδία.

11η Σεπτεμβρίου: Οι θεωρίες συνωμοσίας που αναδύθηκαν από τις στάχτες του Σημείου Μηδέν
@AP Photo/Richard Drew

«Μια συνωμοσιολογική χώρα»

Το «κίνημα της Αλήθειας» διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις και ομιλίες στο πλαίσιο της επετείου, στις οποίες εκτός από την 11η Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί και η προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού και τα εμβόλια.

Το 17ο «Φεστιβάλ Κινηματογράφου για την αλήθεια της 11ης Σεπτεμβρίου», στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, θα παρουσιάσει δύο ντοκιμαντέρ για την πανδημία, μεταξύ των οποίων το “Plandemic”.

«Υπάρχουν τόσα πράγματα για τα οποία θέλουμε να μιλήσουμε, και δεν έχουμε παρά οκτώ ώρες», δήλωσε η Κάρολ Μπρούιλετ, διοργανώτρια της εκδήλωσης και ιδρύτρια της Συμμαχίας για την αλήθεια για την 11η Σεπτεμβρίου στη βόρεια Καλιφόρνια.

Οι θεωρίες συνωμοσίας για την 11η Σεπτεμβρίου είναι οι πρώτες που επωφελήθηκαν από την έκρηξη του Διαδικτύου και εξαπλώνονται πολύ πιο γρήγορα από παλαιότερες απόψεις, όπως αυτή για τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι ή για τον Νιλ Άρμστρονγκ που πάτησε στη Σελήνη.

«Η Αμερική είναι μια χώρα εντυπωσιακά συνωμοσιολογική», δήλωσε ο Γκάρετ Γκράφ, δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίου για το θέμα αυτό.

11η Σεπτεμβρίου: Οι θεωρίες συνωμοσίας που αναδύθηκαν από τις στάχτες του Σημείου Μηδέν
@AP Photo/Ted S. Warren, File

Αυτές οι θεωρίες «γεννήθηκαν τη στιγμή ακριβώς που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, όπως το YouTube, επέτρεψαν στον κόσμο να προπαγανδίσει τις ιδέες του με πειστικό τρόπο», είπε ο ίδιος.

Eκδήλωση με τίτλο «από τον άνθρακα της 11ης Σεπτεμβρίου στην πανδημία» – σε μια αναφορά στους φακέλους που περιείχαν αυτή τη θανατηφόρο ουσία και που εστάλησαν σε πολιτικούς και δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια κάποιων εβδομάδων τον Σεπτέμβριο του 2001 – διοργανώνει και η Επιτροπή Δικηγόρων για την έρευνα για την 11η Σεπτεμβρίου, όπου επίσης θα συζητηθεί το θέμα της Covid-19.

Η σύνδεση μεταξύ του άνθρακα και της Covid είναι ξεκάθαρη, διαβεβαιώνει ο δικηγόρος Μικ Χάρισον, μέλος της Επιτροπής. «Επειδή έχουμε κάνει έρευνες για το έργο των ΗΠΑ που αφορά τα βιολογικά όπλα, ανησυχούμε αυτή τη στιγμή για το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόβλημα με τη χρήση των όπλων αυτών στη χώρα», δήλωσε ο ίδιος.

Πηγές που καταρρίπτουν τις θεωρίες συνωμοσίας για την 11η Σεπτεμβρίου

Εάν ορισμένες από τις θεωρίες που παρουσιάσαμε πιο πάνω σας φάνηκαν πειστικές και αμφιβάλλετε κι εσείς για την επίσημη ιστορία της 11ης Σεπτεμβρίου ή γνωρίζετε κάποιον που αμφιβάλλει, μπορείτε να βρείτε εδώ μια λίστα με πηγές που καταρρίπτουν μία προς μία όλες τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την 11η Σεπτεμβρίου.

11η Σεπτεμβρίου: Οι θεωρίες συνωμοσίας που αναδύθηκαν από τις στάχτες του Σημείου Μηδέν
@AP Photo/Beth A. Keiser, File

1. Η τελική έκθεση της Επιτροπής για την 11η Σεπτεμβρίου

Οποιαδήποτε προσπάθεια να καταλάβουμε τι έγινε εκείνη την ημέρα πρέπει να ξεκινήσει με την έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τις Τρομοκρατικές Επιθέσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, πιο γνωστή ως Επιτροπή της 11ης Σεπτεμβρίου. Ιδρύθηκε από το Κογκρέσο και τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, με αποστολή να αξιολογήσει πώς συνέβησαν οι επιθέσεις και να προτείνει βήματα για την πρόληψη μελλοντικών. Η τελική έκθεσή της, που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2004, παρουσιάζει μια ανησυχητική εικόνα για το πόσο απροετοίμαστη ήταν η αμερικανική κυβέρνηση για τις επιθέσεις παρά τις αυξανόμενες προειδοποιήσεις το καλοκαίρι του 2001 ότι κάτι συνέβαινε. Δεν χρειάζεται λοιπόν να πιστέψουμε σε μια θεωρία συνωμοσίας, καθώς η αλήθεια από μόνη της είναι αρκετά ανησυχητική.

2. «Θεωρίες συνωμοσίας και οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου» (Conspiracy Theories and the Sept. 11 Terrorist Attacks), On Point: WBUR (2011)

Πριν από μια δεκαετία, το On Point, μια ραδιοφωνική εκπομπή που δημιουργήθηκε από τον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό WBUR της Βοστώνης, αφιέρωσε ένα επεισόδιο στις θεωρίες συνωμοσίας της 11ης Σεπτεμβρίου. Σε αυτό διερευνά μερικές από τις πιο γνωστές θεωρίες, αξιολογεί γιατί έχουν τέτοια απήχηση και συζητά γιατί υπάρχει τόση επιμονή, μπροστά σε συντριπτικές αποδείξεις περί του αντιθέτου. Σε μόλις σαράντα έξι συναρπαστικά λεπτά η εκπομπή εκθέτει όλα τα κενά στις κορυφαίες θεωρίες συνωμοσίας.

3. «Debunking 9/11 Bomb Theories», NOVA: PBS (2006)

Μια ανθεκτική θεωρία συνωμοσίας για την 11η Σεπτεμβρίου επιμένει ότι τα αεροπλάνα που πέταξαν στους Δίδυμους Πύργους δεν θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει την κατάρρευσή τους. Επομένως, η καταστροφή τους πρέπει να ήταν αποτέλεσμα εκρηκτικών στρατηγικά τοποθετημένων και στα δύο κτίρια. Πριν από δεκαπέντε χρόνια, η NOVA, η σειρά ντοκιμαντέρ του PBS, αποφάσισε να ελέγξει κατά πόσον αυτός ο ισχυρισμός θα μπορούσε να ισχύει. Και μαντέψτε τελικά τι ανακάλυψε…

4. «Αποκαλύπτοντας τους μύθους της 11ης Σεπτεμβρίου: Γιατί οι θεωρίες συνωμοσίας δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος των γεγονότων», (Debunking 9/11 Myths: Why Conspiracy Theories Can’t Stand Up to the Facts), Popular Mechanics, (2006)

Το 2005, οι συντάκτες του Popular Mechanics έγραψαν ένα άρθρο που κατέρριπτε τις θεωρίες συνωμοσίας της 11ης Σεπτεμβρίου. Το άρθρο ήταν τόσο δημοφιλές που η Popular Mechanics το επέκτεινε σε βιβλίο. Αντιμετωπίζει είκοσι από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες του κινήματος της Αλήθειας για την 11η Σεπτεμβρίου. Το άρθρο και το βιβλίο απαξιώνουν τους ισχυρισμούς χρησιμοποιώντας συνεντεύξεις αυτοπτών μαρτύρων, στρατιωτικών αξιωματούχων, μηχανικών και άλλων εμπειρογνωμόνων.

5. «Οι μεγαλύτερες θεωρίες συνωμοσίας για την 11η Σεπτεμβρίου καταρρίπτονται» (The Biggest 9/11 Conspiracy Theories Debunked), Sky History UK

Αν δεν θέλετε να αφιερώσετε ώρες στην ανάλυση του θέματος, το Sky History UK το έκανε για εσάς και σας παρουσιάζει τα συμπεράσματά του εν συντομία. Εξετάζει οκτώ από τις πιο συνηθισμένες θεωρίες συνωμοσίας για την 11η Σεπτεμβρίου, και με λίγες σύντομες προτάσεις εκθέτει τις λογικές πλάνες σε κάθε ισχυρισμό.

6. «Αναφορές της ομοσπονδιακής έρευνας κτιρίων και πυρκαγιών της καταστροφής του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου» (Reports of the Federal Building and Fire Investigation of the World Trade Center Disaster), National Institute of Standards and Technology

Εάν καταλαβαίνετε από τεχνικά θέματα, μπορείτε να ανατρέξετε σε πολλές επιστημονικές εκθέσεις που εκδίδονται από την NIST, την κρατική υπηρεσία που έχει αναλάβει να διερευνήσει τον τρόπο κατάρρευσης των Δίδυμων Πύργων. Οι αναφορές καταλήγουν πάντως στο συμπέρασμα ότι ο αντίκτυπος των εμπορικών αεροσκαφών όχι μόνο θα μπορούσε, αλλά προκάλεσε κιόλας την κατάρρευση και των δύο πύργων.

7. «Αυτή η προσομοίωση υπολογιστή εξηγεί πώς έπεσαν οι δίδυμοι πύργοι» (This Computer Simulation Explains How the Twin Towers Fell), Smithsonian Channel (2015)

Εάν η ανάγνωση τεχνικών αναφορών δεν σας ενδιαφέρει, το κανάλι Smithsonian δημιούργησε ένα σύντομο βίντεο που εξηγεί γιατί δύο επιβατικά αεροσκάφη θα μπορούσαν πράγματι να προκαλέσουν τόσο γρήγορη πτώση των Δίδυμων Πύργων. Το βίντεο είναι απόσπασμα από ένα επεισόδιο με τίτλο “9/11: Secret Explosions in the Towers” (11/9: Μυστικές εκρήξεις στους Πύργους) που ήταν μέρος της σειράς του Smithsonian Channel “The Missing Evidence” (Τα αποδεικτικά στοιχεία που λείπουν).


Με πληροφορίες από: Sky History, Council on Foreign Relations, Popular Mechanics, NIST, 9-11 Commission, ΑΠΕ/ΜΠΕ, AP, Smithsonian Channel, PBS, New York Times

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος