Μελέτη: Αύξηση των ψυχικών ασθενειών τον πρώτο χρόνο μετά την μόλυνση και νόσηση με την Covid 19

Αύξηση του άγχους, της κατάθλιψης, των διαταραχών άγχους, των διαταραχών ύπνου και των γνωστικών διαταραχών δείχνει μελέτη από τη Διοίκηση Βετεράνων των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, όσον αφορά πιθανές καθυστερημένες επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Σε αυτή καταγράφεται και αύξηση του αριθμού των ατόμων που παρουσιάζουν προβλήματα οπιούχων, αλκοόλ και ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την μελέτη πολλοί ασθενείς αναρρώνουν μόνο αργά από μια μόλυνση με SARS-CoV-2. Τα κοινά μακροχρόνια συμπτώματα της Covid περιλαμβάνουν κόπωση, εξάντληση και συχνά γνωστικές διαταραχές όπως αυξημένη λήθη, σύγχυση, κακή συγκέντρωση και άλλες βλάβες, που συνήθως αναφέρονται ως «ομίχλη του εγκεφάλου» και μπορεί να δυσκολέψουν την επιστροφή στην κανονική καθημερινή ζωή και εργασία. Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι πιθανό να ασκήσουν πρόσθετη ψυχολογική πίεση σε πολλά άτομα που αναρρώνουν. Αυτό ισχύει κυρίως για χώρες χωρίς κοινωνική ασφάλιση, όπως στις ΗΠΑ.

Aύξηση στις ψυχικές ασθένειες

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις/Μισούρι ερεύνησε εάν υπήρξε αύξηση στις ψυχικές ασθένειες τον πρώτο χρόνο μετά το θετικό τεστ PCR ή μετά τη νοσηλεία για COVID-19. Ως ομάδα σύγκρισης χρησίμευσαν βετεράνοι που δεν είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 και μια ομάδα σύγκρισης πριν από την πανδημία. Αναλύθηκαν επίσης ο αντίκτυπος προηγούμενων επιδημιών γρίπης.

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου της εποχής της πανδημίας, τα άτομα που μολύνθηκαν με SARS-CoV-2 είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αγχώδεις διαταραχές και σχεδόν 40% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από θεραπεία για κατάθλιψη ή διαταραχές που σχετίζονται με το στρες. Ο αριθμός των συνταγών για αντικαταθλιπτικά και βενζοδιαζεπίνες αυξήθηκε ανάλογα.

Σημειώθηκε επίσης αύξηση στις συνταγές οπιοειδών και κατάχρησης τους, η κατάχρηση άλλων φαρμάκων, όπως και η εξάρτηση από το αλκοόλ. Επιπλέον παρατηρήθηκαν αύξηση στις γνωστικές διαταραχές και στις διαταραχές ύπνου.

Για όλες τις ψυχικές ασθένειες μαζί, ο επιδημιολόγος καθόρισε αναλογία κινδύνου 1,60. Έτσι ανά 1.000 βετεράνους, 64,38 έλαβαν πρόσθετη θεραπεία για ψυχικές διαταραχές ή τους συνταγογραφήθηκε φαρμακευτική αγωγή ως αποτέλεσμα της COVID-19. Η σύγκριση με την εποχή πριν από τον κορονοϊό οδήγησε σε παρόμοια αποτελέσματα. Οι ψυχικές διαταραχές εμφανίστηκαν σημαντικά πιο συχνά από ό,τι σε ασθενείς που είχαν αναρρώσει από σοβαρή γρίπη τα προηγούμενα χρόνια.

Οι ασθενείς με σοβαρή νόσηση υπέφεραν σχεδόν 4 φορές συχνότερα από ψυχικές διαταραχές

Ιδιαίτερα έντονες ήταν όμως οι διαταραχές σε ασθενείς που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο για COVID-19. Ενώ ο αριθμός των ψυχικών διαγνώσεων για ήπια νόσηση αυξήθηκε μόνο κατά 50%, οι ασθενείς που έπρεπε να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο για σοβαρή νόσηση υπέφεραν σχεδόν 4 φορές συχνότερα από ψυχικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της συνταγογράφησης φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι 1 στους 4 βετεράνους υπέφερε  εκτός των άλλων προβλημάτων της Long Covid από προβλήματα ψυχικής υγείας τον 1ο χρόνο μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος