Οι προσπάθειες του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσες να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) μετά τις καταγγελίες για διαφθορά που απείλησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση συνασπισμού του, υπέστησαν και νέο σοβαρό πλήγμα, μετά την παραίτηση ενός στενού συνεργάτη του, εξαιτίας κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση.
Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός ήλπιζε ότι η συνεδρίαση της ομοσπονδιακής επιτροπής του PSOE αυτό το Σαββατοκύριακο θα βοηθούσε το κόμμα να ξεπεράσει τα σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, οι ελπίδες διαψεύστηκαν το βράδυ της Παρασκευής, όταν αποκαλύφθηκαν ισχυρισμοί από διάφορες γυναίκες εργαζόμενες του PSOE, οι οποίες δήλωσαν ότι είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από τον Φρανθίσκο Σαλαθάρ, στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού.
Ο Σαλαθάρ παραιτήθηκε από τη θέση του ως αναπληρωτής στη γραμματεία του κόμματος και ζήτησε να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί, ανέφερε το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του, συμπληρώνοντας ότι δεν έχουν υποβληθεί επίσημες καταγγελίες.
Οι ισχυρισμοί έγιναν στην ισπανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα eldiario.es, αναφέροντας ότι ο Σαλαθάρ έκανε ακατάλληλα σχόλια για την ενδυμασία και το σώμα μιας υφισταμένης του, την κάλεσε για δείπνο μόνη της και της ζήτησε να κοιμηθεί στο σπίτι του.
Ο Σάντσεθ ετοιμαζόταν να μιλήσει στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Μαδρίτη τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση. Τελικά, μίλησε 60 λεπτά αργότερα από την προγραμματισμένη ώρα και κάλεσε κάθε γυναίκα που έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση να την αναφέρει μέσω των επίσημων οργάνων του κόμματος, αν και δεν έκανε άμεση αναφορά στο όνομα του Σαλαθάρ.
Τον περασμένο μήνα, ο Σάντσεθ ζήτησε δημόσια συγγνώμη για τα πρόσφατα σκάνδαλα διαφθοράς, με τη φερόμενη συμμετοχή ανώτερων στελεχών του κόμματός του.
Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), κατηγορεί τον Σάντσεθ ότι είναι ο αρχηγός μιας «μαφιόζικης κυβέρνησης», ενώ οι διαμαρτυρίες που διοργάνωσε το PP στη Μαδρίτη τον περασμένο μήνα προσέλκυσαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες.
Όμως ακόμη και στο ίδιο το PSOE, στελέχη του κόμματος έχουν ζητήσει από τον πρωθυπουργό να διεξαγάγει πρόωρες εθνικές εκλογές, παρά το γεγονός ότι το πιο πιθανό είναι ότι οι σοσιαλιστές θα ηττηθούν, βάσει των πρόσφατων δημοσκοπήσεων.
Πηγές: The Guardian, eldiario.es, POLITICO
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος