ΗΠΑ: Κοπάδι σολομών σχεδόν ψήθηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες

Κοπάδι σολομών στον ποταμό Κολούμπια εκτέθηκε σε ακραίες θερμοκρασίες λόγω του πρωτοφανούς κύματος καύσωνα που σάρωσε τις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να βγάλει κόκκινες και λευκούς μύκητες, σύμφωνα με μια ομάδα προστασίας που κατέγραψε το φαινόμενο αυτό.

Σε ένα βίντεο που δημοσιοποίησε η μη κερδοσκοπική οργάνωση Columbia Riverkeeper, ένα κοπάδι σολομών sockeye που κολυμπούσε σε παραπόταμο του Κολούμπια, έφερε τραύματα τα οποία-σύμφωνα με την ομάδα- είναι αποτέλεσμα άγχους και έκθεσης σε ακραίες θερμοκρασίες.

Οι σολομοί ταξίδευαν αντίθετα στο ρεύμα από τον ωκεανό στο ποτάμι, προκειμένου να επιστρέψουν στις πατρογονικές περιοχές αναπαραγωγής τους, ώσπου ξαφνικά άλλαξαν πορεία, εξηγεί ο Μπρετ Βαντενχόιβελ, επικεφαλής της Columbia Riverkeeper. Ο ίδιος περιέγραψε ότι το κοπάδι έστριψε απότομα στο Little White Salmon River, έναν παραπόταμο του Κολούμπια, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από την καυτή ποτάμια περιοχή σαν από «φλεγόμενο κτήριο».

Την ημέρα που κατέγραψε η ομάδα το βίντεο, η θερμοκρασία του νερού είχε φτάσει στους 21 βαθμούς Κελσίου, μια θανατηφόρα θερμοκρασία για αυτά τα ψάρια, αν εκτεθούν σε αυτήν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο νόμος περί καθαρού νερού απαγορεύει στον ποταμό Κολούμπια να ανεβαίνει η θερμοκρασία πάνω από τους 20 Κελσίου.

«Η διαφορά είναι πως για τους σολομούς αυτό δεν είναι αναψυχή. Δεν έχουν επιλογή. Ή θα τα καταφέρουν ή θα πεθάνουν» τόνισε ο Βαντενχόιβελ.

Οι σολομοί στο βίντεο δεν θα μπορέσουν να αναπαραχθούν στο ποτάμι και αναμένεται να πεθάνουν από ασθένειες και άγχος που προκαλείται από τη ζέστη. Όπως ανέφερε ο Βαντενχόιβελ, είναι πρώιμο το όποιο συμπέρασμα για το πόσοι σολομοί πέθαναν ή θα αφανιστούν εξαιτίας των υπερβολικά ζεστών υδάτων. Ο επικεφαλής της ομάδας συνέκρινε την κατάσταση με ένα άτομο που προσπαθεί να τρέξει έναν μαραθώνιο σε θερμοκρασίες άνω των 38 Κελσίου.

Το δραματικό αυτό βίντεο που κατέγραψε η ομάδα, είναι άλλη μια απόδειξη του τραγικού απολογισμού του καύσωνα που προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων σε Καναδά και βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Ο καύσωνας πιθανόν προκάλεσε και τον θάνατο περισσότερων από 1 δισεκατομμύριο θαλάσσιων ζώων και συνέβαλε στην έξαρση των πυρκαγιών σε ολόκληρη την περιοχή.

Ωστόσο, ο Βαντενχόιβελ δήλωσε ότι για αυτό το φαινόμενο δεν ευθύνεται μόνο ο καύσωνας, αλλά επιδεινώθηκε από τα πολλά φράγματα που επί δεκαετίες συγκρατούσαν τις ροές του νερού σε ολόκληρη την πολιτεία της Ουάσινγκτον και όχι μόνο, και αύξησαν τη θερμοκρασία του νερού.

Ο επικεφαλής της ομάδας είπε επίσης ότι υπάρχουν ακόμη δεκάδες χιλιάδες κοπάδια στους ποταμούς Κολούμπια και Lower Snake και η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού θα οδηγήσει στο θάνατο και άλλων ψαριών. Επιπλέον, το συγκεκριμένο είδος του σολομού του ποταμού Σνέικ απειλείται ήδη με εξαφάνιση και ο θάνατος ενός μόνο μικρού τμήματος του πληθυσμού τους θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες.

Ο Βαντενχόιβελ είπε επίσης ότι ταξίδεψε στην περιοχή λίγες ημέρες μετά την καταγραφή του βίντεο και είδε και άλλα κοπάδια σολομών να υποφέρουν από τις υψηλές θερμοκρασίες σε άλλους παραποτάμους.

«Είναι σπαρακτικό να βλέπεις ζώα να πεθαίνουν αφύσικα» είπε. «Και ακόμα χειρότερα, να σκέφτεσαι την αιτία που το προκαλεί. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που προκαλείται από τον άνθρωπο και πραγματικά με κάνει να σκέφτομαι το μέλλον».

Ο επικεφαλής της ομάδας τόνισε ότι αυτού του είδους οι σκηνές θα συνεχίσουν να διαδραματίζονται αν οι αξιωματούχοι δεν αναλάβουν άμεση δράση.

«Το βλέπω αυτό ως ένα βαθιά θλιβερό όραμα για το μέλλον μας. Αλλά το βλέπω και ως μια έκκληση για δράση. Υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να σώσουμε τους σολομούς και να μειώσουμε τη θερμοκρασία στα ποτάμια μας», δήλωσε.

ΠΗΓΗ: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος