Βρετανία: Δοκιμές επαναμόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε εθελοντές

Μια έρευνα για την εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με το ενδεχόμενο επαναμόλυνσης από τον ιό  SARS-CoV-2, ανθρώπων οι οποίοι στο παρελθόν νόσησαν από την Covid-19, ενεργοποιούν σήμερα (Δευτέρα 19/4) Βρετανοί επιστήμονες. Τον Φεβρουάριο, η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε την πραγματοποίηση ερευνών, στο πλαίσιο των οποίων εθελοντές εκτίθενται εκούσια στον νέο κορονοϊό, προκειμένου να συμβάλλουν στην πραγματοποίηση μελετών σχετικά με τη νόσο που προκαλεί ο SARS-CoV-2.

Δεδομένου ότι στο πλαίσιο της νέας ερευνητικής δοκιμής προβλέπεται η επαναμόλυνση ανθρώπων που έχουν ήδη νοσήσει από την Covid-19, η νέα μελέτη διαφέρει από εκείνη που είχε ανακοινωθεί τον Φλεβάρη. Στόχος των ειδικών είναι, τώρα, να κατανοήσουν σε βάθος τον μηχανισμό της ανοσίας του οργανισμού απέναντι στον νέο κορονοϊό.

Σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, όπως ανέφερε η Helen McShane, ειδική στους εμβολιασμούς από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης- με πρωτεύοντα ρόλο στην πραγματοποίηση της μελέτης- «οι πληροφορίες από την έρευνα αυτή θα μας επιτρέψουν να σχεδιάσουμε καλύτερα εμβόλια και θεραπείες και επίσης να κατανοήσουμε αν οι άνθρωποι προστατεύονται αφού έχουν νοσήσει από την Covid-19 και για πόσο χρονικό διάστημα». H έρευνα θα βοηθήσει στην κατανόηση σχετικά με το ποιοι είναι οι μηχανισμοί (ανοσίας) που προστατεύουν κατά της επαναμόλυνσης, συμπλήρωσε η ίδια.

Έρευνες τέτοιου τύπου έχουν χρησιμοποιηθεί για δεκαετίες από τους επιστήμονες, προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ασθένειες όπως η γρίπη, η ελονοσία, η χολέρα και ο τύφος, αλλά και για να αναπτύξουν εμβόλια και θεραπείες κατά των ασθενειών αυτών.

Στο πρώτο στάδιο της παρούσας μελέτης επιδιώκεται ο καθορισμός της ελάχιστης δόσης κορονοϊού, η οποία απαιτείται για την αναπαραγωγή του σε ποσοστό περίπου 50% των συμμετεχόντων στη δοκιμή. Ακόμη, προβλέπεται και η μελέτη των ασυμπτωματικών. Κατά το δεύτερο στάδιο, το οποίο θα ξεκινήσει το καλοκαίρι, διαφορετικοί εθελοντές θα μολυνθούν με την καθορισμένη δόση κορονοϊού, η οποία θα έχει προκύψει από το πρώτο ερευνητικό στάδιο.

Στην πρώτη φάση της δοκιμής τουλάχιστον 64 υγιείς συμμετέχοντες, ηλικίας 18-30, οι οποίοι μολύνθηκαν από τον κορονοϊό πριν από τρεις μήνες, θα μολυνθούν εκ νέου με το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2. Οι ίδιοι θα παραμείνουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 17 ημέρες και θα παρακολουθούνται. Όποιος από αυτούς παρουσιάζει συμπτώματα θα λαμβάνει τη θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters

Φωτογραφία: Creative Commons (CC Yuri Samoilov 2.0)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος