Πώς η εικονική πραγματικότητα μπορεί να «ξεκλειδώσει» νέους τρόπους μελέτης του εγκεφάλου

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τους νευροεπιστήμονες οι οποίοι εργάζονται εδώ και χρόνια για να αποκωδικοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται πολύπλοκα συναισθήματα.

Στο παρελθόν, οι ερευνητές συχνά δυσκολεύονταν να αναπαράγουν τα πραγματικά, ενστικτώδη ανθρώπινα συναισθήματα σε ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες, οι οποίες ήταν απαραίτητες για την τυποποίηση πολλών μεταβλητών.

Μια ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο Max Planck στη Λειψία της Γερμανίας, διεξήγαγε μια μελέτη για την παρακολούθηση της νευρικής δραστηριότητας όταν οι άνθρωποι είναι συναισθηματικά φορτισμένοι, με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας.

Οι συμμετέχοντες φόρεσαν γυαλιά εικονικής πραγματικότητας που τους μετέφεραν στα βαγόνια ενός τρενάκι του λούνα παρκ όπου ξεκίνησαν ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο σκαμπανεβάσματα. Ξεκίνησαν από ένα γραφικό ορεινό τοπίο, μετά πέρασαν μέσα από τις φλόγες μιας μανιασμένης πυρκαγιάς, ακροβάτησαν στο χείλος ενός γκρεμού και στο τέλος έκαναν μια απότομη βουτιά στα βάθη της αβύσσου.

Η όλη εμπειρία προκάλεσε πολύ περισσότερα συναισθήματα, λέει η ομάδα, από ό,τι οι κλασικές μέθοδοι, στις οποίες συνήθως οι ερευνητές δείχνουν στους συμμετέχοντες φωτογραφίες που μπορεί να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα. Αυτό συμβαίνει επειδή στην πραγματική ζωή, τα συναισθήματα προκαλούνται συνεχώς μέσω ενός συνδυασμού αναμνήσεων και διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων με τους οποίους αλληλεπιδρούμε μια δεδομένη στιγμή. Με απλά λόγια, για να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος σε καθημερινή βάση, θα πρέπει να παρατηρήσουμε την εγκεφαλική δραστηριότητα σε καταστάσεις που μοιάζουν όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικές.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τους συμμετέχοντες, η ομάδα μπόρεσε να επιβεβαιώσει μοτίβα ρυθμικών εγκεφαλικών κυμάτων που συνδέονται με τον συναισθηματικό ενθουσιασμό, τα οποία ονομάζονται ταλαντώσεις άλφα (όσο χαμηλότερη είναι η ένταση των ταλαντώσεων, τόσο υψηλότερος είναι ο βαθμός ενθουσιασμού).

Οι επιστήμονες μπόρεσαν επίσης να προβλέψουν την ένταση αυτών των συναισθημάτων, εντοπίζοντας ποιοι λοβοί του εγκεφάλου και περιοχές εμπλέκονται περισσότερο. Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να έχουν αμέτρητες εφαρμογές στο μέλλον, αναφέρει η ομάδα, σημειώνοντας ότι τα γυαλιά VR χρησιμοποιούνται ήδη στην ψυχοθεραπεία. Εάν, για παράδειγμα, οι γιατροί μπορούσαν να παρακολουθήσουν τη νευροφυσιολογική δραστηριότητα και να τη συσχετίσουν με τις συναισθηματικές καταστάσεις σε πραγματικό χρόνο, θα μπορούσαν να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με τη συναισθηματική ανταπόκριση των ασθενών σε οποιαδήποτε θεραπεία, χωρίς να διακόπτουν τη διαδικασία.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «eLife».

ΠΗΓΗ: Fast Company

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος