ΟΗΕ: Οι πιο υγιεινές συνήθειες μπορούν να μειώσουν τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 3,5%

Η υιοθέτηση πιο υγιεινής διατροφής, η μείωση της σπατάλης τροφίμων και η χρήση εναλλακτικών βιοϋλικών αντί του πλαστικού μπορεί να οδηγήσει σε μείωση 3,5% στις ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών τοποθετεί την εξοικονόμηση εκπομπών που μπορεί να επιτευχθεί με αυτές τις πρακτικές σε περίπου 2,1 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα από τους 59 γιγατόνους που εκπέμπονται συνολικά από τον άνθρωπο το 2019, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε αυτή τη Δευτέρα.

Υπό αυτή την έννοια, τα Ηνωμένα Έθνη συνιστούν πιο ισορροπημένες δίαιτες που βασίζονται σε εναλλακτικές τροφές αντί του ρυζιού και του σιταριού, καθώς και σε όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς ή σπόρους.

Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, η έκθεση δεν τα αποκλείει, αλλά με την προϋπόθεση ότι «παράγονται σε ανθεκτικά, βιώσιμα και χαμηλά συστήματα εκπομπών θερμοκηπίου».

«Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα μπορούν να εγγυηθούν ένα καλύτερο μέλλον, έχουμε τα εργαλεία και τη γνώση για να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε ο πρόεδρος της IPCC Hoesung Lee από τη Νότια Κορέα κατά την παρουσίαση της έκθεσης.

Η IPCC τονίζει, ωστόσο, ότι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 22% των παγκόσμιων εκπομπών, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις καθυστερήσεις στη μείωση των εκπομπών σε άλλους τομείς με μεγαλύτερο αντίκτυπο, όπως η ενέργεια, η βιομηχανία.

Η έκθεση είναι η τρίτη σε μια σειρά που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο με ένα έγγραφο που παρουσίαζε τις επιστημονικές βάσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και που συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο με ένα άλλο που αποκάλυψε τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον άνθρωπο και τη βιοποικιλότητα.

Οι οντότητες και οι ΜΚΟ έχουν αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών και στην επιβράδυνση της θέρμανσης
Αντόνιο Γκουτέρες: «Η επένδυση σε ορυκτά καύσιμα είναι ηθικά και οικονομικά παράλογη»
ΟΗΕ: Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά 43% έως το 2030

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι με τον τρέχοντα ρυθμό ο πλανήτης θα θερμανθεί 3,2 βαθμούς αυτόν τον αιώνα

Πηγή: Editorial EFEverde/EFEgreen 4 Απριλίου 2022 Γενεύη, ΟΗΕ

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος