Οι πυρκαγιές «ζόμπι» σύμμαχος της κλιματικής αλλαγής

Στις αρκτικές περιοχές του πλανήτη, όπου το κλίμα θερμαίνεται γρηγορότερα από σχεδόν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, μερικές πυρκαγιές σιγοκαίνε κατά την διάρκεια του χειμώνα παρά το δριμύ ψύχος και τα χιόνια και αναζωπυρώνονται την άνοιξη.

Μια επιστημονική ομάδα από την Ολλανδία και την Αλάσκα υπολόγισε το εύρος αυτών των «πυρκαγιών ζόμπι» και δημοσίευσε τα ευρήματά της στο «Nature».

Σύμφωνα με τη μελέτη, από το 2002 έως το 2018, περίπου το 1% των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στην Αλάσκα και στις βόρειες περιοχές του Καναδά, προκλήθηκε από πυρκαγιές «ζόμπι» που συντηρήθηκαν από το ένα καλοκαίρι στο άλλο. Μια μόνο φωτιά ζόμπι ήταν υπεύθυνη για το 38% της συνολικής καμένης περιοχής. Καθώς η κλιματική αλλαγή ξεραίνει το έδαφος διαφόρων περιοχών, οι συγκεκριμένες πυρκαγιές τείνουν να γίνουν πιο συχνές.

«Γνωρίζουμε ότι οι πυρκαγιές μπορούν να εκδηλωθούν εξαιτίας των κεραυνών ή της ανθρώπινης δραστηριότητας. Τώρα έχουμε και μια άλλη αιτία», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ο συν-συγγραφέας Sander Veraverbeke, οικολόγος στο Vrije Universiteit Amsterdam.

Για να υπολογίσουν την έκταση των πυρκαγιών αυτών, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν αλγόριθμο ο οποίος ανέλυσε δορυφορικές εικόνες από αυτές τις περιοχές στο επίμαχο χρονικό διάστημα που ελήφθησαν καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Πυρκαγιές «ζόμπι» έχουν επίσης καταγραφεί και στη Σιβηρία τα τελευταία χρόνια και ο νέος αλγόριθμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με τοπικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων δορυφορικών εικόνων, για να εκτιμηθεί το εύρος των πυρκαγιών στη βόρεια Ρωσία, είπε ο Veraverbeke.

Επιπλέον οι πυρκαγιές αυτού του είδους, εκδηλώνονται σε περιοχές που υπάρχει τύρφη (ορυκτός άνθρακας που σχηματίζεται στο υπέδαφος) με αποτέλεσμα να απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου ενισχύοντας τις συνθήκες που προκαλούν την κλιματική αλλαγή και στην ουσία να αυτοτροφοδοτούνται.

ΠΗΓΗ: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος