Οι “έξυπνες πόλεις” του μέλλοντος στο επίκεντρο του Smart City Expo στη Βαρκελώνη

Ξεκινά σήμερα στη Βαρκελώνη το τριήμερο Παγκόσμιο Συνέδριο Smart City Expo, ένα κορυφαίο γεγονός αφιερωμένο στις πόλεις και τις έξυπνες αστικές λύσεις. Στην ένατη έκδοσή του που έχει τίτλο «Πόλεις φτιαγμένες από όνειρα» (Cities made of Dreams), το συνέδριο στοχεύει στην ενίσχυση και την ανάδειξη αστικών καινοτομιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέσω της προώθησης της κοινωνικής καινοτομίας, της σύναψης εταιρικών σχέσεων και του εντοπισμού επιχειρηματικών ευκαιριών, η εκδήλωση αυτή είναι αφιερωμένη στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τις πόλεις και τους πολίτες τους σε όλο τον κόσμο.

Η φετινή διοργάνωση, που είναι και η μεγαλύτερη έως σήμερα, πραγματοποιείται στον χώρο Gran Via και φιλοξενεί 1.000 εκθέτες, εκπροσώπους από 700 πόλεις, επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, φορείς, εταιρίες, επιχειρηματίες, μέντορες.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε πέντε άξονες: ψηφιακή μεταμόρφωση, αστικό περιβάλλον, κινητικότητα, διακυβέρνηση και χρηματοδότηση και πόλεις για όλους. Μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν σε αυτό το πλαίσιο είναι: πόλεις και προσωπικά δεδομένα, το 5G και το μέλλον της συνδετικότητας, οι ανθεκτικές πόλεις, καινοτόμα συστήματα μεταφορών, πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, συνεργατική και κυκλική οικονομία.

Οι ενότητες του προγράμματος αναλυτικά:

Αστικό περιβάλλον

Σύμφωνα με στοιχεία του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, επτά εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Πώς μπορούν τα κτίρια και οι υποδομές να μεγιστοποιήσουν την ενεργειακή τους απόδοση και να μειώσουν τις εκπομπές CO2; Πώς μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε το αστικό περιβάλλον για να καταπολεμήσουμε της κλιματικής αλλαγής, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής των πολιτών;

Αστική κινητικότητα

Ηλεκτρικά οχήματα, αυτόνομα αυτοκίνητα, βελτιστοποιημένοι ποδηλατοδρόμοι, είναι μερικές από τις καινοτόμες λύσεις που έχουν υιοθετήσει πολλές πόλεις ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με την αστική ζωή. Πώς μπορούμε να εκπληρώσουμε να μειώσουμε τον χρόνο του ταξιδιού και να εξοικονόμησουμε χρήματα με φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές;

Διακυβέρνηση και χρηματοδότηση

Σε μια εποχή όπου οι τοπικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερο αίτημα για βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας των συστημάτων τους, την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών και την καταπολέμηση της διαφθοράς, καινοτόμες τεχνολογίες όπως το Blockchain, προσφέρουν μια προσβάσιμη πλατφόρμα για μια πιο ευέλικτη διακυβέρνηση.

Πόλεις για όλους

Οι τεχνολογικές καινοτομίες προωθούν την παραγωγικότητα, ενισχύουν τις οικονομίες και γενικά βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων στις πόλεις. Ωστόσο, υπάρχει ένας ευρέως διαδεδομένος φόβος ότι ο αυτοματισμός θα οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία. Αξίες όπως η κοινωνική ένταξη, η βιωσιμότητα, η ενδυνάμωση, η προώθηση της ευαισθητοποίησης και η κριτική σκέψη συνιστούν τη βάση για τη δημιουργία ανοιχτών και προσβάσιμων πόλεων, σύμφωνα με τους ειδικούς που συμμετέχουν στο συνέδριο.

Πώς μπορούν οι πόλεις να αντιμετωπίσουν το μέλλον της εργασίας; Πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε πόλεις προσιτές σε όλους που αξιοποιούν στο έπακρο την οικονομία της πλατφόρμας, τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα για να ενισχύσουν την ανθρώπινη πλευρά του αστικού ιστού;

Οι ομιλητές

Η εκδήλωση συγκεντρώνει περισσότερους από 400 ομιλητές όπως είναι η Janette Sadik-Khan, μία από τις ειδικούς στον τομέα των μεταφορών και του αστικού μετασχηματισμού και επίτροπος Μεταφορών της Νέας Υόρκης (2007- 2013), η Shira Rubinoff, εμπειρογνώμονας στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, η Laura Tenenbaum, επιστημονική συντάκτρια της ιστοσελίδας της NASA για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή και ο Jeff Merrit, διευθυντής του Διαδικτύου των αντικειμένων (IoT), της ρομποτικής και των έξυπνων πόλεων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Νταβός.

Φέτος στο συνέδριο συμμετέχουν περισσότερες από 700 πόλεις, όπως: Μπανγκόκ, Βουδαπέστη, Ντουμπάι, Λος Άντζελες, Λιντς,  Λουξεμβούργο, Μοντεβιδέο, Μόσχα, Νέο Δελχί, Νέα Υόρκη, Όσλο, Οττάβα, Παρίσι, Σαγκάη, Σεούλ και Ζυρίχη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ