Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι τα πολιτικά γεγονότα επηρεάζουν τον ύπνο και την συναισθηματική ευεξία

Array

Τα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα μπορεί να έχουν δραματικές επιπτώσεις στην ψυχολογική υγεία και να επηρεάσουν τον ύπνο και τη συναισθηματική ευεξία των ανθρώπων. Αν και είναι γνωστό ότι τα πολυαναμενόμενα γεγονότα, όπως οι εκλογές, μπορεί να προκαλέσουν άγχος και να διαταράξουν την ευημερία των ανθρώπων, ελάχιστες έρευνες έχουν δημοσιευτεί που διερευνούν αυτή τη σχέση.

Τώρα, οι ερευνητές στο Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) και οι συνάδελφοί τους αποδεικνύουν και επιστημονικά, πως τα μεγάλα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο και την διάθεση των ανθρώπων. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Sleep Health», δείχνουν ότι τα διχαστικά πολιτικά γεγονότα επηρέασαν αρνητικά μια ευρεία ποικιλία παραγόντων που σχετίζονται με τη διάθεση του κοινού.

«Τα αποτελέσματά μας πιθανότατα αντικατοπτρίζουν πολλές από τις δικές μας εμπειρίες γύρω από εξαιρετικά στρεσογόνα γεγονότα και θεωρήσαμε ότι ήταν μια ευκαιρία να επικυρώσουμε επιστημονικά αυτές τις υποθέσεις», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Τόνι Κάνινγκχαμ, διευθυντής του Κέντρου Ύπνου και Γνώσης στο BIDMC.

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι τα πολιτικά γεγονότα επηρεάζουν τον ύπνο και την συναισθηματική ευεξία
(Photo by Mark Felix / AFP)

Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μελέτης που διερευνά τις επιπτώσεις του ύπνου και της ψυχολογίας από την πανδημία COVID-19, η ομάδα παρακολούθησε 437 συμμετέχοντες στις Ηνωμένες Πολιτείες και 106 συμμετέχοντες από άλλες χώρες, το χρονικό διάστημα 1-13 Οκτωβρίου 2020 (πριν από τις εκλογές) και 30 Οκτωβρίου – 12 Νοεμβρίου 2020 (ημέρες γύρω από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ). Οι ερευνητές κατέγραψαν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου, την κατανάλωση αλκοόλ και τα επίπεδα στρες των συμμετεχόντων.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, λίγες ημέρες πριν τις αμερικανικές εκλογές, οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν λιγότερες ώρες, είχαν αυξημένα επίπεδα στρες, αρνητική διάθεση και κατανάλωναν περισσότερο αλκοόλ. Ορισμένοι Αμερικανοί συμμετέχοντες κατανάλωσαν περισσότερο αλκοόλ το Halloween, την ημέρα των εκλογών και το Σάββατο 7 Νοεμβρίου όταν αναγγέλθηκαν οι εκλογές από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης.

Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι μη Αμερικανοί συμμετέχοντες ανέφεραν ότι έχασαν τον ύπνο τους κατά την προεκλογική περίοδο. Ανήμερα των εκλογών, δήλωσαν ότι ξυπνούσαν συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι η ποιότητα του ύπνου τους ήταν κακή.

Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν πώς αυτές οι αλλαγές στη συμπεριφορά μπορεί να επηρέασαν τη διάθεση και την ευημερία των Αμερικανών συμμετεχόντων, διαπίστωσαν σημαντική σχέση μεταξύ ύπνου και κατανάλωσης αλκοόλ, άγχους, αρνητικής διάθεσης και κατάθλιψης.

Η ανάλυση αποκάλυψε επίσης ότι τα επίπεδα άγχους ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθερά τόσο για τους συμμετέχοντες από τις ΗΠΑ όσο και από άλλες χώρες κατά την περίοδο αξιολόγησης στις αρχές Οκτωβρίου. Διαπιστώθηκε όμως, απότομη αύξηση του άγχους και στις δύο ομάδες κατά τις ημέρες που προηγήθηκαν των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Τα επίπεδα άγχους μειώθηκαν δραματικά μόλις ανακηρύχθηκαν οι εκλογές επίσημα, στις 7 Νοεμβρίου. Αυτό το μοτίβο ίσχυε τόσο για τους Αμερικανούς όσο και για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, αλλά οι αλλαγές στα επίπεδα άγχους ήταν σημαντικά μεγαλύτερες στους συμμετέχοντες στις ΗΠΑ.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διαπιστώνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των αλλαγών στη διάθεση του κοινού την ημέρα των εκλογών και του ύπνου τη νύχτα των εκλογών», δήλωσε ο Κάνινγκχαμ.

«Επιπλέον, ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει και την εμπλοκή των πολιτών και τη συμμετοχή τους στις εκλογές. Έτσι, αν η σχέση μεταξύ ύπνου και εκλογών είναι επίσης αμφίδρομη, θα είναι σημαντικό οι μελλοντικές έρευνες να προσδιορίσουν πώς η διάθεση των πολιτών και οι επιπτώσεις του στρες στον ύπνο τους πριν από τις εκλογές, μπορούν να επηρεάσουν ή ακόμη και να αλλάξουν το αποτέλεσμά τους».

«Οι εκλογές του 2020 πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας COVID-19», δήλωσε ο Κάνινγκχαμ. «Ως εκ τούτου, οι μελέτες που διερευνούν τις επιπτώσεις της πανδημίας θα πρέπει να εξετάζουν και άλλους στρεσογόνους παράγοντες που μπορεί να ασκούν τη δική τους επιρροή, ώστε να αποφεύγεται η λανθασμένη απόδοση των επιπτώσεων στην πανδημία».

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος