Κορονοϊός: Επιστήμονες διαπίστωσαν νέο σύμπτωμα μακράς Covid-19

Πρόκειται για την ακροκυάνωση η οποία οφείλεται πιθανώς σε αγγειακή δυσλειτουργία.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία διαπίστωσαν ένα νέο σύμπτωμα της μακράς Covid-19. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον κορονοϊό αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες από την εμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων, ορισμένοι μπορεί να εμφανίσουν πιο μακροχρόνια και πιο επίμονα συμπτώματα. Οι επιστήμονες έχουν ονομάσει αυτή την κατάσταση, σύνδρομο μακράς Covid-19.

Μέχρι τώρα, τα πιο συχνά συμπτώματα περιλάμβαναν ακραία κόπωση, απώλεια όσφρησης, μυϊκούς πόνους και δύσπνοια. Άλλα περιλαμβάνουν προβλήματα μνήμης, πόνο στο στήθος, αϋπνία, αίσθημα παλμών της καρδιάς, ζάλη, πόνο στις αρθρώσεις, εμβοές, κατάθλιψη και άγχος.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», oι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λιντς, περιγράφουν λεπτομερώς ένα νέο σύμπτωμα της πάθησης που εμφάνισε ένας 33χρονος άνδρας στη Βρετανία. Ο ασθενής υπέφερε για διάστημα έξι μηνών από ξαφνικό μελάνιασμα των ποδιών του. Όταν στεκόταν όρθιος, τα ένιωθε σταδιακά να γίνονται πιο βαριά και αισθανόταν μυρμήγκιασμα και φαγούρα. Ορισμένες φορές εμφανιζόταν ένα εξάνθημα στα πόδια του, αλλά τα μυστηριώδη συμπτώματα εξαφανίζονταν όταν ξάπλωνε. Η διαταραχή είναι γνωστή ως ακροκυάνωση. Συνήθως εμφανίζεται στα χέρια και τα πόδια, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στη μύτη και τα αυτιά.

«Πρόκειται για μια εντυπωσιακή περίπτωση ακροκυάνωσης ενός ασθενούς που δεν την είχε πριν από τη μόλυνση με Covid-19», δήλωσε στη Metro ο συν-συγγραφέας δρ Μάνοτζ Σιβάν, αναπληρωτής κλινικός καθηγητής και επίτιμος σύμβουλος στην ιατρική αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο του Leeds.

«Οι ασθενείς που το βιώνουν αυτό μπορεί να μην γνωρίζουν ότι μπορεί να είναι σύμπτωμα μακράς Covid και μπορεί να ανησυχούν. Παρομοίως, οι κλινικοί γιατροί μπορεί να μην γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ της ακροκυάνωσης και μακράς Covid. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη δυσαυτονομία [δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος] στη μακρά COVID, έτσι ώστε οι κλινικοί γιατροί να έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για την κατάλληλη διαχείριση των ασθενών», τόνισε.

ΠΗΓΗ: Independent

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος